443
Οι πληθυσμοί της πολικής αρκούδας πλήττονται σοβαρά από το λιώσιμο των πάγων | Wikipedia

Οι πολικές αρκούδες ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 19:17
Οι πληθυσμοί της πολικής αρκούδας πλήττονται σοβαρά από το λιώσιμο των πάγων
|Wikipedia

Οι πολικές αρκούδες ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 19:17

Οι ερευνητές ανησυχούν για το μέλλον των πολικών αρκούδων.

Τόσο πολύ, ώστε ένας εξ αυτών θεωρεί πως μέχρι το 2100, σε 80 χρόνια από σήμερα δηλαδή, το είδος θα έχει εξαφανιστεί από προσώπου Γης.

Όπως ανακοίνωσε προ ημερών η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η απειλή για τις πολικές αρκούδες μεγαλώνει καθώς η απώλεια του πάγου της Αρκτικής από τους παγετώνες, την πολική γη και τη θάλασσα μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Η φετινή ετήσια ελάχιστη ποσότητα του πάγου της Αρκτικής επηρεάζει τους πληθυσμούς πολικής αρκούδας που πλήττονται σοβαρά καθώς ζουν και κυνηγούν τόσο στη βόρεια περιοχή της Αλάσκας, όσο και στη Βερίγγειο θάλασσα.

Αυτό είναι δυσοίωνα νέα για τους πληθυσμούς των πολικών αρκούδων, δηλώνει στο ΒΒC κορυφαίος εμπειρογνώμονας που συμμετέχει σε μελέτες για τo απειλούμενο είδος.

«Πλέον, ο πάγος έχει απομακρυνθεί στα ανοιχτά της θάλασσας και οι αρκούδες που αναγκάζονται να κυνηγούν στη στεριά, δεν βρίσκουν πολλά να φάνε. Όσο πιο μακριά είναι ο πάγος της θάλασσας, τόσο πιο σκληρές είναι οι συνθήκες για τις αρκούδες», δήλωσε ο Στίβεν Αμστρουπ της οργάνωσης Polar Bears International.

Το 2015, η οργάνωση ανέφερε ότι ο πληθυσμός πολικών αρκούδων στη θάλασσα Μποφόρ είχε μειωθεί κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

«Αυτές οι μειώσεις θα συνεχιστούν φυσικά», πρόσθεσε, λέγοντας πως οι προοπτικές «είναι ζοφερές. Εκείνες που ζουν στην ακτή δεν βρίσκουν πολλά για φαγητό, λέει ο επιστήμονας, και εκείνοι που ζουν μόνιμα στον πάγο φαίνεται πως δεν τρέφονται αρκετά».

«Οι αρκούδες πλέον για όλο το καλοκαίρι βιώνουν μια μακρά νηστεία και υπάρχει ένα όριο για το πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει αυτό. Βλέπουμε ήδη ενδείξεις όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής τους στη θάλασσα Μποφόρ. Μια ενήλικη αρκούδα έχει μεγάλη σωματική μάζα και λίπος και ίσως μπορεί να επιβιώσει από μια τέτοια νηστεία, αλλά οι νεαρές αρκούδες και τα μωρά τους δεν έχουν τη σωματική μάζα ή τις δεξιότητες κυνηγιού που απαιτούνται προκειμένου να επιβιώσουν», είπε ο Αμστρουπ.

Ο ειδικός είπε ότι οι περικοπές χρηματοδότησης και το γεγονός ότι οι βιολόγοι δεν μπορούν να διοργανώσουν αποστολές και να μελετήσουν τις αρκούδες σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να συλλέξει τα απαραίτητα δεδομένα για να αξιολογήσει «πόσο άσχημο ήταν αυτό το έτος για το είδος αυτό».

Αντ ‘αυτού, ο Αμστρουπ λέει ότι αυτή η κακή για το κλίμα χρονιά και η καταγραφή θερμού καλοκαιριού είναι ορόσημα για το τι φέρνει το μέλλον.

«Άσχημες χρονιές όπως αυτή, θα γίνονται όλο και συχνότερες αν απλά επιτρέψουμε να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα», προσθέτει.

«Γνωρίζουμε ότι καθώς οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, θα έχουμε περισσότερη ζέστη και θα έχουμε όλο και λιγότερους θαλάσσιους πάγους μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς από προσώπου Γης οι πολικές αρκούδες», καταλήγει με νόημα ο Αμστρουπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...