378
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάνει το σήμα της νίκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις ευρωεκλογές, στις 23 Ιουνίου | REUTERS/Peter Nicholls

Times: Υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος τάσσεται ο Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 10:41
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάνει το σήμα της νίκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις ευρωεκλογές, στις 23 Ιουνίου
|REUTERS/Peter Nicholls

Times: Υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος τάσσεται ο Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 10:41

Στροφή στην πολιτική του κόμματος ετοιμάζεται να κάνει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος θα ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος «σε κάθε περίπτωση».

Αυτό αναφέρουν την Τετάρτη οι Times, με τη βρετανική εφημερίδα να επικαλείται υψηλά ιστάμενη πηγή των Εργατικών.

Ειδικότερα σε έγγραφο του Αντριου Φίσερ, του επικεφαλής χάραξης πολιτικής του Κόρμπιν, περιλαμβάνεται η σύσταση να υποστηρίξουν οι Εργατικοί ένα δεύτερο δημοψήφισμα πάνω σε οποιαδήποτε  συμφωνία γίνει με τις Βρυξέλλες.

Το σκιώδες υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη για να καθορίσει τη στάση του κόμματος, η οποία θα είναι «αποφασιστικά υπέρ της παραμονής» στην ΕΕ. Δεν θα ληφθεί τελική απόφαση, η οποία πρέπει να περάσει και από το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, σύμφωνα με τους Times, οι περισσότεροι σκιώδεις υπουργοί ακόμη δεν έχουν δει το σχετικό έγγραφο πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια αλλαγή στάσης για τους Εργατικούς που στις πρόσφατες ευρωεκλογές, είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται δραματικά.

Το κόμμα εξακολουθεί να διχάζεται για το ζήτημα του δεύτερου δημοψηφίσματος και ειδικότερα για το αν θα το στηρίξει ανεπιφύλακτα ή όχι. Διχασμένη είναι και η κομματική βάση, μεγάλο μέρος της οποίας τάχθηκε υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ το 2016.

Η κομματική γραμμή για την ώρα είναι να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο το οποίο διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι για να προστεθεί και μια τελωνειακή ένωση ή να υπάρξει πίεση για δεύτερη αναμέτρηση. Το δεύτερο δημοψήφισμα είναι απλώς μια εναλλακτική, όχι κεντρική θέση.

Ο Κόρμπιν μέχρι σήμερα δήλωνε ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος πρέπει «να παραμείνει στο τραπέζι», όπως και αυτή της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Και ο παράγοντας Τζόνσον

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που έχει τη σημασία της και για το Brexit, άλλο ένα βήμα προς τον στόχο του να είναι στο ζευγάρι των διεκδικητών της ηγεσίας των Συντηρητικών και άρα της πρωθυπουργίας έκανε χθες ο Μπόρις Τζόνσον.

Στη δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών του κόμματος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έλαβε 126 ψήφους (12 περισσότερους από την πρώτη ψηφοφορία).

Ακολούθησαν ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ με 46 ψήφους (3 περισσότερους), ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, με 41 (4 περισσότερους), ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ, με 37 (18 περισσότερους), και τελευταίος ο υπουργός Εσωτερικών, Σάζιντ Τζάβιντ με 33 ψήφους (10 περισσότερους).

Εξω από τον αγώνα έμεινε ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντομινίκ Ραμπ που έλαβε τελικά 30.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...