302
Η Παναγία των Παρισίων το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν άνοιξε ξανά τις πόρτες της για την πρώτη λειτουργία μετά τη μεγάλη φωτιά του Απριλίου | Reuters

Νοτρ Νταμ: οι δωρητές φρενάρουν – «πείτε πού θα πάνε τα λεφτά μας»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 22:13
Η Παναγία των Παρισίων το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν άνοιξε ξανά τις πόρτες της για την πρώτη λειτουργία μετά τη μεγάλη φωτιά του Απριλίου
|Reuters

Νοτρ Νταμ: οι δωρητές φρενάρουν – «πείτε πού θα πάνε τα λεφτά μας»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 22:13

Υποσχεθήκαν… παπάδες, αλλά πλέον αναγκάζονται να τραβήξουν φρένο προκειμένου να βεβαιωθούν πως τα χρήματα τους δεν θα καταλήξουν στα κουτουρού, αλλά θα διατεθούν όντως για τον (ευαγή) σκοπό.

Εχουν περάσει δύο μήνες από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, που λίγο έλειψε να κάνει στάχτη τον ιστορικό ναό, και οι δωρεές για την αποκατάστασή του έρχονται με το σταγονόμετρο καθώς δύο από τα πιο ηχηρά ονόματα που υποσχέθηκαν να συμβάλουν οικονομικά, ο Μπερνάρ Αρνό και ο Φρανσουά-Ανρί Πινό θέλουν εγγυήσεις για να προχωρήσουν… στο παρασύνθημα.

Ο Αρνό που βρίσκεται πίσω από τον οίκο LVMH (Louis Vuitton) είχε υποσχεθεί εξαρχής 200 εκατ. ευρώ ενώ ο Πινό, που διαθέτει μεταξύ άλλων τους οίκους Gucci και Yves Saint Laurent, είχε δεσμευτεί αντίστοιχα για μια δωρεά 100 εκατ. ευρώ.

Αμφότεροι, με δήλωσή τους, αναφέρουν πως πλέον θα δίνουν τα χρήματα τμηματικά και ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων καθώς δεν επιθυμούν το κράτος να επωφεληθεί των χρημάτων αυτών πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του FranceInfo, από τα 850 εκατ. ευρώ που φαίνεται πως υποσχέθηκαν να προσφέρουν οι διάφοροι δωρητές για την αποκατάσταση της εκκλησίας, μόνο τα 79 εκατ. ευρώ -ήτοι το 9%- έχουν κατατεθεί στους οργανισμούς που ανέλαβαν να συγκεντρώσουν χρήματα για τον σκοπό αυτό.

Πώς προκύπτει το ποσό αυτό;

Το Ιδρυμα της Γαλλίας συγκέντρωσε υποσχέσεις για 29 εκατ. ευρώ και έχει επιβεβαιώσει τα 9 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, το Ιδρυμα για την Πολιτισμική Κληρονομιά έλαβε υποσχέσεις δωρεών ύψους 221 εκατ. ευρώ, με τις πραγματικές καταθέσεις να φθάνουν σήμερα στα 54,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το Ιδρυμα της Παναγίας των Παρισίων δέχθηκε προσφορές για δωρεές 395 εκατ. ευρώ, έχοντας συγκεντρώσει όμως μόνο 15 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δωρεές που έχουν πιστωθεί μεχρι στιγμής, ανήκουν κατά κύριο λόγο σε πολίτες που έχουν στείλει τις δωρεές τους μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...