293
Ο κόνδορας των Άνδεων | Shutterstock

Οι κόνδορες των Ανδεων είναι γητευτές των αιθέρων

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 18:38
Ο κόνδορας των Άνδεων
|Shutterstock

Οι κόνδορες των Ανδεων είναι γητευτές των αιθέρων

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 18:38

Ο Κόνδορας των Άνδεων είναι ένα από τα δύο είδη κόνδορα της αμερικανικής ηπείρου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πτηνό στην κουλτούρα των λαών της Νοτίου Αμερικής και αποτελεί εθνικό σύμβολο έξι κρατών. Δεν είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος ή βάρος πτηνό στον πλανήτη αλλά θεωρείται από τους ειδικούς ως το ογκωδέστερο πτηνό που δεν απώλεσε την πτητική ικανότητα. Με απλά λόγια ο κόνδορας των Ανδεων είναι το μεγαλύτερο πτηνό που πετά στον ουρανό της Γης. Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Βρετανία και την Αργεντινή αποκαλύπτει ένα άγνωστο μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του.

Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση της αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών «PNAS» οι ερευνητές αναφέρουν ότι o κόνδορας των Άνδεων κουνά τα φτερά του μόλις στο 1% του χρόνου που βρίσκεται στον αέρα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC στις παρατηρήσεις και καταγραφές που έγιναν κατά την διάρκεια της έρευνας ένας από τους κόνδορες που παρακολουθούσαν πετούσε για πέντε ώρες καλύπτοντας 172 χλμ. χωρίς να χρειαστεί να κουνήσει τα φτερά του ούτε μία φορά!

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 75% των κονδόρων που παρατηρούσαν φτερούγιζαν μόνο για να απογειωθούν από το σημείο στο οποίο είχαν σταματήσει για να φάνε ή να ξεκουραστούν. Όπως φαίνεται οι κόνδορες των Άνδεων έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται στο μέγιστο βαθμό τα αέρια ρεύματα τα οποία χρησιμοποιούν για να παραμένουν στον αέρα χωρίς να χρειάζεται να φτερουγίζουν και να καταναλώνουν ενέργεια. Πρόκειται για μια τακτική που διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι ακολουθούν και κάποια μεταναστευτικά πτηνά. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο μόνος λόγος για να κουνήσουν τα φτερά τους οι κόνδορες των Άνδεων είναι όταν υποχρεώνονται να το κάνουν επειδή στις περιοχές που κινούνται δεν εντοπίζουν τροφή και πρέπει να την αναζητήσουν αλλού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...