289
Η εθνικίστρια υποψήφια πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας κρατά στα χέρια της το μέλλον της ενωμένης Ιρλανδίας | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Μισέλ Ο’ Νιλ, η γυναίκα που θέλει να ενώσει τις δύο Ιρλανδίες

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 22:22
Η εθνικίστρια υποψήφια πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας κρατά στα χέρια της το μέλλον της ενωμένης Ιρλανδίας
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Μισέλ Ο’ Νιλ, η γυναίκα που θέλει να ενώσει τις δύο Ιρλανδίες

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 22:22

Μία κυρία «χαμογελαστή και απαστράπτουσα», όπως τη χαρακτήρισε η Corriere della Sera, ενδέχεται να γίνει η νέα πρωθυπουργός του Μπέλφαστ εφ’ όσον τα γκάλοπ επαληθευτούν και στις κάλπες. Διότι την Πέμπτη 5 Μαΐου οι Βορεοϊρλανδοί ψήφισαν σε βουλευτικές εκλογές, δηλαδή για τη «Συνέλευση του Ολστερ».

Οι Ιταλοί έγραψαν ότι η Μισέλ Ο’ Νιλ είναι «η γυναίκα που θέλει να ενώσει την Ιρλανδία», τουτέστιν να δημιουργήσει μείζον υπαρξιακό πρόβλημα (εθνικό) στην κυβέρνηση του Λονδίνου.

Η Ο’ Νιλ είναι επικεφαλής του πολιτικού κόμματος Σιν Φέιν από το 2017, όταν η ίδια ήταν 40 ετών. Είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία του «καθολικού εθνικιστικού κινήματος» το οποίο γεννήθηκε από τις στάχτες του πολεμικού –τρομοκρατικού κατά τους Βρετανούς– ΙΡΑ. Πήρε τη σκυτάλη της αρχηγίας από την παλιά φρουρά των ιρλανδών εθνικιστών, από τους «βετεράνους του ΙΡΑ, όπως ήταν ο Τζέρι Ανταμς και ο Μάρτιν ΜακΓκίνες».

Η επικεφαλής του Σιν Φέιν Μισέλ Ο’ Νιλ εξέρχεται από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Πάγια και μη διαπραγματεύσιμη αρχή του Σιν Φέιν είναι η ένωση της Βορείου Ιρλανδίας με το ΕΪΡΕ, το οποίο αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με καταγωγή από το Βόρειο Κορκ, από την πόλη Φερμόι, η Ο’Νιλ αντιπροσωπεύει για τους Ιρλανδούς το παλλαϊκό αίτημα και των δύο περιοχών για ένωση του διαιρεμένου έθνους. Στο πλέον πρόσφατο γκάλοπ, το Σιν Φέιν της Ο’Νιλ πήρε το 26% της λαϊκής υποστήριξης, προπορευόμενο των υπολοίπων κομμάτων οκτώ μονάδες.

Αν η καταμέτρηση των ψήφων την Παρασκευή και όλο το Σαββατοκύριακο το αναδείξει πρώτο κόμμα, μία εθνικίστρια θα αναλάβει την εξουσία στο Μπέλφαστ και θα «ανακατώσει την τράπουλα» με τρόπο που απεύχεται το Λονδίνο – τότε ο σάλος του λεγόμενου Partygate θα καταστεί μία χαρούμενη ανάμνηση για τον Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...