316
Ο Ισάακ Χέρτσογκ είχε πολιτευτεί με το Εργατικό Κόμμα στο Ισραήλ | EPA/JIM HOLLANDER

Νέος πρόεδρος του Ισραήλ ο Ισαάκ Χέρτσογκ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 20:02
Ο Ισάακ Χέρτσογκ είχε πολιτευτεί με το Εργατικό Κόμμα στο Ισραήλ
|EPA/JIM HOLLANDER

Νέος πρόεδρος του Ισραήλ ο Ισαάκ Χέρτσογκ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 20:02

Ο Ισαάκ Χέρτσογκ εξελέγη την Τετάρτη πρόεδρος του Ισραήλ από τη Βουλή της χώρας, την Κνεσέτ, εν μέσω πολιτικής κρίσης για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Στην ψηφοφορία έλαβε 87 ψήφους έναντι 26 της Μίριαμ Πέρετζ.

Αλλοτε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο Χέρτσογκ, που είναι 60 ετών, γίνεται ο ενδέκατος πρόεδρος του Ισραήλ αντικαθιστώντας τον Ρέουβεν Ρίβλιν στο αξίωμα.

Ο Χέρτσογκ είναι υποστηρικτής του λαϊκού χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους . Θεωρείται μέλος της πολιτικής ελίτ της χώρας, η οποία διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του νεότευκτου εβραϊκού κράτους μετά το 1948.

Ο πατέρας του, Χαΐμ Χέρτσογκ, είχε διατελέσει πρόεδρος του Ισραήλ από το 1983 έως το 1993. Ο παππούς του ήταν ο Γιτζάκ Χαλεβί Χέρτσογκ, αρχιραββίνος στην Ιρλανδία για πάνω από μια δεκαετία, πριν γίνει αρχιραββίνος στην Παλαιστίνη – και έπειτα στο Ισραήλ – από το 1936 ως το 1959. Ο θείος του, Αμπά Εμπάν, είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Ο Χέρτσογκ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ. Ηταν αρχηγός των Εργατικών από το 2013 ως το 2018, όταν έγινε πρόεδρος οργανισμού αρωγής, που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη μετανάστευση προς το Ισραήλ.

Θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του στις 11 Ιουλίου.

Οπως σημειώνει ο Guardian, η εκλογή του κεντρώου Χέρτσογκ σημαίνει συμβολικά το τέλος στην μακρά παρουσία του δεξιού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ο απελθών πρόεδρος Ρίβλιν προερχόταν και αυτός από το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, αλλά δεν θεωρείτο πολιτικός φίλος του.

Η Μίριαμ Πέρετζ είναι δασκάλα γεννημένη στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου που μετανάστευσε παιδί στο Ισραήλ. Δύο από τους γιούς της σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις.

Η εκλογή για το αξίωμα, το οποίο έχει περισσότερο συμβολικό παρά εκτελεστικό ρόλο, έγινε λίγες ώρες πριν από την λήξη της προθεσμίας που συνοδεύει την διερευνητική εντολή στον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Το κόμμα «Γες Ατίντ» (Μέλλον) του Λαπίντ και η κεντρώα συμμαχία «Μπλε και Λευκό» του απόστρατου αξιωματικού Μπένι Γκάντζ ολοκλήρωσαν επιτυχώς χθες τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό συνασπισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...