690
|

Καραμανλής: Η ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας στα ΜΜΜ πρέπει να είναι συνταγματικά εντάξει

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 15:06

Καραμανλής: Η ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας στα ΜΜΜ πρέπει να είναι συνταγματικά εντάξει

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 15:06

Στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς επανήλθε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, δηλώνοντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 πως «υπάρχει αυτή τη στιγμή μία τροπολογία έτοιμη για προσωπικό ασφαλείας. Αλλά αυτό πρέπει να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και εφαρμόσιμο».

Με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός απέκρουσε τις ενστάσεις ότι η ρύθμιση, που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Δεκέμβριο, έχει καθυστερήσει να γίνει, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που επαναλήφθηκαν και στην απεργιακή κινητοποίηση της 18ης Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να νομοθετήσουμε έτσι ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες βάρδιες. Κι εδώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να ξέρουμε ποιες βάρδιες πρέπει να μην μπορούν να απεργήσουν ώστε να μπορούν με ασφάλεια να κινηθούν τα τρένα. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να το κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, πρέπει να είναι σύννομο, πρέπει να είναι συνταγματικά εντάξει – και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε και να δούμε ότι θα είναι εφαρμόσιμο», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτες».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο περιστατικό που σημειώθηκε στο αμαξοστάσιο του Ρέντη, με συνέπεια να μη λειτουργήσουν ούτε ο Προαστιακός και τρένο, μολονότι είχε ανακοινωθεί πως δεν θα ακινητοποιούνταν.

«Η περίπτωση η χθεσινή –που γίνεται μία κατάληψη– δεν θα καλυπτόταν από το προσωπικό ασφαλείας. Επομένως, εμείς θα πάρουμε τα παραδείγματα που υπάρχουν σε άλλες χώρες, που, αν θέλετε, έχουν και ίδια συνδικαλιστική κουλτούρα με την Ελλάδα, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, και θα προσπαθήσουμε να νομοθετήσουμε, έτσι ώστε για κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σε ώρες αιχμής, να γίνονται κάποια συγκεκριμένα δρομολόγια. Το προσωπικό ασφαλείας δεν σημαίνει ότι σε μία απεργιακή κινητοποίηση λειτουργεί το μετρό ή τα λεωφορεία κανονικά», εξήγησε ο κ. Καραμανλής

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση «σέβεται το δικαίωμα στην απεργία, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια νόμιμη διαδικασία που δεν ακολούθησαν οι συνδικαλιστές». «Εάν είχαν ειδοποιήσει έγκαιρα, δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα, διότι ζούμε σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία, όπου το δικαίωμα της απεργίας είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και απολύτως σεβαστό από την κυβέρνηση. Υπάρχει μια διαδικασία που δεν ακολούθησαν οι συνδικαλιστές. Η ουσία όμως είναι μία: Δεν είχαν ειδοποιηθεί οι διοικήσεις και έγινε παρακώλυση συγκοινωνιακού έργου και κατάληψη εργασιακού χώρου, με μια νοοτροπία που θυμίζει άλλες εποχές, με μια νοοτροπία με το “έτσι θέλω” και με τσαμπουκάδες. Μόλις ήρθε μια κυβέρνηση και τους είπε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, διότι έχετε κάνει λάθος, αμέσως αναδιπλώθηκαν. Αν είχανε δίκιο και αν τελικά είχαν ειδοποιήσει νομίμως, δεν θα άνοιγαν το αμαξοστάσιο και δεν θα λειτουργούσαν έπειτα από την παρέμβαση της κυβέρνησης τα τρένα χθες, έστω και με τα δύο ζευγάρια που βγήκανε τελικά για να πάνε στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε και προσέθεσε:

«Ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος. Οταν θέλεις να κάνεις απεργία, πρέπει να ειδοποιήσεις με ένα συγκεκριμένο τρόπο 24 ώρες πριν και όχι με ανακοινώσεις, διότι κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης και κανένα υπουργείο και καμία διοίκηση δεν είχε λάβει ειδοποίηση. Γι’ αυτό και ο κόσμος πήγε στις αποβάθρες, και αυτός ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε. Γι’ αυτό θα υπάρξουν και πειθαρχικά εναντίον εκείνων που έκαναν παρακώλυση συγκοινωνίας και εναντίον αυτών που χωρίς να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, έκαναν απεργία. Θα ερευνήσουμε όλες τις ευθύνες. Θέλω να ελπίζω ότι τόσο οι διοικήσεις των εταιρειών από εδώ και στο εξής, όσο και οι συνδικαλιστές, θα καταλάβουν ότι στόχος τους δεν είναι τα συμφέροντά τους μόνο, αλλά να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό και το κοινωνικό σύνολο. Και αυτό πρέπει να γίνει, και θα γίνει, διότι έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν πρόκειται να ανεχθεί ξανά τέτοιες συμπεριφορές. Απόλυτα κατανοητό το δικαίωμα στην απεργία –κανένας δεν είπε κάτι το αντίθετο– αλλά όταν γίνονται παράνομες καταλήψεις, εκεί θα υπάρχει και αντίδραση».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε επίσης ότι το επιβατικό κοινό που αγόρασε εισιτήρια στα τρένα και τον προαστιακό για την Τρίτη θα αποζημιωθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ: «Οταν πάει κάποιος το πρωί και κάνει μία κατάληψη στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ, τα τρένα δεν βγαίνουν. Παρ’ όλα αυτά, έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το επιβατικό κοινό θα αποζημιωθεί και θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει, όλοι οι έλεγχοι, για να δούμε τελικά ποιος έχει την ευθύνη. Αλλά να μη λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. Η κατάληψη έγινε, η παρέμβαση έγινε και το αμαξοστάσιο άνοιξε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...