296
Η Αγία Σοφία είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μουσεία στην Τουρκία | REUTERS/Murad Sezer/File Photo

UNESCO: Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Αγία Σοφία, η Τουρκία δεσμεύεται νομικά

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 08:04
Η Αγία Σοφία είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μουσεία στην Τουρκία
|REUTERS/Murad Sezer/File Photo

UNESCO: Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Αγία Σοφία, η Τουρκία δεσμεύεται νομικά

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 08:04

Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τόνισε η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν δύο τούρκοι αξιωματούχοι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Σύμφωνα με το Reuters, η UNESCO κατέστησε σαφές  ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του» και ότι «για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Η UNESCO γνωστοποίησε επίσης, ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση.

«Προτρέπουμε τις τουρκικές Αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», ήταν το μήνυμα προς την Αγκυρα ενώ επίκειται η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην Τουρκία, ο γνωστός για τις διασυνδέσεις του στην κυβέρνηση, αρθρογράφος της εφημερίδας Hürriyet, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, υποστήριξε ότι το αίτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος έχει ήδη εγκριθεί και την Παρασκευή το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του μόλις ολοκληρωθούν όλες οι υπογραφές.

Ο Σελβί παραδέχθηκε πως  η απόφαση έχει ιστορικές συνέπειες, αλλά, όπως είπε, τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής στην τουρκική κοινή γνώμη.