1098
Η Μαρίν Λεπέν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων - για αυτήν οι καλύτερες μέρες έρχονται | REUTERS/Pascal Rossignol

Στροφή προς τα ακροδεξιά μετά τη νίκη της Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2015, 09:03
Η Μαρίν Λεπέν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων - για αυτήν οι καλύτερες μέρες έρχονται
|REUTERS/Pascal Rossignol

Στροφή προς τα ακροδεξιά μετά τη νίκη της Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2015, 09:03

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώθηκαν με την ευρεία νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Το Μέτωπο προηγείται σε έξι από τις 13 περιφέρειες, ενώ τα exit poll το φέρνουν στην πρώτη θέση σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα η Κεντροδεξιά και οι Σοσιαλιστές σπεύδουν να οργανώσουν τη στρατηγική τους για το δεύτερο γύρο και η Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία την άνοδο της εθνικιστικής Δεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού σε μια χώρα που ήταν και είναι από τους στυλοβάτες της προσπάθειας για «περισσότερη Ευρώπη».

«Ηταν ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα που μας έφερε στην πρώτη θέση ανάμεσα στα κόμματα», σχολίασε τις πολύ θετικές για το κόμμα της εξελίξεις η Μαρίν Λεπέν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Το Εθνικό Μέτωπο είναι το μοναδικό ρεπουμπλικανικό μέτωπο», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε τους οπαδούς της ότι αυτή θα μπορεί να φέρει «την εθνική ενότητα την οποία έχει ανάγκη η χώρα».

Σε επίπεδο ποσοστών στις περιφέρειες, όπως καταγράφονται από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Μέτωπο είναι στο 27,96% (έναντι μόλις 11% το 2010), η εκλογική συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων και μικρότερων δεξιών κομμάτων στο 26,89% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο 23,33%. Μια ακροδεξιά σε ραγδαία άνοδο, μια κεντροδεξιά περίπου σταθερή και η Αριστερά σε ελεύθερη πτώση, όπως συνοψίζει ο Monde.

Το exit poll της Ifop-Fiducial φέρνει το Εθνικό Μέτωπο στο 30,8%, τους Ρεπουμπλικάνους του Σαρκοζί στο 27,2% και τους Σοσιαλιστές του προέδρου Ολάντ μόλις στο 22,7%.

elections-carte-monde
Χάρτης από τον Le Monde με τις περιφέρειες και τα κόμματα που προηγούνται: Με σκούρο μπλε το Εθνικό Μέτωπο, ανοιχτό μπλε οι Ρεπουμπλικάνοι, ροζ οι Σοσιαλιστές, πιο ανοιχτό ροζ (στην Κορσική) άλλα αριστερά κόμματα

Η τακτική της ίδιας της Λεπέν να κατέβει στην βόρεια και παραδοσιακά αριστερή περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί και της 25χρονης ανιψιάς της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν να κατέβει υποψήφια στη Προβηγκία στον νότο απέδωσε καρπούς. Και στις δύο το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε πάνω από το 40% και έχει άνετο προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο, αφήνοντας τους κεντροδεξιούς υποψήφιους γύρω στο 22-24% και τους σοσιαλιστές πιο χαμηλά στο 16-18%. Στο Καλαί ειδικότερα, όπου εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες το δράμα εκατοντάδων προσφύγων οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν από τη σήραγγα στη Βρετανία συχνά με τραγική για τους ίδιους κατάληξη, τα ποσοστά της Λεπέν ήταν πάνω από 50%.

Τα αποτελέσματα δείχνουν γενικότερα ότι τι Εθνικό Μέτωπο αντλεί τη δύναμή του στην επαρχία. Στο Παρίσι (Ile-de-France) αντίθετα, η πρώην υπουργός Βαλερί Πεκράς και ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν προηγούνται με 30% και 25% αντίστοιχα, αφήνοντας τρίτο και εκτός του επόμενου γύρου τον υποψήφιο του Μετώπου. Περίπλοκη η κατάσταση στην Κορσική, όπου Ρεπουμπλικάνοι, Σοσιαλιστές και Εθνικό Μέτωπο υπολείπονται έναντι τοπικών παρατάξεων, κάποιες από τις οποίες έχουν και αποσχιστικές τάσεις. Στην αυτή την περιφέρεια καμία παράταξη δεν ξεπέρασε το 20%.

Κρίνοντας, πάντως, από δηλώσεις στελέχους του κόμματός στον Monde, το Πα-ντε-Καλαί, η Προβηγκία και η Αλσατία είναι χαμένες υποθέσεις για τους Ρεπουμπλικάνους και θεωρούνται ήδη στα χέρια του Μετώπου.

