805
| REUTERS/Pascal Rossignol

Μήνυμα Μακρόν υπέρ των τεσσάρων του Νότου για την ενέργεια – και για κρατικοποίηση της γαλλικής ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 11:43
| REUTERS/Pascal Rossignol

Μήνυμα Μακρόν υπέρ των τεσσάρων του Νότου για την ενέργεια – και για κρατικοποίηση της γαλλικής ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 11:43

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της Ρώμης –ο Μάριο Ντράγκι προσκάλεσε τους Πέδρο Σάντσεθ της Ισπανίας, Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας και Κυριάκο Μητσοτάκη της Ελλάδας για να συντονιστούν στα της ενέργειας εν όψει Συνόδου Κορυφής– ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μήνυμα συμπαράστασης: «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές πανευρωπαϊκά» είπε ο γάλλος πρόεδρος, παρουσιάζοντας το πολιτικό του μανιφέστο εν όψει των προεδρικών εκλογών της 10ης Απριλίου στη Γαλλία.

Ηταν μια θέση του Μακρόν που, όπως επεσήμαναν οι Financial Times, ουσιαστικά απειχεί τις ανησυχίες και τις απόψεις των άλλων χωρών του Νότου που (με τον κ. Μητσοτάκη να συμμετέχει διαδικτυακά λόγω Covid-19) συναντώνται την Παρασκευή στην ιταλική πρωτεύουσα –ο Ντράγκι μίλησε για «δύο κύριους στόχους: ο ένας είναι να μπορέσει να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που θεωρούμε αναγκαίο. Το δεύτερο θέμα είναι ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται, έως τώρα, από την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ θεωρούμε ότι το κόστος των δυο πηγών ενέργειας θα έπρεπε να διαχωριστεί».

Ωστόσο δεν είπε μόνο αυτά για τις ανατιμήσεις και τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά της ενέργειας ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας και φαβορί για μια νέα πενταετή θητεία στο Ελιζέ –οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν ένα ποσοστό περί τα 60% στον β’ γύρο έναντι της Μαρίν Λεπέν– κατέδειξε την ανάγκη κάποιες ενεργειακές εταιρείας να περάσουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο  στο πλαίσιο σχεδίου για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της χώρας.

Μετά τις δηλώσεις Μακρόν για κρατικοποίηση, η μετοχή της Electricité de France, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, ανέβηκε κατά 5,12%

Ο Μακρόν δεν κατονόμασε σε ποιες εταιρείες αναφερόταν αλλά επισήμανε ότι οι κινήσεις αυτές θα αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής για την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο.

«Το κράτος θα χρειαστεί να αναλάβει αρκετές πτυχές του ενεργειακού τομέα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Θα πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο αρκετών παικτών της βιομηχανίας».

Οπως σημείωσε το Bloomberg, η γαλλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 84% της Electricité de France (EDF), σκέφτεται να επαναφέρει το σχέδιο για την κρατικοποίησή της και να αναδιοργανώσει την επιχείρηση εστιάζοντας στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η εταιρεία έχει ήδη δει τα οικονομικά της να επιδεινώνονται μετά την απόφαση του Μακρόν να θέσει ανώτατη τιμή για την ενέργεια, ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θα ασκήσει πιέσεις για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ατομικής ενέργειας και μεγάλης ποσότητας ανανεώσιμης ενέργειας, στο πλαίσιο του σχεδίου για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων και τη μετατροπή της Γαλλίας σε χώρα με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να διαθέσει δεκάδες δισ. ευρώ για τη στήριξη της EDF στην κατασκευή 14 νέων αντιδραστήρων μέχρι το 2050, προκειμένου να αντικαταστήσει κάποιους από τους γερασμένους σταθμούς ατομικής ενέργειας.

Οπως είπε ο ίδιος τον Φεβρουάριο, η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εισαγωγή νέων ρυθμιστικών κανόνων για την πυρηνική ενέργεια, ώστε να παρέχουν σταθερές τιμές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Γαλλίας. «Ουσιαστικά, στο θέμα αυτό αναγνωρίζω ότι θέλω να υπάρξει οικονομικός σχεδιασμός, είτε πρόκειται για ζήτημα παραγωγής ενέργειας, είτε για νέους βιομηχανικούς τομείς», είπε.

Σύνθημά του η «αξιοπιστία»

«Υπήρξα αξιόπιστος», είπε κατά τα άλλα ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας από το Παρίσι τις βασικές γραμμές του προεκλογικού προγράμματός του, ενώπιον 250 δημοσιογράφων.

«Η ανεργία και οι φόροι μειώθηκαν, όπως είχα υποσχεθεί, και αυτό παρά την κρίση του κορονοϊού», υπογράμμισε ο Mακρόν.

«Πρέπει να κάνουμε επιλογές ιστορικού χαρακτήρα», είπε αναφερόμενος στην ερχόμενη πενταετία επισημαίνοντας ότι η πρόοδος και ο ανθρωπισμός είναι οι αρχές της Γαλλίας από το Διαφωτισμό και μετά. «Στόχος μας είναι η εθνική ανεξαρτησία σε μια ισχυρή Ευρώπη», είπε ακόμη ο Μακρόν θέτοντας τέσσερις προτεραιότητες: την άμυνα, τον αγροτικό τομέα, την ενέργεια και τον πολιτισμό. Έκανε λόγο για αύξηση των αμυντικών δαπανών, του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων και των επενδύσεων στην αμυντική τεχνολογία. Υποσχέθηκε επίσης ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και περισσότερα και καλύτερα προϊόντα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του (REUTERS/Pascal Rossignol)

Ως προς την ενέργεια, ο Μακρόν ανέφερε πως «θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα απεξαρτηθεί πλήρως από το πετρέλαιο και τον άνθρακα». Ως προς την παιδεία και τον πολιτισμό δεσμεύτηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού της επαγγελματικής επιμόρφωσης των νέων και υπέρ της ενίσχυσης της καλλιτεχνικής παραγωγής και των ανθρώπων της. Αναφερόμενος στον κοινωνικό τομέα, ο Μακρόν υποσχέθηκε πλήρη απασχόληση αλλά και αναμόρφωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Επεσήμανε συγκεκριμένα την γενική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, αλλά και ελάχιστη σύνταξη ύψους 1.100 ευρώ. Τόνισε επίσης ότι η παιδεία και η υγεία παρά το γεγονός ότι η Γαλλία επένδυσε μεγάλα ποσά τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να είναι οι δύο τομείς όπου εμφανίζονται οι μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες. Προς τον σκοπό αυτό, δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες στις υποδομές, τις αποδοχές δασκάλων και καθηγητών, καθώς και των εργαζομένων στον υγειονομικών τομέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...