539
Ενα ρωσικό «Μιγκ» όπως φωτογραφήθηκε μέσα από αμερικανικό αεροσκάφος (του οποίου διακρίνεται το αριστερό φτερό) |

Λιβύη: Αμερικανικά κλικ στα ρωσικά «Μιγκ» του Χαφτάρ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 19:11
Ενα ρωσικό «Μιγκ» όπως φωτογραφήθηκε μέσα από αμερικανικό αεροσκάφος (του οποίου διακρίνεται το αριστερό φτερό)
|

Λιβύη: Αμερικανικά κλικ στα ρωσικά «Μιγκ» του Χαφτάρ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 19:11

Την επίσημη αμερικανική σφραγίδα φέρει πλέον η επιβεβαίωση της ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης στον λιβυκό Εμφύλιο. Ταυτόχρονα αρχίζει ένας πόλεμος εντυπώσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων που έχει, φυσικά, γεωστρατηγική στόχευση.

Οι αρμόδιοι φορείς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ φωτογράφισαν τα ρωσικά «Μιγκ» που εστάλησαν στον Χαλίφα Χαφτάρ με διαταγή Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ και ο ίδιος ο διοικητής των αμερικανικών μονάδων που στρατοπεδεύουν στην Αφρική, ο στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, έγραψε στο Twitter ότι «για πολύ καιρό η Ρωσία αρνούνταν την πλήρη έκταση της ανάμειξής της στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη. Λοιπόν, δεν υπάρχει πια περιθ’ωριο διαψεύσεων».

Ο Τάουνσετ θεωρεί ότι «τα ρωσικά αεροσκάφη ήρθαν για να βομβαρδίσουν Λίβυους», συνεπώς –και για λογαριασμό των ΗΠΑ– ο στρατηγός τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ των δυνάμεων του «αναγνωρισμένου» από τον ΟΗΕ Σαράζ, ο οποίος υπέγραψε με τον Ερντογάν το ιταμό μνημόνιο περί θαλασσίων ζωνών που εξαφάνισε τη μισή Ελλάδα. Επιπλέον η Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής χαρακτηρίζει «αποσταθεροποιητικές» τις «ενέργειες της Ρωσίας στη Λιβύη». Ο λόγος; «Θα επιδεινώσουν την περιφερειακή αστάθεια που οδήγησε στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης».

Ομως στην εν λόγω ανακοίνωση της Αμερικανικής Διοίκησης Αφρικής τονίζονται δύο σημαντικά στοιχεία: α) τα ρωσικά αεροπλάνα δεν απογειώθηκαν από τη Συρία, όπως εγράφη προσφάτως, αλλά από τη βάση τους στη Ρωσία, ύστερα στάθμευσαν στη Συρία, όπου βάφτηκαν εξαρχής ώστε να μην εντοπίζεται η προέλευσή τους, και κατόπιν πήγαν στη λιβυκή έρημο, και β) οι πιλότοι τους δεν ήταν μέλη της ρωσικής αεροπορίας αλλά μισθοφόροι.

Ρωσικό αεροσκάφος στη βάση Αλ Τζούφρα, στη λιβυκή έρημο. Μία φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αμερικανοί

Επιπλέον, οι Αμερικανοί συνδέουν την παρουσία των «Μιγκ» στη Λιβύη με τη γνωστή μισθοφορική ομάδα Wagner που στήριξε τις χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις του Χαφτάρ.

Η ιταλική Corriere della Sera γράφει ότι, με νέο σκηνικό στη Λιβύη και έπειτα από τη λήξη του συριακού Εμφυλίου, μαίνεται πόλεμος εντυπώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Το νεότερο στοιχείο είναι ότι οι Ρώσοι έστειλαν στον Χαφτάρ και νέα αεροσκάφη, έτσι ο στρατάρχης διαθέτει συνολικά 14 μαχητικά. Η προδήλως φιλοτουρκική και επί της ουσίας εξωπραγματική εκτίμηση των Ιταλών είναι ότι η αποστολή περισσοτέρων μαχητικών στον Χαφτάρ «σημαίνει πως ο Πούτιν θέλει να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις από τα τουρκικά drones»…

Οι Αμερικανοί, στις δύο σειρές φωτογραφιών που δημοσίευσαν, ξεκίνησαν έναν «πόλεμο εικόνων» με γεωστρατηγική στόχευση, δίνουν όμως και την τεκμηρίωση για τις ρωσικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική. Το Πεντάγωνο, λέει η Corriere, αποφάσισε να δείξει ένα ρωσικό αεροσκάφος στη βάση Αλ Τζούφρα, την ίδια ημέρα που ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική παρά μόνο πολιτική λύση στη Λιβύη.

Ακόμη, οι Αμερικανοί έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός «Μιγκ» σε ένα καρέ που τραβήχτηκε από δικό τους αεροσκάφος («που πιθανότaτα απογειώθηκε από τη βάση Σιγκονέλα της Σικελίας»). Το αμερικανικό αεροσκάφος, κατά τους Ιταλούς, παρακολούθησε τη διέλευση των ρωσικών αεροσκαφών από τη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...