Ολα αυτά παρά την σημαντική αποχή, καθώς ένας στους δύο προσήλθε στις κάλπες σε όλη τη χώρα.

md0.libe.com
Με μια μεγεθυσμένη εικόνα της Μαρίν Λεπέν από τηλεοπτικό πλάνο και τίτλο σε μαύρο πλαίσιο σχολιάζει η εφημερίδα Libération τη νίκη του Εθνικού Μετώπου στην πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών: «Αυτό που πλησιάζει»

Αναζητώντας στρατηγική

Αν και αναμενόμενο ότι το Εθνικό Μέτωπο θα είχε μια καλή επίδοση στις εκλογές, το μέγεθος της επιτυχίας ανάγκασε τους Σοσιαλιστές και τους Ρεπουμπλικάνους να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους για τον δεύτερο γύρο.

Οι Σοσιαλιστές ήδη ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τις δύο περιφέρειες όπου η Λεπέν και η ανιψιά της απέσπασαν τα μεγαλύτερα ποσοστά, αφήνοντας τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο «για να βάλουν ένα οδόφραγμα στην ακροδεξιά», εξήγησε ο επικεφαλής του κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί. Περισσότερο ευθύς στις δηλώσεις του ήταν πάντως ο Κριστόφ Εστροσί, υποψήφιος στη Προβηγκία: «Το ποσοστό της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν πρέπει να βαρύνει στην περιφέρειά μας σαν μια από τις σοβαρές απειλές στην πολιτικής της ιστορίας».

Παρά ταύτα, ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επιθυμεί να επιστρέψει στην προεδρία το 2017, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές στο δεύτερο γύρο. «Δεν θα υπάρξουν τακτικές συμμαχίες» δήλωσε μετά τα αποτελέσματα.

Μετά από πολλούς μήνες με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, ο Ολάντ είδε τη δημοφιλία του να αυξάνεται κατά 30 μονάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το ενωτικό μήνυμα απέναντι στην τρομοκρατία και την απειλή της που εξέπεμψε. Ωστόσο, αυτό δεν φάνηκε να αρκεί. Το βάρος της επανεκλογής στις προεδρικές του 2017 γίνεται ασήκωτο και οι 18 μήνες που απομένουν είναι πολύ λίγοι.

Ενα ίσως μη τυπικό αλλά ενδιαφέρον δείγμα οπαδού της Μαρίν Λεπέν: πατριωτισμός, Αριστερά και Εθνικό Μέτωπο (REUTERS/Pascal Rossignol)

Επίθεση γοητείας μέσα στην κρίση

Η άνοδος του Εθνικού Μετώπου είναι σταθερή την τελευταία τετραετία και έχει ευρέως αποδοθεί, μεταξύ άλλων, στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η Γαλλία και η ευρωζώνη, και η ΕΕ ακόμη στο σύνολό της. Στο μέσο της θητείας του, ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει καταφέρει ακόμη να υλοποιήσει μία από τις βασικές υποσχέσεις που έδωσε όταν εξελέγη, τη μείωση της ανεργίας· τα ποσοστά αντίθετα αυξάνουν σταθερά από το 2011 και βρίσκονται πλέον πάνω από το 10%.

Στο περιθώριο ο «πατριάρχης»

Παράλληλα με αυτά, το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να περάσει μια περίοδο εσωτερικών αναταραχών και αλλάξει σημαντικά την εικόνα του. Η Μαρίν Λεπέν έβαλε στο περιθώριο τον πατέρα της Ζαν-Μαρί και προσπάθησε να απαλύνει την αντισημιτική, οργισμένη ρητορική του, τακτική που απέδωσε σε ευρεία στρώματα του πληθυσμού που άρχισαν να τη στηρίζουν εγκαταλείποντας τη παραδοσιακή συμμαχία τους με το Κέντρο και την Κεντροδεξιά. Βάζοντας σε πρώτο πλάνο μια ρητορική ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας έναντι της ΕΕ και υποστηρίζοντας πολιτικές ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, το οποίο –και στη Γαλλία– έχει τραυματιστεί από την κρίση, κέρδισε ακόμα περισσότερους.

REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Η Μαριόν Μαρεσάλ-Λε Πεν χαιρετά τους οπαδούς του Εθνικό Μετώπου, φυσικά χαρούμενη για το εκλογικό αποτέλεσμα REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Με ηπιότερο προφίλ, η προσέγγιση των νέων έγινε πιο εύκολη για το Μέτωπο και η παρουσία της νεαρής Μαριόν φαίνεται να εντάσσεται στο νέο πολιτικό λαιφστάιλ του κόμματος. Με τον αντισημιτισμό του παππού της εξοβελισμένο, η Μαριόν επιδίδεται στην αντιϊσλαμική ρητορική με καύσιμο και τις νωπές τρομοκρατικές επιθέσεις που έφεραν νέο κόσμο στο κόμμα. «Γνωρίζουμε τι είμαστε, και δεν είμαστε ισλαμικό έθνος», υπογράμμισε σε ομιλία της.

Ετσι στις συγκεντρώσεις του κόμματος το BBC βλέπει πολλούς νέους, δεν βλέπει σκίνχεντ, ούτε πολλούς μη λευκούς, «αλλά σίγουρα όχι νεοναζί». Κάτι άλλο απειλητικό πλησιάζει, όπως προειδοποιεί τη Δευτέρα το πρωτοσέλιδο της Libération τη Δευτέρα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...