568
Αγκαλιές και φιλιά μεταξύ της Ούρσουα φον ντερ Λάιεν και του Μαρκ Ρούτε στη σύνοδο ασφαλείας του Μονάχου. | EPA/ANNA SZILAGYI

Μετά τον Ρούτε οι Ανατολικοευρωπαίοι νοιώθουν «λιγότερο ίσοι» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 11:18
Αγκαλιές και φιλιά μεταξύ της Ούρσουα φον ντερ Λάιεν και του Μαρκ Ρούτε στη σύνοδο ασφαλείας του Μονάχου.
| EPA/ANNA SZILAGYI

Μετά τον Ρούτε οι Ανατολικοευρωπαίοι νοιώθουν «λιγότερο ίσοι» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 11:18

Εχουν περάσει δύο δεκαετίες από την ένταξη των πρώην «Ανατολικών» χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά το αίσθημα ότι είναι «ριγμένες» παραμένει και πιθανότατα θα ενισχυθεί φέτος που θα ξαναμοιραστούν τα κορυφαία αξιώματα στις δύο αυτές διεθνείς συμμαχίες. Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά το Politico ο διαφαινόμενος ορισμός του Μαρκ Ρούτε, πρώην πρωθυπουργού της Ολλανδίας στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ μπορεί να έγινε δεκτός με ικανοποίηση σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Βερολίνο και Βρυξέλλες. Αλλά για τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία τα συναισθήματα ήταν διαφορετικά.

Μάλιστα στο σχετικό ρεπορτάζ το Politico αναφερόταν και σε δηλώσεις πολιτικών από την Ανατολική Ευρώπη, όπως ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβες, που αναρωτήθηκε «Τι ηθική αξιοπιστία έχει αυτός ο τύπος;», επικρίνοντας την αδυναμία της Ολλανδίας να εκπληρώσει τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα κατά τη διάρκεια των 13 ετών της θητείας του Ρούτε ως πρωθυπουργού.

«Από τη διεύρυνση του 2004, υπάρχουν 110 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», είπε ο Ιλβες. «Υπάρχουν πέντε μεγάλες θέσεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και εναλλάσσονται κάθε πέντε χρόνια, άρα είναι 25 θέσεις συνολικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 20% της ΕΕ έχει το 7% των θέσεων».

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, η οποία είχε επίσης εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον για τη θέση σχολίασε σκωπτικά ότι ο Ρούτε θα είναι ο τέταρτος ΓΓ του ΝΑΤΟ με καταγωγή από την Ολλανδία, και δεν δίστασε να αναρωτηθεί αν τελικά υπάρχουν μέλη «δύο διαφορετικών ταχυτήτων» μέσα στη Συμμαχία.

Στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, ανώτεροι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις στη Δυτική Ευρώπη εξακολουθούν να διατηρούν μια άδικη προκατάληψη εναντίον τους, ιδίως λόγω των σκληρών θέσεων τους έναντι της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Εμείς  πιστεύουμε ότι δεν μας ζητήθηκε η αρκετή διαβούλευση», είπε ο πρώην υπουργόςΑμυνας της Λετονίας Άρτις Πάμπρικς, αναφερόμενος στη διαδικασία επιλογής για την ανώτατη θέση του ΝΑΤΟ. «Οι δυτικές χώρες είχαν λόγους να πιστεύουν ότι οι χώρες της Βαλτικής δεν θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να προτείνουν έναν υποψήφιο».

Δυσαρέσκεια έχει εκφραστεί και από το περιβάλλον του προέδρου της Ρουμανίας Κλάους Ιοχάνις, ο οποίος επίσης είχε δηλώσει υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα της Συμμαχίας.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κατέχουν λίγες από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τότε που το μεγαλύτερο μέρος τους εντάχθηκε στους δύο αυτούς θεσμούς το 2004, περίπου 15 χρόνια μετά την πτώση του τείχους

Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα από την περιοχή που έχει λάβει μία από τις ανώτερες θέσεις του μπλοκ επεσήμανε το Politico. Ο σημερινός της Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ υπηρέτησε μια θητεία ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Γιέρζι Μπούζεκ, επίσης πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ήταν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τρία χρόνια, περίπου μισή θητεία.

Επί του παρόντος, ο πιο υψηλόβαθμος ανατολικοευρωπαίος στην ΕΕ είναι ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο Λετονός πολιτικός που τέθηκε επικεφαλής του ισχυρού χαρτοφυλακίου για ζητήματα εμπορίου μετά την παραίτηση του προκατόχου του Φιλ Χόγκαν, Ιρλανδού πολιτικού, εξαιτίας ενός σκανδάλου. Ο Ρουμάνος Mircea Geoană είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ενας Πολωνός είναι πάντως πιθανό, όπως αναφέρει το Politico να καταλάβει τη νέα θέση του Επιτρόπου για ζητήματα Αμυνας, την οποία και έχει υποσχεθεί να εισάγει ως νεωτερισμό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εμφανίζεται ως φαβορί για να είναι και πάλι Πρόεδρος της Κομισιόν. Ο τυχερός θα είναι ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...