Ο Guardian για μια φωτογραφία που αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή / Το Politico για τους δυο ηγέτες που μπορεί να χαλάσουν τη γιορτή της Ρώμης / Η Repubblica για μια πανάκριβη μηχανή 70 ετών / Και η Corriere della Sera…
  • The Guardian

    Τεκμήρια / Ολα τα 60’s σε μια εικόνα;

    Τι αξίζει να συγκρατήσει κανείς από μια τέτοια φωτογραφία; Τα πάντα. Ο φωτογράφος Πάντι Σάμερφιλντ περπατούσε στο πάρκο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης όταν έπεσε πάνω σε αυτό το κορίτσι. Ηταν τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Εκείνη διάβαζε ένα βιβλίο απολαμβάνοντας τον ήλιο, εκείνος τράβηξε τη φωτογραφική του μηχανή για να φυλακίσει στον φακό του κάτι που σήμερα μοιάζει με τεκμήριο μιας άλλης εποχής: «Εμεινα έκπληκτος ανακαλύπτοντας μια αξύριστη μασχάλη, ήταν σοκαριστικό – σχεδόν σαν να έβλεπα ηβικό τρίχωμα» διηγείται ο φωτογράφος στον Guardian. Αλλά το τεκμήριο δεν είναι μόνο αισθητικό, είναι και πολλά ακόμη: ο τίτλος του βιβλίου που διαβάζει το κορίτσι είναι «Το σεξ και ο Χριστιανός».

    Μα γιατί να διαβάζει ένα κορίτσι που δείχνει τόσο απελευθερωμένο ένα τέτοιο βιβλίο; Ισως η απάντηση να κρύβεται σε αυτά τα λόγια του Πάντι Σάμερφιλντ: «Μπορεί να ήταν τα swinging 60s, με τις εφημερίδες γεμάτες φωτογραφίες από κορίτσια με μίνι και τον Μικ Τζάγκερ με λευκό φόρεμα, αλλά πάρα πολλοί ένιωθαν ότι κάτι έχαναν, ότι το πάρτι δεν τους αφορούσε – ότι η σεξουαλική επανάσταση συνέβαινε κάπου αλλού, όπου δεν είχαν πρόσβαση. Νιώθαμε τα εμπόδια μάλλον, παρά τις ελευθερίες. Έτσι αναζητούσα στιγμιότυπα που αντανακλούσαν το δικό μου αίσθημα του αουτσάιντερ: μοναχικές φιγούρες πλάι στο ποτάμι, ή σε κάποιο παγκάκι στο πάρκο».

    Μα τι εποχές ε;

    Φωτό: Κορίτσια στον (οξφορδιανό) ήλιο.  Πηγή: The Guardian/ «THE OXFORD PICTURES 1968-1978» Paddy Summerfield/ Dewi Lewis publishing
  • Politico

    Στην Αιώνια Πόλη / Ελλάς – Πολωνία συμμαχία;

    «Εμείς, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών…». Αυτή είναι η φράση με την οποία ξεκινά η Διακήρυξης της Ρώμης, το προσχέδιο της οποίας εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα το Politico. Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά σε – τι άλλο; – την ενότητα: «Η Ενωσή μας είναι αδιαίρετη» αναφέρεται.

    Από νομικής άποψης, γράφει η επιθεώρηση, η υπόσταση της Διακήρυξης δεν εξαρτάται από το εάν θα την υπογράψουν όλα τα κράτη μέλη. Από πολιτικής όμως; Κι εδώ αρχίζουν να μαζεύονται σύννεφα. Γιατί η Αθήνα και η Βαρσοβία διατυπώνουν ενστάσεις. Η πρώτη περιμένει «ένα σημάδι ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν» στο θέμα της αξιολόγησης για να βάλει την υπογραφή της. Τι είδους σημάδι; «Εάν οι θεσμοί επέστρεφαν στην Αθήνα θα ήταν οπωσδήποτε θετικό» λέει στο Politico μια ελληνική διπλωματική πηγή. Το άλλο που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση είναι να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη ότι οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή από την πλευρά της απαντά (πάντα σύμφωνα με το Politico) ότι «δεν είναι ώρα για παιχνίδια» εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα αντλήσει διδάγματα από την «πολωνική περίπτωση» σχετικά με το πως δεν πρέπει να συμπεριφερθεί στην πανηγυρική σύνοδο της Ρώμης. Και ποια είναι η «πολωνική περίπτωση»; Πρώτα, η απόπειρα της πρωθυπουργού της χώρας  Μπεάτα Σίντλο να εμποδίσει την επανεκλογή του συμπατριώτη της Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία της ΕΕ. Η Σίντλο απειλεί τώρα ότι δεν θα υπογράψει τη Διακήρυξη εάν σε αυτή δεν περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων.

    Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η Αθήνα θα «συμμορφωθεί» τελικά, ενώ για την Βαρσοβία δεν είναι καθόλου απίθανο να χαλάσει τη γιορτή στην Αιώνια Πόλη για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ. Για να δούμε.

    Φωτό: Εντάξει, τα χρόνια είναι 60. Οι ηγέτες που θα υπογράψουν θα είναι 27; Πηγή: Reuters/ Yves Herman
  • La Repubblica

    Λατρεία / 300.000 ευρώ για μια 70χρονη βέσπα

    Τελικά είναι πολλοί αυτοί που ξέρουν από βέσπα. Και είναι και πολλοί αυτοί που την αγαπούν. Γιατί η πιο παλιά βέσπα του κόσμου, μια  Piaggio του 1946 και 98 κυβικών, βγήκε σε πλειστηριασμό. Και οι προσφορές φτάνουν πια τις 200.000 ευρώ, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι το τελικό κτύπημα θα κινηθεί από 250.000 έως 325.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ένα πραγματικό ρεκόρ. Η δημοπρασία, σημειώνει η Repubblica, πραγματοποιείται στη διαδικτυακή πύλη Catawiki. Ο αριθμός πλαισίου της βέσπας είναι 1003 και ανήκει σε μια σειρά 60 μηχανών που «κατασκευάστηκαν σχεδόν χειροποίητα». Επιπλέον – ή μάλλον ακριβώς γι’ αυτό – η μηχανή λειτουργεί κανονικότητα. Είναι να μην βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λάτρεις; Πόσο βαθιά θα φανεί στις 28 Μαρτίου.

    Φωτό: Σαν κόσμημα της  γλυπτικής.  Και επιπλέον μαρσάρει. Πηγή: repubblica.it
  • Corriere della Sera (έντυπη έκδοση)

    Επιστήμη / Πλούσια και διάσημη από τη φυσική

    «Η φυσική είναι βαρετή. Οι φυσικοί είναι σπασίκλες και κοινωνικά απροσάρμοστοι. Η φυσική είναι για μόνο για τους άνδρες».

    Οποιος έχει κάνει κάποια από τις παραπάνω σκέψεις, γράφει η Corriere della Sera, έχει έρθει η ώρα να αναζητήσει στο YouTube τη Νταϊάνα Κάουερν (Dianna Cowern στα λατινικά). Με 600.000 εγγεγραμμένους στο κανάλι της, το Physics Girl, αυτή η 27χρονη Αμερικανίδα ζει και βασιλεύει από τα έσοδα των βίντεο που παράγει με θέμα τα πιο απίθανα φυσικά φαινόμενα. Με άλλα λόγια κατάφερε να μετατρέψει ένα χόμπι που απέκτησε στο λύκειο σε επικερδή δουλειά.

    Η Νταιάνα σπούδασε φυσική στο MIT και το Χάρβαρντ, αλλά μιλάει για την επιστήμη της με εκείνον τον διασκεδαστικό και ταχύ τρόπο που αρέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεό της είναι ευφάνταστα και επιστημονικά εγκυρότατα. Καθόλου άσχημα για ένα κορίτσι που μεγάλωσε οδηγώντας τρακτέρ σε μια φάρμα στη Χαβάη. Μα πώς κατέληξε σε αυτήν την επιστήμη; «Ολα είναι φυσική» εξηγεί. Γιατί λάμπουν τα αστέρια; Από τι είμαστε φτιαγμένοι; Γιατί φωσφορίζουν οι μέδουσες; Γιατί το νερό της θάλασσας δείχνει μπλε;

    «Η φυσική είναι κουλ γιατί απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα και γιατί μου έδωσε δουλειά» λέει ακόμη στην ιταλική εφημερίδα. Ε, φυσικά.

    Φωτό: Η Νταϊάνα Κάουερν εξηγεί. Κι εμείς χαιρόμαστε να την βλέπουμε. Πηγή: physicsgirl.org



text
  • Εκτός Μαξίμου Παπασταύρου και Μπρατάκος για το ποτό με τον Ευ. Μαρινάκη. Γίνεται όλο και πιο συναρπαστικό


    28 Μαρτίου 2024, 19:53