397
Η οικογένεια των αρκούδων φαινόταν υγιής και περιορίστηκε στο να περιεργάζεται τα παράθυρα | Facebook

Μία απροσδόκητη επίσκεψη στην Αρκτική: τρεις αρκούδες στο παράθυρο

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2024, 12:45
Η οικογένεια των αρκούδων φαινόταν υγιής και περιορίστηκε στο να περιεργάζεται τα παράθυρα
|Facebook

Μία απροσδόκητη επίσκεψη στην Αρκτική: τρεις αρκούδες στο παράθυρο

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2024, 12:45

Η Καταρζίνα Κούντλατζ ετοίμαζε το πρωινό της σε έναν ερευνητικό σταθμό στο Σβάλμπαρντ, στον Αρκτικό Ωκεανό, όταν διαπίστωσε ότι είχε τρεις… απροσδόκητους επισκέπτες.

Ο λόγος για μία θηλυκή πολική αρκούδα και τα δύο μικρά της, οι οποίες είχαν «κολλήσει» τις μύτες τους στο παράθυρο του πολωνικού ερευνητικού κέντρου στα νότια του νορβηγικού αρχιπελάγους.

Μία από τις φωτογραφίες της παραλίγο συνάντησής τους δείχνει μια από τις αρκούδες να πιέζει με το πόδι της στο παράθυρο, δίπλα από το οποίο βρίσκεται μία στοίβα με επιτραπέζια παιχνίδια.

Polish Polar Station Hornsund/Facebook

Σοκαρισμένη, αλλά και με δέος, η μετεωρολόγος ειδοποίησε άμεσα τους συναδέλφούς της, όπως έγραψε ο Guardian.

«Εκείνη την ημέρα ήμουν σε υπηρεσία, πρόκειται για τη λεγόμενη “υπηρεσία σταθμού”», πράγμα που σημαίνει ότι «ένα άτομο είναι υπεύθυνο για τον σταθμό, παρακολουθεί το δορυφορικό ραδιόφωνο, μαγειρεύει ή καθαρίζει», αφηγήθηκε η Κούντλατζ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στο ερευνητικό κέντρο τον Ιούνιο.

«Κατά την προετοιμασία του πρωινού, είδα από την κουζίνα τους μεγαλοπρεπείς καλεσμένους μας να κοιτάζουν τα παράθυρα με ενδιαφέρον», συνέχισε.

Polish Polar Station Hornsund / Facebook

Η οικογένεια των αρκούδων φαινόταν υγιής, σύμφωνα με την ίδια, και περιορίστηκε στο να περιεργάζεται τα παράθυρα ωστόσο η ομάδα του ερευνητικού σταθμού αποφάσισε να τις τρομάξει, κάνοντας χρήση πυροβολίδων.

«Ηταν μια υπέροχη εμπειρία, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι άγρια ζώα και είναι καλύτερο, και για αυτά και για εμάς, να κρατάμε αποστάσεις. Δεν ήταν επιθετικές. Προτιμήσαμε όμως να τις τρομάξουμε», σημείωσε η μετεωρολόγος.

Ο Ντάνιελ Κέπσκι, ο επικεφαλής της 46ης πολωνικής πολικής αποστολής, είπε ότι τα μέλη της ομάδας του βλέπουν συχνά πολικές αρκούδες, παρότι είναι σπάνιο το συγκεκριμένο ζώο να πλησιάζει τον ερευνητικό σταθμό.

«Είναι καταπληκτικό να βλέπεις τις αρκούδες από τόσο κοντά αλλά, φυσικά, είναι και λίγο αγχωτικό», πρόσθεσε ο επιστήμονας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα είχε δει περισσότερες πολικές αρκούδες εφέτος από ό,τι συνήθως. Συνήθως υπήρχαν περίπου 20 θεάσεις αρκούδας τον χρόνο, αλλά εφέτος είχαν γίνει σχεδόν 40 θεάσεις από τον Ιούνιο και αναμένουν να δουν περισσότερες τους επόμενους μήνες.

Ο Κέπσκι μοιράστηκε και ένα αισιόδοξο νέο για το απειλούμενο είδος. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία πολύ αδύνατη αρκούδα. Εφέτος είναι πιθανώς μια καλή χρονιά για τις πολικές αρκούδες του Σβάλμπαρντ επειδή υπάρχει πολύς θαλάσσιος πάγος σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...