578
Βράδυ Τετάρτης 14 Νοεμβρίου: η Τερέζα Μέι βγαίνει από την Ντάουνιγκ Στριτ 10 για να ανακοινώσει τη συμφωνία που επήλθε στο υπουργικό συμβούλιο για το σχέδιο περί Brexit | REUTERS/Henry Nicholls

Με το σχέδιο της Μέι για το Brexit συντάχθηκε το υπουργικό συμβούλιο

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 21:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/11/2018 23:16
Βράδυ Τετάρτης 14 Νοεμβρίου: η Τερέζα Μέι βγαίνει από την Ντάουνιγκ Στριτ 10 για να ανακοινώσει τη συμφωνία που επήλθε στο υπουργικό συμβούλιο για το σχέδιο περί Brexit
|REUTERS/Henry Nicholls

Με το σχέδιο της Μέι για το Brexit συντάχθηκε το υπουργικό συμβούλιο

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 21:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/11/2018 23:16

Περί τις 21:20 το βράδυ της Τετάρτης εμφανίστηκε στο κατώφλι της Ντάουνιγκ Στριτ 10 η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι για να προβεί στην αναμενόμενη σύντομη δήλωσή της προς τον Τύπο.

Από αυτήν προκύπτει ότι το υπουργικό συμβούλιο συγκατένευσε στο πρωθυπουργικό σχέδιο για το Brexit έπειτα από συνεδρίαση πέντε ωρών.

«Κάναμε μία μακρά, λεπτομερή και παθιασμένη συζήτηση» είπε η κ. Μέι.

«Το προσχέδιο συμφωνίας ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης» τόνισε.

«Δουλειά μου είναι να εξηγώ τις αποφάσεις. Θα το κάνω αυτό, ξεκινώντας από την Πέμπτη,  στο Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο μπροστά της, για να πείσει το κοινοβούλιο, κάτι που αναγνώρισε και η ίδια.

«Ξέρω ότι έρχονται δύσκολες ημέρες. Δεν είναι μία απόφαση που πήραμε ελαφρά τη καρδία. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία», συμπλήρωσε.

Για την κυρία Μέι η συμφωνία ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit και, όπως είπε, θα τεθεί υπό εξαντλητικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Οι αντιδράσεις της ΕΕ

Στις λονδρέζικες εξελίξεις της Τετάρτης σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit προστέθηκαν και οι αντιδράσεις της ΕΕ.

Αμέσως μόλις τελείωσε η πολύωρη συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου και η Τερέζα Μέι προέβη στη σύντομη δήλωσή της στην Ντάουνιγκ Στριτ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής από πλευράς ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Αυτό και έγινε.

Ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι «η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» και σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος.

Ανέφερε πάντως ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας

«Βρήκαμε μαζί μια λύση» είπε ο Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Συνάντηση με τον Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ το πρωί της Πέμπτης, στις 8:50 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ντόναλντ Τουσκ κατόπιν θα προβεί σε δηλώσεις (στις 09:10 ώρα Ελλάδος.)

Δήλωση Γιούνκερ για κοινή σύνοδο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε σήμερα πως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ενωση να διεξάγει μια σύνοδο με τη Βρετανία, μετά το «πράσινο φως» της βρετανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία για το Brexit: «Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας».

Και ο Φερχόφσταντ

Δήλωση έκανε και ο βέλγος πολιτικός Γκι Φερχόφσταντ: «Το σχέδιο συμφωνίας Brexit που ενέκρινε η βρετανική κυβέρνηση θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση διατηρώντας παράλληλα μια στενή σχέση με το μπλοκ. Ενώ ελπίζω μια μέρα το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει, στο µεταξύ αυτή η συμφωνία θα κάνει εφικτό ένα Brexit, διατηρώντας παράλληλα μια στενή σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και την αποφυγή ‘σκληρών’ ιρλανδικών συνόρων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...