294
Μαχητικό «Μιγκ 29» της ρωσικής αεροπορίας: είναι ένα από τα αεροπλάνα που θα βομβαρδίσουν τουρκικές θέσεις στο λιβυκό έδαφος | Wikipedia

Λιβύη: Ο Χαφτάρ αντεπιτίθεται με ρωσικά «Σουκόι» και «Μιγκ 29»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 18:38
Μαχητικό «Μιγκ 29» της ρωσικής αεροπορίας: είναι ένα από τα αεροπλάνα που θα βομβαρδίσουν τουρκικές θέσεις στο λιβυκό έδαφος
|Wikipedia

Λιβύη: Ο Χαφτάρ αντεπιτίθεται με ρωσικά «Σουκόι» και «Μιγκ 29»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 18:38

Μόλις οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ υπέστησαν την πρώτη αξιόλογη στρατιωτική ήττα τους στον εμφύλιο της Λιβύης, επενέβησαν οι Ρώσοι. Και το σκηνικό άλλαξε άρδην. Προς ενίσχυση των στρατευμάτων του Χαφτάρ και με εντολή Μόσχας απεστάλησαν στη Λιβύη οκτώ μαχητικά αεροσκάφη της ρωσικής αεροπορίας, δύο «Σουκόι» και έξι «Μιγκ 29».

Οπως ανακοίνωσαν οι επιτελείς του Χαφτάρ αλλά και οι κυβερνητικοί του Σαράζ στην Τρίπολη, τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από ρωσική βάση στη Συρία και ήδη προσγειώθηκαν σε αεροδρόμια που ακόμη ελέγχονται από τον Χαφτάρ, πιθανότατα και στο γνωστό από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο Τομπρούκ.

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, αυτό θα φανεί στο πεδίο των συγκρούσεων πολύ σύντομα. Θα πρόκειται για τη σοβαρότερη κλιμάκωση του πολέμου από ενάρξεώς του, αφού πλέον θα καταστεί «αεροπορικός» στο πλέον καθοριστικό μέρος του.

Τα οκτώ ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν προς τη Λιβύη συνοδευόμενα, για κάθε ενδεχόμενο, από δύο αεροσκάφη αναχαιτίσεως. Εικάζεται μάλιστα ότι ανεφοδιάστηκαν με καύσιμα σε αιγυπτιακό αεροδρόμιο, ώστε να αποφύγουν τον εν πτήσει ανεφοδιασμό.

  • Κατόπιν αυτών, το στρατηγείο του Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι η αεροπορική δύναμη του στρατού του θα ξεκινήσει «μέσα στις επόμενες ώρες τη μεγαλύτερη αεροπορική εκστρατεία στην ιστορία της Λιβύης».

Ο Χαφτάρ, στρατιωτικά υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, τα Εμιράτα και την Αίγυπτο, πολιορκεί την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019 επιχειρώντας να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαράζ και να αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας. Οι κυβερνητικοί, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, προβάλλουν αντίσταση με τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα και drones. O ιταλικός Τύπος ανέφερε ότι οι Τούρκοι, για λογαριασμό του Σαράζ, έπληξαν εξοπλισμό του Χαφτάρ σταλμένο από τα Εμιράτα.

Τώρα πρώτος και κύριος στόχος των δυνάμεων του Χαφτάρ, όπως λένε οι επιτελείς του, «είναι όλες οι τουρκικές θέσεις και τα συμφέροντά τους σε όλες τις πόλεις». Ετσι καλούν τον λιβυκό λαό να λάβει τα μέτρα του, υπονοώντας ανηλεείς βομβαρδισμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...