395
Αριστερά η Τζέσικα Μέιρ και δεξιά η Κριστίνα Κοτς, οι δύο γυναίκες που θα περπατήσουν στο Διάστημα | NASA

NASA: Πέμπτη ή Παρασκευή δύο Αμερικανίδες θα γράψουν ιστορία στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 09:06
Αριστερά η Τζέσικα Μέιρ και δεξιά η Κριστίνα Κοτς, οι δύο γυναίκες που θα περπατήσουν στο Διάστημα
|NASA

NASA: Πέμπτη ή Παρασκευή δύο Αμερικανίδες θα γράψουν ιστορία στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 09:06

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή, μερικές ημέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο θα γίνει ο πρώτος αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Οπως ανακοίνωσε η NASA, πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα μία βλάβη στο σύστημα μπαταριών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ως τώρα, όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό περίπατο, συνοδεύονταν από άνδρα αστροναύτη. Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο Διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες (μόνο μία δεν ήταν Αμερικανίδα).

Δύο αστροναύτες της NASΑ, η έμπειρη Κριστίνα Κοτς και η «πρωτάρα» Τζέσικα Μέιρ, θα πραγματοποιήσουν την ιστορική έξοδο στο Διάστημα, κάνοντας δουλειά… ηλεκτρολόγου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις τρεις ώρες.

Οι δύο γυναίκες δεν θα αλλάξουν μπαταρίες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά θα αντικαταστήσουν ένα χαλασμένο εξάρτημα (ρυθμιστής φόρτισης-εκφόρτισης), που εμποδίζει να λειτουργεί σωστά μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου του σταθμού, που τοποθετήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Αρχικά, ο γυναικείος διαστημικός περίπατος είχε προγραμματισθεί για τον περασμένο Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος.

Και σε εκείνον τον περίπατο θα συμμετείχε η Κριστίνα Κοτς.

Οι νέες στολές της NASA

Την ίδια στιγμή, η NASA, σε εκδήλωση στην έδρα της στην Ουάσιγκτον, παρουσίασε δύο νέες στολές για τις μελλοντικές αποστολές των αστροναυτών της. Οι στολές θα φορεθούν και από την πρώτη γυναίκα που -αν όλα πάνε καλά- σχεδιάζεται να πατήσει το πόδι της στη Σελήνη το 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρτεμις».

Οι δύο νέες στολές της NASA για τα πληρώματα που θα πάνε στη Σελήνη παρουσιάστηκαν στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη

Είναι οι πρώτες νέες στολές που σχεδιάζει η NASA μετά από περίπου 40 χρόνια. Η μία στολή, φωτεινού πορτοκαλί χρώματος, θα φοριέται μέσα στο σκάφος Orion και η άλλη, που είναι πολύ μεγαλύτερη, λευκού, κόκκινου και μπλε χρώματος, θα φοριέται κατά τις εξόδους στη Σελήνη.

Οι στολές είναι πιο άνετες από τις υπάρχουσες και, μεταξύ άλλων, χάρη στο νέο σχεδιασμό τους, θα διευκολυνθούν οι αστροναύτες να λειτουργήσουν ως επιστήμονες στην επιφάνεια της Σελήνης, κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή του νοτίου πόλου της, όπου θα στοχεύσει η NASA για προσελήνωση.

Η νέα εξωτερική διαστημική στολή έχει το πλεονέκτημα ότι προσαρμόζεται σε διάφορα μεγέθη σώματος, τόσο ανδρικού όσο και γυναικείου. Θα επιτρέπει στους αστροναύτες να μένουν εκτός του σκάφους για οκτώ έως εννέα ώρες. Η νέα στολή για το Διάστημα θα σταλεί για δοκιμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα στην επόμενη διετία.