527
Στο Βερκογιάνσκ του Αρκτικού Κύκλου, στη Σιβηρία, η θερμοκρασία κινήθηκε εφέτος σαν εκκρεμές | EPA/NASA

Βερκογιάνσκ, το κλιματικό εκκρεμές της Σιβηρίας και του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 18:50
Στο Βερκογιάνσκ του Αρκτικού Κύκλου, στη Σιβηρία, η θερμοκρασία κινήθηκε εφέτος σαν εκκρεμές
|EPA/NASA

Βερκογιάνσκ, το κλιματικό εκκρεμές της Σιβηρίας και του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 18:50

Το Βερκογιάνσκ, που βρίσκεται 4.600 χιλιόμετρα ανατολικότερα της Μόσχας, βαθιά μέσα στην αχανή Σιβηρία, κατέχει πλέον το ρεκόρ της θερμοκρασιακής απόκλισης, αφού εκεί κάποτε, το 1982, καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία, η οποία ήταν -67,7 βαθμοί Κελσίου, ωστόσο εφέτος απέκτησε παγκόσμια φήμη ξανά, αυτή τη φορά επειδή η θερμοκρασία στην περιοχή ανέβηκε στους 38 βαθμούς Κελσίου!

Το θερμοκρασιακό «μπαμ» συνέβη το απόγευμα της 20ής του περασμένου Ιουνίου.

Για τη συντελεσθείσα και εν εξελίξει κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας, που επηρεάζει ακόμη και τα πιο κρύα τμήματά του, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το θερμοκρασιακό τοπίο της Σιβηρίας εφέτος τον Μάιο και τον Ιούνιο υπέστη τρομερές μεταβολές σε σχέση με το παρελθόν.

Εκτός από το Βερκογιάνσκ, του οποίου η συνηθισμένη για την εποχή θερμοκρασία ήταν περί τους 20 βαθμούς Κελσίου, μία άλλη ρωσική πόλη, ονόματι Κατάνγκα, «ψήθηκε» στους 25 βαθμούς Κελσίου στις 22 Μαΐου, ενώ η κανονική για την εποχή θερμοκρασία της είναι μηδέν βαθμοί!

Ο,τι συνέβη εφέτος σε επίπεδο θερμοκρασίας στη Σιβηρία αποδίδεται από τους ειδικούς στην καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του 2018 και του 2019, οι οποίες κατέκαυσαν τα δάση και τη βλάστηση της τούντρας. Δυστυχώς, και το εφετινό καλοκαίρι σημειώθηκαν ανάλογες καταστροφές από μεγάλες φωτιές.

Στη δορυφορική εικόνα της NASA της 23ης Ιουνίου φαίνονται οι καπνοί από τις πυρκαγιές που και εφέτος το καλοκαίρι κατέκαυσαν τη Σιβηρία. Η Ανατολική Σιβηρία είναι διάσημη για μερικές από τις πιο χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο, ωστόσο εφέτος υπήρξε ρεκόρ ανόδου θερμοκρασίας το οποίο προβλημάτισε σοβαρά τους μετεωρολόγους (EPA/NASA)

«To Βερκογιάνσκ είναι ένας ασυνήθιστος τόπος. Πρόκειται για την πόλη των θερμοκρασιακών ρεκόρ» είπε στην ιταλική Repubblica από τηλεφώνου η Λιούμποφ Περφιλιέβα από το Νοβοσιμπίρσκ, μετεωρολόγος, 33 ετών, η οποία τα τελευταία 15 έτη ζει στην περιοχή του Βερκογιάνσκ στο πλευρό του συζύγου της ο οποίος διευθύνει τον «θρυλικό πια» τοπικό μετεωρολογικό σταθμό.

  • Ο σταθμός του Βερκογιάνσκ, μας πληροφορεί η Repubblica, είναι το βασικό παρατηρητήριο όσον αφορά τις ασυνήθιστες αυξήσεις της θερμοκρασίας στην περιοχή.

Το Βερκογιάνσκ είναι μία κωμόπολη περίπου 1.100 κατοίκων. Εκεί ο ήλιος λάμπει όλη μέρα επί εβδομάδες το καλοκαίρι και εξαφανίζεται τους χειμερινούς μήνες – δεν είναι ο τόπος που θα μπορούσε να αντέξει κάποιος Μεσογειακός, δηλαδή…

«Η αλλαγή του κλίματος είναι απτή εδώ» λέει η ρωσίδα επιστήμων. «Το βόρειο ηπειρωτικό κλίμα χαρακτηρίζεται από κρύους και μεγάλους χειμώνες και από ζεστά πλην σύντομης διάρκειας καλοκαίρια. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, κάτι αλλάζει» εξηγεί η γυναίκα. «Ο χειμώνας είναι πιο ήπιος και το καλοκαίρι πιο δροσερό, όμως βιώνουμε αιφνίδια κύματα ψύχους ή ζέστης, και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Ετσι είναι πλέον αδύνατον για εμάς τους μετεωρολόγους να προβλέψουμε τον καιρό σε χρονικό βάθος έστω και δύο εβδομάδων».

Και συνεχίζει: «Εμείς οι Σιβηριανοί δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτήν τη ζέστη. Μετά τους πρώτους ενθουσιασμούς για την ασυνήθιστη ζεστασιά, υποφέρουμε και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε. Μόνο τα παιδιά αγάλλονται, επειδή αποκτούν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν στο ποτάμι και να κάνουν ηλιοθεραπεία»… Η Περφιλιέβα ανησυχεί για τις κλιματικές ακρότητες, αλλά ομολογεί και την έξαψη που δημιουργεί η υπερθέρμανση του πλανήτη μας στον μετεωρολογόγο με έδρα περιοχή ακραίων συνθηκών: «Το κλίμα αλλάζει και δημιουργεί συνεχείς εκπλήξεις. Και αυτό είναι που κάνει τη δουλειά μου και τη ζωή μου εδώ ενδιαφέρουσα» λέει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...