563
Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος | Theodore Manolopoulos / SOOC

Μίλτος Κύρκος: Το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2018, 12:58
Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος
|Theodore Manolopoulos / SOOC

Μίλτος Κύρκος: Το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2018, 12:58

Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και το Ποτάμι θα την ψηφίσει όταν έλθει στην ελληνική Βουλή. Αυτό επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Μιλτιάδης Κύρκος, σε μια διαφοροποίηση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές αν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν στηρίξουν τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο κ. Κύρκος αναφέρεται ακόμη στη στάση του κόμματός του μετά τις εκλογές όπως και στο αν θα επιδιώξει συμμαχίες πριν ή μετά από αυτές.

Για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ σημειώνει ότι: «Εχουμε ξεκαθαρίσει, το θέμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφορά τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε κυβερνητικός εταίρος, άρα δεν μπαίνουμε σε καμιά τέτοια συζήτηση, το πώς έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν τη χώρα κάποια στιγμή σε εκλογές.

» Όμως αν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών την οποία κρίνω με πολύ θετικό πρόσημο -παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και παρά τον τρόπο, που θα μπορούσε να είναι ευρύτατα εθνικός, αλλά κρίνοντας από αυτήν καθεαυτή τη Συμφωνία -και είδατε και στο Ευρωκοινοβούλιο πόσο θετικά υποδέχθηκαν όλες οι παρατάξεις αυτή τη συμφωνία.

» Εγώ λέω, λοιπόν, πως αν η Συμφωνία αυτή φτάσει στη Βουλή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Ποτάμι θα την ψηφίσει. Το σημαντικό είναι οι δυο κυβερνητικοί εταίροι πώς έχουν αποφασίσει να περάσουν τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τα μνημόνια, τα χαρακτηρίζει «ευρωπαϊκό λάθος, δηλαδή όχι λάθος που το υπογράψαμε, αλλά λάθος συνταγή για την Ελλάδα- και ο δείκτης παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας μας επιβεβαιώνει, κατρακυλάμε δέκα-δέκα τις θέσεις ανά χρονιά».

Αναφερόμενος στα μέτωπα της επόμενης μέρας για τις ευρωεκλογές, που οριοθέτησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ο κ. Κύρκος τόνισε ότι η σύγκρουση με το «αβγό του φιδιού» «είναι πολύ σκληρή γιατί καθορίζει το μέλλον της Ευρώπης πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές».

Εκλογές και συμμαχίες

Για την πολιτική συνεργασιών του Ποταμιού στις επόμενες εκλογές εκτιμά ότι δεν θα πάει σε συμμαχία με κανένα κόμμα προεκλογικά – «πιστεύω ότι θα δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας». Σημειώνει ακόμη ότι «πολλά πράγματα η κυβέρνηση τα πέρασε επειδή είναι το Ποτάμι στη Βουλή» και ξεκαθαρίζει ότι «το Ποτάμι, σε οποιαδήποτε Βουλή, ένα νομοσχέδιο που είναι θετικό θα το ψηφίσει ανεξαρτήτως από πού προέρχεται».

Θεωρεί πως το μετεκλογικό σκηνικό θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. «Δεν πιστεύω στην αυτοδυναμία της ΝΔ και υπάρχει πάντα και το μεγάλο ερωτηματικό που λέγεται επόμενες εκλογές με απλή αναλογική» και «αν πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική δεν υπάρχει άλλη επιλογή διακυβέρνησης, παρά τα δυο μεγάλα κόμματα να τα βρουν και να συμφωνήσουν» λέει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ακόμη: «Αλλά εγώ περιμένω να δω αν το Ποτάμι θα είναι στη Βουλή -θα δώσω τη μάχη για αυτό- να δω ποια θα είναι η πραγματική απεικόνιση των πολιτικών δυνάμεων -που δεν είναι αυτή των δημοσκοπήσεων. Και να δούμε πραγματικά πώς δεν θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε κυβέρνηση προοπτικής. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο τρομακτικά -και το ότι δεν βγαίνουμε στις αγορές είναι ένα μικρό μέρος μόνο, του προβλήματος- που πάρα πολύ γρήγορα οποιαδήποτε κυβέρνηση θα θέλει ευρύτερη στήριξη».

Τέλος, όσον αφορά στον δικό του ρόλο δηλώνει: «Θέλω να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής, αλλά φυσικά είναι στα χέρια του προέδρου του κόμματος. Πιστεύω πως βοήθησα το Ποτάμι από αυτή τη θέση, αλλά βοήθησα και όσο μπορούσα και τον τόπο και πραγματικά θα ήθελα να συμμετέχω στις επόμενες ευρωεκλογές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...