687
H φαμίλια των Αντετοκούνμπο (από πάνω και με τη φορά του ρολογιού): Αλέξανδρος, Βερόνικα, Κώστας, Θανάσης και βεβαίως Γιάννης! | Twitter/@Giannis_An34

Οταν ο Γιάννης είδε τη ζωή του στο σινεμά

Sportscaster Sportscaster 23 Ιουνίου 2022, 15:49
H φαμίλια των Αντετοκούνμπο (από πάνω και με τη φορά του ρολογιού): Αλέξανδρος, Βερόνικα, Κώστας, Θανάσης και βεβαίως Γιάννης!
|Twitter/@Giannis_An34

Οταν ο Γιάννης είδε τη ζωή του στο σινεμά

Sportscaster Sportscaster 23 Ιουνίου 2022, 15:49

Μια, ακόμη, πρωτόγνωρη εμπειρία βίωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, παρακολουθώντας στην κινηματογραφική οθόνη την ταινία που αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του -και της οικογένειάς του-, στην παγκόσμια πρεμιέρα της στο Χόλιγουντ. «Φυσικά και γνωρίζω την ιστορία μας και τη διαδρομή μας, αλλά είναι διαφορετικό να τα βλέπεις στο πανί», τόνισε συγκινημένος μετά το τέλος της προβολής ο έλληνας σούπερ-σταρ του ΝΒΑ.

Η ταινία «Rise (άνοδος), ένας βασιλιάς θα έρθει πέρα από τη θάλασσα», η οποία από αύριο (24/6) θα είναι διαθέσιμη στη συνδρομητική πλατφόρμα Disney+ και στην Ελλάδα (με τίτλο «Rise, η ιστορία των Αντετοκούνμπο), περιλαμβάνει και γεγονότα που ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς δεν έζησε. Οι σκηνές με τις περιπέτειες των γονιών του στην Τουρκία, στο ταξίδι τους από τη Νιγηρία προς την Ελλάδα, ήταν αυτές που τον συγκίνησαν περισσότερο. «Ηταν τρομαγμένοι, το έβλεπες στα μάτια τους. Ηταν μόλις 25-26 ετών και φοβόντουσαν πολύ», σχολίασε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, στις εγκαταστάσεις της Walt Disney Studios.

Αλλη μια από τις σκηνές που ξεχώρισε, ήταν αυτή της προσευχής. «Θυμάμαι που προσευχόμασταν κάθε μέρα πριν από το σχολείο. Πρέπει πάντα να έχεις πίστη και να ελπίζεις πως όλα θα πάνε καλά. Λέγαμε πως θα είμαστε χαρούμενοι, και πως θα τα καταφέρουμε ως οικογένεια. Η μητέρα μου περηφανεύεται, πως οι γονείς μου δεν έχασαν, ποτέ, την ελπίδα τους. Εγώ στη θέση τους θα είχα απελπιστεί. Εκείνοι, όμως, μας μεγάλωσαν, μας έστειλαν σχολείο και μας ενθάρρυναν να κάνουμε αυτό που αγαπάμε (να παίζουν μπάσκετ), αν και εκείνη την εποχή δεν φαινόταν πολύ καλή ιδέα».

Παρόντες στο event ήταν οι συγγενείς του Γιάννη, οι συντελεστές της ταινίας, και ελάχιστοι καλεσμένοι. Ανάμεσά τους, ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάρκους Ράσφορντ, φανατικός θαυμαστής του. Ο «Greek Freak» του χάρισε μια φανέλα του, με το νούμερο 34, και ο διεθνής Αγγλος του έδωσε μια δική του με το «11» και αφιέρωση.

Ο Γιάννης «έλαμπε», σαν σταρ του σινεμά. Φορούσε λαδί κοστούμι, λευκό πουκάμισο και λευκά παπούτσια, και είχε ντύσει «ασορτί» τους δυο του γιους: τον Λίαμ και τον Μάβερικ Σάι. Δίπλα του στέκονταν, η σύντροφός του, Μαράια, με την εντυπωσιακή της τουαλέτα, η μητέρα του, Βερόνικα, και τα αδέρφια του, Θανάσης, Αλεξ και Κώστας. Πριν από την εκδήλωση είχε αναρτήσει στο Instagram φωτογραφίες από τις προετοιμασίες. Σε μια από αυτές, με τον μεγάλο του γιο, έγραψε: «Ελπίζω να γίνω τόσο καλός πατέρας για τους γιους μου, όσο υπήρξε ο πατέρας μου για εμένα».

Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Greek Freak». Ο Γιάννης εξήγησε γιατί άλλαξε: «Η ταινία είναι για την οικογένειά μου, όχι για μένα. Ο Θανάσης λέει πως, όταν ένας σκοράρει, σκοράρουμε όλοι μαζί. Οταν ένας πετυχαίνει, πετυχαίνουμε όλοι μαζί. Οταν πρότειναν για τίτλο το «Rise», αμέσως είπα «αυτό είναι!». Αρχίσαμε από το μηδέν, και όλοι μαζί σηκωθήκαμε και συνεχίζουμε να σηκωνόμαστε». Βεβαίως, στο μεγαλύτερο μέρος της πραγματεύεται τη διαδρομή του 27χρονου υπεραθλητή: από τη φτώχεια και την περιφρόνηση στις γειτονιές της Αθήνας, μέχρι την καταξίωση και την ανάδειξή του ως κορυφαίου παίκτη και πρωταθλητή (πέρυσι) του ΝΒΑ.

Αυτή, άλλωστε, είναι η ιστορία στην οποία η Disney στηρίζει τις προσδοκίες της, ότι η ταινία θα της αποφέρει σημαντικό κέρδος. Αυτή είναι η ιστορία που έκανε τους Αμερικανούς να λατρέψουν τον Γιάννη, όσο λίγους μπασκετμπολίστες στα χρονικά του σπορ. Στη χώρα στην οποία οι αυτοδημιούργητοι χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, έτσι κι αλλιώς, το κοινό θαυμάζει και αγαπά τον έλληνα σούπερ-σταρ επειδή πέτυχε όσα πέτυχε, εκκινώντας από την πιο δυσοίωνη αφετηρία. Επειδή προσωποποιεί την ελπίδα τους ότι με πίστη και σκληρή προσπάθεια, όλοι μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα τους.

Το είπε και ο ίδιος ο Γιάννης στο τέλος της εκδήλωσης: «Ελπίζω ότι (η ταινία) θα εμπνεύσει όσους βρίσκονται σε παρόμοιες συνθήκες να διατηρήσουν την πίστη, να παραμείνουν αφοσιωμένοι στους στόχους τους, και να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή».

Παραγωγός του «Rise», που έχει πλάνα και από την Ελλάδα, είναι ο Μπέρνι Γκόλντμαν, συμπαραγωγός στην πασίγνωστη ταινία του 2006, «300». Το σενάριο έγραψε ο Ουαλός, Αράς Αμέλ («A Private War», «Grace of Monaco»). Το σκηνοθέτησε ο Νιγηριανός, Ακίν Ομοτόσο. Οι ηθοποιοί, ακόμη και ο πρωταγωνιστής, που υποδύεται τον «Greek Freak», είναι πρωτοεμφανιζόμενοι. «Δεν του έδωσα κάποια συμβουλή, αλλά είναι προφανές ότι με έχει μελετήσει καλά», σχολίασε ο Γιάννης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...