413
Πόστερ του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στολίζει την είσοδο ενός κρεοπωλείου της Δαμασκού: υπό άλλες συνθήκες, ο χασάπης μπορεί και να αντιμετώπιζε πρόβλημα συμβολισμού…  | REUTERS/Yamam Al Shaar/File Photo

Το Ιράν ζητάει από τον Ασαντ να επιστρέψει 30 δισ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 09:15
Πόστερ του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στολίζει την είσοδο ενός κρεοπωλείου της Δαμασκού: υπό άλλες συνθήκες, ο χασάπης μπορεί και να αντιμετώπιζε πρόβλημα συμβολισμού… 
|REUTERS/Yamam Al Shaar/File Photo

Το Ιράν ζητάει από τον Ασαντ να επιστρέψει 30 δισ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 09:15

Μία αποκάλυψη που φωτίζει τις διαπλοκές συμφερόντων πίσω από τον συριακό εμφύλιο έκανε ένας πολιτικός παράγοντας του Ιράν ονόματι Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ. Αυτός, μιλώντας στο ιρανικό Μέσο Etemad, είπε πως το Ιράν ξόδεψε περί τα 30 δισ. δολάρια με σκοπό να στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, επιβαρύνοντας υπέρμερτρα τον δικό του αμυντικό προϋπολογισμό. Τώρα, λέει ο Χεσματολάχ, η Τεχεράνη «κάνει ταμείο» και απαιτεί από τη Δαμασκό επιστροφή των κεφαλαίων που της προσέφερε.

Η σύγκρουση στα εδάφη της Συρίας ήταν περίπου δεκαετής (ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2011). Ηταν ένας σκληρός πόλεμος, αιματηρότατος, που κατέστρεψε τις υποδομές της χώρας, ενώ δημιούργησε και εκατομμύρια πρόσφυγες με ροές και προς την Ελλάδα. Στον συριακό εμφύλιο ενεπλάκησαν και πρωταγωνίστησαν τόσο οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ-Δύση, Ρωσία) και οι περιφερειακές (Ιράν, Τουρκία) όσο και οι ντόπιοι (σύροι αντικαθεστωτικοί, σύροι φιλοκαθεστωτικοί, Κούρδοι) αλλά και τρίτοι, εξαιρετικά επικίνδυνοι για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα παράγοντες (τζιχαντιστές, ISIS).

Τα προαναφερθέντα 30 δισ. της Τεχεράνης αποτελούν το κόστος συμμετοχής του Ιράν στον «πόλεμο της δεκαετίας» για τη Μέση Ανατολή.

Την ακρίβεια της είδησης επιβεβαιώνει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο δίνει και την πληροφορία ότι ο Χεσματολάχ «διετέλεσε μέλος της ιρανικής κυβερνητικής επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής». Το ίδιο αμερικανικό πρακτορείο εκτιμά ότι τα 30 δισ. είναι περίπου το διπλάσιο ποσό από τα αμυντικά κονδύλια του Ιράν για το 2019 και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρίνει πώς αποτελεί περίπου το 6,5% του ιρανικού ΑΕΠ για το προηγούμενο έτος. Είναι, δηλαδή, ένα συντριπτικό ποσό. Το ερώτημα που εγείρεται πλέον αφορά το πώς η κατεστραμμένη Συρία θα μπορέσει να αποπληρώσει το εν λόγω «πολεμικό χρέος».

Το Ιράν ήταν από τις πρώτες δυνάμεις που συμμετείχαν στην κρίση της Συρίας, στέλνοντας στρατιωτικό προσωπικό και μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης για να βοηθήσουν το καθεστώς Ασαντ, όταν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετατρέπονταν σε κανονικό εμφύλιο πόλεμο. Οι Ιρανοί επιστράτευσαν και την οργάνωση Χεζμπολάχ, τον πολιτικοστρατιωτικό βραχίονά τους στον Λίβανο, για να τους βοηθήσει στις προσπάθειές τους να στηρίξουν πάση θυσία τη Δαμασκό.

Εκτός από την επί τόπου υποστήριξη, το Ιράν παρείχε επίσης στον Ασαντ χρήμα, οπλισμό και πετρέλαιο, με αντάλλαγμα ένα μερίδιο στη συριακή αγορά τηλεπικοινωνιών και μία υπόσχεση για κατασκευή ενός λιμένος. Το τελευταίο, ως φερόμενο deal, έχει ανησυχήσει το Ισραήλ, το οποίο δηλώνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει στο Ιράν την εδραίωση της στρατιωτικής παρουσίας του στη Συρία.

Τον τελευταίο καιρό αρκετές επιθέσεις έχουν υποστεί οι ιρανικές δυνάμεις στη Συρία, γεγονός αδιαμφισβήτητο και αποδιδόμενο σε ενέργειες του Ισραήλ, ενώ τον προηγούμενο Ιανουάριο οι ΗΠΑ είχαν εκτελέσει τον ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...