312
Δύο από τις 14 γυναίκες, οι μορφές των οποίων θα πλαισιώσουν τους αμερικανούς προέδρους | Facebook/Look Up To Her project

Ορος Ράσμορ: Δεκατέσσερις σπουδαίες Αμερικανίδες θα «συνοδέψουν» τους γρανιτένιους προέδρους

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2020, 13:37
Δύο από τις 14 γυναίκες, οι μορφές των οποίων θα πλαισιώσουν τους αμερικανούς προέδρους
|Facebook/Look Up To Her project

Ορος Ράσμορ: Δεκατέσσερις σπουδαίες Αμερικανίδες θα «συνοδέψουν» τους γρανιτένιους προέδρους

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2020, 13:37

Παρέα, έστω και για δύο εβδομάδες μόνο, θα αποκτήσουν οι τέσσερις αμερικανοί πρόεδροι που έχουν σκαλιστεί στη γρανιτένια πλαγιά του Ορους Ράσμορ, στη Νότια Ντακότα.

Οι μορφές 14 γυναικών που πάλεψαν για την ισότητα και το δικαίωμα ψήφου θα προβάλονται στην ίδια πλαγιά του εθνικού μνημείου των ΗΠΑ, ανάμεσα στους Τζορτζ Ουάσινγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Θίοντορ Ρούζβελτ και Αβραάμ Λίνκολν.

Η προβολή θα γίνει για να εορταστούν τα 100 χρόνια από την 19η Τροπολογία στο αμερικανικό Σύνταγμα, το οποίο έδωσε δικαίωμα ψήφου στις Αμερικανίδες.

Εικόνα από τη μακέτα του εγχειρήματος

«Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη τοποθεσία για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις γυναίκες που βοήθησαν να χτισθεί η Αμερική. Το Ορος Ράσμορ είναι σύμβολο της δημοκρατίας μας και ιερό για όλους τους Αμερικανούς», είπε ο Τζον Θιουν, γερουσιαστής από τη Νότια Ντακότα.

Στην πλαγιά θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, οι προσωπογραφίες της Χάριετ Τάμπμαν και της Σότζουρνερ Τρουθ – δύο αφρομερικανίδων σκλάβων, που αγωνίστηκαν για την κατάργηση της δουλείας. Θα προβληθεί επίσης η μορφή της Ρόζα Παρκς, η οποία, αρνούμενη να παραχωρήσει τη θέση της σε λευκό επιβάτη λεωφορείου στην Αλαμπάμα το 1955, συνέβαλε στη δημιουργία του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων.

«Θέλω το εγχείρημα αυτό να γίνει πηγή έμπνευσης. Μερικές από αυτές τις γυναίκες κακοποιήθηκαν και φυλακίστηκαν αγωνιζόμενες για ίσα δικαιώματα, που δεν πρόλαβαν να δουν στη διάρκεια της ζωής τους», εξήγησε η Κριστίνα Κορπ, υπεύθυνη για τις προβολές.

Δύο αφρομερικανίδες ακτιβίστριες στην πλαγιά του βουνού

Ανάμεσα στις 14 γυναίκες, υπάρχουν ιθαγενείς και αμερικανίδες ακτιβίστριες κινεζικής καταγωγής, καθώς και η Κλάρα Μπάρτον, νοσηλεύτρια στον αμερικανικό εμφύλιο, που ίδρυσε τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και η Σούζαν Μπι Αντονι, σουφραζέτα που δικάστηκε το 1873 στη Νέα Υόρκη.

Το μνημείο των τεσσάρων προέδρων στο Ορος Ράσμορ ολοκληρώθηκε το 1941 από τον γλύπτη Γκούτζον Μπόρκγκλουμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...