414
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2021-2027 | INTIMENEWS/© European Union

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 07:41
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2021-2027
|INTIMENEWS/© European Union

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 07:41

Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2021-2027.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του χθες Πέμπτη τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε.

Επιλέγοντας ένα παράδειγμα που έχει μεγάλη σημασία για τους ευρωπαίους πολίτες, το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, όπως αναφέρεται, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών.

«Σημείο αναφοράς η πολιτική συνοχής»

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στην πολιτική συνοχής, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απλώς μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες. Οπως σημείωσε, «η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς», διότι οι συγκεκριμένοι πόροι είναι, για αρκετές χώρες, σημαντικοί, έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Υπογράμμισε ακόμη, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, πως ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα. «Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

Oσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα». Υπογράμμισε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μιας, που θα κλείσει έως το 2028.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που διακόπηκαν το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να έχει διμερείς διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, θα συνεχιστούν σήμερα στις Βρυξέλλες, στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...