581
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, δρ Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης: Eχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη σχέση με τα Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 16:24
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, δρ Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης: Eχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη σχέση με τα Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 16:24

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δρ Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ, κατά την οποία τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να «καταλήξουν σε μία ευρεία και σε βάθος στρατηγική εταιρική σχέση».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της διευρυμένης στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ, η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε την πραγματοποίηση του Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας, τονίζοντας ότι αποτελεί εξαιρετική βάση για την αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Ακόμη, συνεχάρη όσους ενεπλάκησαν «ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτό το ταξίδι γίνεται τόσο σύντομα μετά την πολύ επιτυχημένη επίσκεψή μας στο Αμπου Ντάμπι».

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «Εχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη φύση αυτής της σχέσης. Θα καταλήξει σε μία ευρεία και σε βάθος στρατηγική εταιρική σχέση. Νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία και για τη δική σας ομάδα να εξοικειωθεί με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οπως γνωρίζετε, είμαστε μία σχετικά νέα κυβέρνηση –είμαστε στην εξουσία επτά μήνες– αλλά νομίζω η γενικότερη οικονομική ατμόσφαιρα έχει ήδη αλλάξει σημαντικά.

»Θέλουμε να κάνουμε απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις. Ηδη προκαλούμε σημαντικό ενδιαφέρον για αυτά που γίνονται στη χώρα. Οι αγορές κεφαλαίου επιβραβεύουν την Ελλάδα, προσφέροντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη χώρα, υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση αισιοδοξίας και θέλουμε να διασφαλίσουμε πως τα ΗΑΕ θα είναι μέρος αυτού του success story.

»Επομένως, είναι πολύ καλό ότι αποφασίσατε να έρθετε με μία τόσο σημαντική αντιπροσωπεία. Εχουμε εδώ τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο έχετε συναντήσει, υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Μηταράκη, τον οποίο γνωρίζετε από τον προηγούμενο ρόλο του, τον κ. Φραγκογιάννη, τον κ. Δημητριάδη, τον πρεσβευτή μας, τη διπλωματική σύμβουλό μου, τον οικονομικό σύμβουλό μου, τον εκπρόσωπο Τύπου. Και φυσικά, θα έχετε τις επόμενες συναντήσεις, βλέπω ένα γεμάτο πρόγραμμα και πολύ καλά οργανωμένη ημέρα.

»Νομίζω στο τέλος της ημέρας θα φύγετε από την Ελλάδα με μία πολύ καλύτερη αντίληψη του τι συμβαίνει στη χώρα».

Στιγμιότυπο από τις διευρυμένες συνομιλίες Ελλάδας και ΗΑΕ | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την πλευρά του ο Αχμέντ αλ Τζαμπέρ εξέφρασε κατ’ αρχάς τους θερμούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του προέδρου, του αντιπροέδρου και του πρίγκιπα διαδόχου των Εμιράτων.

Επισήμανε ότι «η ηγεσία των ΗΑΕ ενδιαφέρεται πολύ και είναι ειλικρινά δεσμευμένη στο να εξερευνήσει διάφορους τομείς συνεργασίας, να προωθήσει τους υφιστάμενους και να προχωρήσει σε μία πολύπλευρη και σε βάθος στρατηγική εταιρική σχέση με μία σπουδαία χώρα όπως η δική σας.

»Εγώ και η αντιπροσωπεία, που εκπροσωπεί διάφορους φορείς, την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα των ΗΑΕ, είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας».

O υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση «Expo 2020» που θα εγκαινιαστεί στο Ντουμπάι τον Οκτώβριο και έδωσε στον Πρωθυπουργό ένα βραχιολάκι με το σήμα της έκθεσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρεσβευτής στα ΗΑΕ Διονύσης Ζώης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.