651
Η αίθουσα αφίξεων στο αεροδρόμιο Χίθροου | REUTERS

Η Βρετανία κλείνει τις πόρτες της σε ανειδίκευτους και μη αγγλομαθείς εργαζομένους

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 15:38
Η αίθουσα αφίξεων στο αεροδρόμιο Χίθροου
|REUTERS

Η Βρετανία κλείνει τις πόρτες της σε ανειδίκευτους και μη αγγλομαθείς εργαζομένους

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 15:38

Αντιδράσεις αλλά και ανησυχία σε επαγγελματικούς τομείς όπως η βιομηχανία, η οικοδομή, η περίθαλψη, η εστίαση και η φιλοξενία, έχει προκαλέσει στη Βρετανία η ανακοίνωση της κυβέρνησης για το νέο σύστημα μετανάστευσης με μοριοδότηση που θα ισχύσει μετά το Brexit, με στόχο να μειώσει τους μετανάστες στο νησί.

Το νέο σύστημα μοριοδότησης, που θυμίζει εκείνο της Αυστραλίας, ευνοεί τους «λαμπρούς» εγκεφάλους εις βάρος των «εργαζομένων με χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης».

Ομως, εκπρόσωποι από τη βιομηχανία, την εστίαση, την περίθαλψη και άλλους τομείς, που με το νέο καθεστώς θεωρούνται χαμηλού επιπέδου ειδίκευσης, εξέφρασαν την ανησυχία τους και προειδοποίησαν ότι αυτές οι δουλειές βασίζονται στους μετανάστες και χωρίς αυτούς θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, για να εξασφαλίσει κανείς βίζα εργασίας στη Βρετανία, θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες δεξιότητες, να μιλάει αγγλικά και να έχει ήδη μια πρόταση απασχόλησης με κατώτερο ετήσιο μισθό 25.600 στερλίνες (30.820 ευρώ).

Το επίπεδο του διπλώματος που απαιτείται «υποβαθμίσθηκε» από δίπλωμα τριετούς πανεπιστημιακής φοίτησης σε απολυτήριο Λυκείου, ώστε να επιτραπεί «μεγαλύτερη ευελιξία».

«Θα ανταποκριθούμε στις προτεραιότητες των πολιτών εισάγοντας ένα νέο σύστημα μοριοδότησης που θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των μεταναστών», σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, χαιρετίζοντας μια «ιστορική στιγμή», η οποία «βάζει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση».

Οι απαιτήσεις αυτές του νέου συστήματος προκάλεσαν ανησυχίες στους κόλπους ορισμένων βρετανικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως αυτές της υγείας (NHS), που λειτουργούν χάρη σε ξένους εργαζομένους, ενίοτε χαμηλά αμειβόμενους.

Το νέο σύστημα δίνει μόρια ανάλογα με τις ικανότητες, τα προσόντα και τα επίπεδα των μισθών και αντιμετωπίζει «με τον ίδιο τρόπο» τόσο τους ευρωπαίους όσο και τους μη ευρωπαίους πολίτες.

Αυτό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2021, όταν ολοκληρωθεί η περίοδος μετάβασης, η οποία άρχισε μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.

«Βίζες θα χορηγούνται πλέον μόνον σε αυτούς που θα έχουν εξασφαλίσει αρκετά μόρια», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να «δοθεί προτεραιότητα στα καλύτερα ταλέντα», όπως οι «επιστήμονες, μηχανικοί και πανεπιστημιακοί».

Το υπουργείο κρίνει ότι με αυτό το σύστημα υπακούει στο «σαφές μήνυμα» που έστειλε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit και στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Ο έλεγχος της μετανάστευσης ήταν ένα από τα βασικά θέματα των προεκλογικών εκστρατειών που είχαν γίνει και στις δύο εκλογικές διαδικασίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι το 70% του σημερινού εργατικού δυναμικού, χαμηλής ειδίκευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης, δεν ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις και αυτό θα «συμβάλει στη μείωση του αριθμού (των μεταναστών) στο μέλλον».

Η πρόταση της κυβέρνησης απαιτεί κάθε ξένος εργαζόμενος να συγκεντρώνει 70 μόρια για να μπορεί να είναι υποψήφιος, όπως και να προσθέσει έναν αριθμό μορίων για κάθε ειδίκευση ή ικανότητα.

Το σύστημα αυτό δίδει ως 20 μόρια στους υποψηφίους για μετανάστευση που θα αμείβονται με τουλάχιστον 25.600 στερλίνες (30.820 ευρώ) και κανένα μόριο σε αυτούς που θα λαμβάνουν την κατώτερη απαιτούμενη αμοιβή των 20.480 στερλινών.

Επιπλέον 20 μόρια θα μπορούν να πάρουν αυτοί που επιδεικνύουν «κατάλληλες ικανότητες» και επιπλέον 20 μόρια αυτοί που μιλούν αγγλικά σε ένα «απαιτούμενο επίπεδο».

Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τους περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζήτησαν άδεια να παραμείνουν στη Βρετανία πριν το Brexit.

Οσον αφορά τις φοιτητικές βίζες, αυτές θα στηρίζονται επίσης σε ένα σύστημα μοριοδότησης και θα είναι ανοιχτές «για τα ταλέντα από όλον τον κόσμο», υπό τον όρο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόταση από ένα βρετανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ότι θα μιλούν αγγλικά και ότι θα μπορούν να συντηρούν τον εαυτό τους.

Οι πολίτες της ΕΕ και άλλων χωρών που έχουν συμφωνίες με τη Βρετανία δεν θα χρειάζονται βίζα για τη διαμονή τους στη χώρα για μια περίοδο έως και έξι μηνών.

Το Εργατικό Κόμμα, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι ορισμένοι εργασιακοί τομείς εξαρτώνται από το ξένο εργατικό δυναμικό, γεγονός που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να κάνει έναν αριθμό εξαιρέσεων.

«Είναι ένα σύστημα που επιβάλλει ένα κατώτατο όριο μισθού, το οποίο θα χρειαστεί έναν αριθμό εξαιρέσεων και το οποίο θα το καταστήσει ανούσιο», σημείωσε η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Νταϊάν Αμποτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...