488
Με πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ανακαινίζονται δύο νοσηλευτικές πτέρυγες και τα χειρουργεία στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» |

Ο «Αγιος Σάββας» γίνεται το πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2024, 20:21
Με πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ανακαινίζονται δύο νοσηλευτικές πτέρυγες και τα χειρουργεία στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»
|

Ο «Αγιος Σάββας» γίνεται το πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2024, 20:21

Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, λειτουργεί από το 1935. Το 2025, 90 χρόνια μετά, θα διαπιστευθεί ως ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Οπως αναφέρει η διοικήτρια του νοσοκομείου, Ολγα Μπαλαούρα, θα διαπιστευθούν όλες οι υπηρεσίες του νοσοκομείου, το οποίο πλέον θα υιοθετήσει κοινά πρωτόκολλα λειτουργίας με αντίστοιχα ογκολογικά νοσοκομεία της Ευρώπης. Παράλληλα, η διαπίστευση θα δώσει ώθηση για να αυξηθούν οι κλινικές μελέτες που υλοποιούνται εντός του νοσοκομείου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Η κυρία Μπαλαούρα διοικεί το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας: το 2023 ο «Αγιος Σάββας» δέχτηκε 118.411 ασθενείς στα πρωινά και απογευματινά ιατρεία του. Τη χρονιά που πέρασε πραγματοποιήθηκαν περίπου 62.000 συνεδρίες ακτινοθεραπείας και περισσότερες από 26.000 χημειοθεραπείες. Χειρουργήθηκαν, δε, περισσότεροι από 5.300 ασθενείς, ενώ ολοκληρώθηκαν και 2.317 επεμβατικές πράξεις. Πρόσφατα προστέθηκε στη δραστηριότητα του νοσοκομείου και η βραχυθεραπεία (είδος επεμβατικής ακτινοθεραπείας), στην οποία υποβλήθηκαν 657 ασθενείς το 2023.

Δεν λείπουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις –που, εξάλλου, δεν διαφέρουν και πολύ από τις συνολικές ελλείψεις στο ΕΣΥ. Ωστόσο η διοικήτρια λέει ότι η «κούρσα» για τη διαπίστευση στάθηκε αφορμή ώστε να βελτιωθούν αρκετά πράγματα και να δρομολογηθούν επιπλέον βελτιώσεις.

«Για τους ογκολογικούς ασθενείς μας ακολουθούμε τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες: Ο καρκίνος μέσα σε 30 ημέρες από τη διάγνωση πρέπει να χειρουργηθεί, η χημειοθεραπεία από τη στιγμή που θα αποφασιστεί θα πρέπει να ξεκινήσει εντός 15 ημερών, και εντός 20 ημερών η ακτινοθεραπεία», αναφέρει η κυρία Μπαλαούρα.

Για την ακτινοθεραπεία η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος δεν είναι πάντα εφικτή – η αναμονή μπορεί και να ξεπεράσει τον ένα μήνα. Το νοσοκομείο διαθέτει τρεις γραμμικούς επιταχυντές (είναι το βασικό μηχάνημα ακτινοθεραπείας) οι οποίοι λειτουργούν πρωί και απόγευμα –δεν είναι αυτονόητο για πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφού οι τεχνολόγοι συχνά δεν επαρκούν για διπλή βάρδια– και διενεργούν περί τις 150 συνεδρίες ακτινοθεραπείας καθημερινά.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται η εγκατάσταση ενός ακόμη γραμμικού επιταχυντή, και αυτό θα επιτρέψει την «αποσυμφόρηση» της αναμονής για ακτινοθεραπεία στον «Αγιο Σάββα», εφόσον βέβαια υπάρξει και η ανάλογη στελέχωση.

Με πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ανακαινίζονται δύο νοσηλευτικές πτέρυγες και τα χειρουργεία στο νοσοκομείο – το οποίο, λόγω παλαιότητας, όπως και πολλά άλλα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο, χρειαζόταν ξενοδοχειακή αναβάθμιση.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η κυρία Μπαλαούρα, προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξη γονιδιακών θεραπειών – ήδη στον «Αγιο Σάββα» πραγματοποιούνται όλες οι εξετάσεις που απαιτούνται πριν από την έναρξη τέτοιων θεραπευτικών σχημάτων.

«Οίκοθεν» για θεραπείες στο σπίτι

Από το περασμένο καλοκαίρι το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» είναι το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο που εφαρμόζει πρόγραμμα κατ’ οίκον θεραπείας για περίπου 100 ασθενείς. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Οίκοθεν» οι ασθενείς συνεχίζουν στο σπίτι τις θεραπείες που ξεκίνησαν στο νοσοκομείο, γλιτώνοντας έτσι και ταλαιπωρία και έξοδα μετακινήσεων.

Το «Οίκοθεν» αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος για θεραπείες κατ’ οίκον, το οποίο απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά με χρόνιες παθήσεις. Το πρόγραμμα προβλέπει ιατρονοσηλευτική στήριξη των ασθενών και εκπαίδευση των φροντιστών τους. Εφόσον αναπτυχθεί πλήρως, θα ανακουφίσει ιδιαίτερα τους ασθενείς στην περιφέρεια, οι οποίοι συχνά διανύουν μεγάλες αποστάσεις για τις θεραπείες τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...