353
Ο Βίκτορ Ορμπαν διέρρηξε τις σχέσεις του με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά | John Thys/Pool via REUTERS/File Photo

O Ορμπαν… «πρόλαβε» τον Βέμπερ: Αποχωρούμε από το ΕΛΚ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 13:27
Ο Βίκτορ Ορμπαν διέρρηξε τις σχέσεις του με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά
| John Thys/Pool via REUTERS/File Photo

O Ορμπαν… «πρόλαβε» τον Βέμπερ: Αποχωρούμε από το ΕΛΚ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 13:27

Tην αποχώρηση του Fidesz από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε την Τετάρτη με επιστολή του προς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος ουσιαστικά πρόλαβε να φύγει πριν τον διώξουν.

Οπως είχε ήδη επισημάνει το Politico, το ΕΛΚ είχε ήδη προωθήσει έναν νέο κανονισμό που θα επέτρεπε να τιμωρεί ένα ολόκληρο κόμμα αντί μεμονωμένων ευρωβουλευτών, μια διάταξη που φωτογράφιζε το Fidesz του ακροδεξιού λαϊκιστή Ορμπαν. Αυτός ο κανονισμός επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη και έτσι ο Ορμπαν πρόλαβε να φύγει.

«Ενώ δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και οι γιατροί μας σώζουν ζωές, είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπεις ότι το ΕΛΚ παραλύει από τα εσωτερικά διοικητικά ζητήματα και προσπαθεί να κάνει να σιγάσουν και να απενεργοποιήσει τους δημοκρατικά εκλεγμένους ευρωβουλευτές» ανέφερε ο άνθρωπος που διοικεί την Ουγγαρία με συχνά αντιδημοκρατικές διαδικασίες από το 2010.

Ο Ορμπαν κατήγγειλε πως «οι τροπολογίες στους κανόνες της ομάδας του ΕΛΚ είναι ξεκάθαρα μία εχθρική κίνηση εναντίον του Fidesz και των ψηφοφόρων μας. Περιορίζοντας τη δυνατότητα των ευρωβουλευτών μας να κάνουν τα καθήκοντά τους ως εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στερεί τους ούγγρους ψηφοφόρους από τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό, άδικο και απαράδεκτο. Γι’ αυτό το κυβερνητικό σώμα του Fidesz αποφάσισε να αποχωρήσει από την ομάδα του ΕΛΚ άμεσα».

«Οι ευρωβουλευτές μας θα συνεχίσουν να μιλούν γι’αυτούς τους οποίους εκπροσωπούν, τους ψηφοφόρους μας και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ουγγρικού λαού» ανέφερε στην επιστολή του ο Ορμπαν.

Εδώ και χρόνια η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ ήταν ένα δύσκολο ζήτημα. Πολλά ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα δεν ήθελαν να βρίσκονται στην ίδια ομάδα με ευρωβουλευτές που εκπροσωπούσαν τη χειρότερη μορφή του δεξιού λαϊκισμού –η περίπτωση του Γιόζεφ Ζάγιερ χαρακτηριστική αλλά όχι μόνη. Ομως οι Γερμανοί, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, επέμεναν ότι είναι προτιμότερο οι ούγγροι (και οι πολωνοί) ευρωβουλευτές να βρίσκονται στους κόλπους του ΕΛΚ παρά να διολισθίσουν προς τον ακροδεξιό ριζοσπαστισμό.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επίθεση που εξαπέλησε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ταμάς Ντόιτς, επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Fidesz, κατά του Βέμπερ χαρακτηρίζοντας δηλώσεις του παρόμοιες με αυτές της Γκεστάπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News