478
Σημαίες της ΕΕ και της Ουκρανίας κυματίζουν δίπλα-δίπλα στο Ευρωκοινοβούλιο, στην πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής | REUTERS/Yves Herman

Liberation: Πώς ο Πούτιν «γέννησε» μία ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ενωση

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 17:11
Σημαίες της ΕΕ και της Ουκρανίας κυματίζουν δίπλα-δίπλα στο Ευρωκοινοβούλιο, στην πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής
|REUTERS/Yves Herman

Liberation: Πώς ο Πούτιν «γέννησε» μία ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ενωση

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 17:11

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έπεσε έξω μόνο στις εκτιμήσεις του για το πόσο θα άντεχε η Ουκρανία στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και αναφορικά με την στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό αναφέρει η Liberation, επισημαίνοντας ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Eνωση ενίσχυσε τη θέση της ως γεωπολιτική δύναμη, σε σημείο να γίνει ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Κιέβου στην πολεμική προσπάθεια.

Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ενότητα απέναντι στον Πούτιν δεν αποδυναμώθηκε ποτέ, «κάτι που δεν ήταν προφανές» και ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ ενήργησε τελικά ως γεωπολιτική δύναμη.

Σύμφωνα με τον γάλλο δημοσιογράφο, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, δεν είναι πλέον η ίδια Ευρωπαϊκή Ενωση που αντιμετωπίζει τη Μόσχα, με τη γαλλίδα ευρωβουλευτή Ναταλί Λουαζό, να αναφέρει: «Οταν απαριθμούμε όλα τα λάθη που έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 30 χρόνια, πραγματικά δεν τα πάμε άσχημα».

Χαρακτηρίζοντας «απίστευτα γρήγορη» την προσαρμογή σε αυτή τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, για μια οντότητα όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος, η Liberation υπενθυμίζει τη δήλωση του Σαρλ Μισέλ, ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι το ΝΑΤΟ είναι αυτή που πήρε την απόφαση, αδιανόητη λίγες εβδομάδες νωρίτερα, να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία μία μόλις ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή. Αυτό το βασικό στοιχείο ήταν το πιστοποιητικό γέννησης της ευρωπαϊκής άμυνας».

Ως εκ τούτου, όπως σημειώνεται, η ρωσική επιθετικότητα έδωσε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. «Η Ουκρανία έβγαλε το ΝΑΤΟ από τον “εγκεφαλικό του θάνατο”, αποκαθιστώντας τον διατλαντικό δεσμό και πιέζοντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους, αλλά τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχε διχασθεί η ΕΕ», είπε υψηλόβαθμος διπλωμάτης στη γαλλική εφημερίδα

Κατά την Λουαζό, «η κλίμακα των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό, η αντίσταση των Ουκρανών και το χάρισμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατάφεραν να ενώσουν τους Ευρωπαίους».

«Η Ευρώπη επηρεάζεται άμεσα από αυτή τη σύγκρουση, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρεάζει τους Αμερικανούς στην καθημερινή τους ζωή», σημείωσε ευρωπαίος διπλωμάτης, χαιρετίζοντας «την ανθεκτικότητα και το σθένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το ότι η ΕΕ μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την κρίση και το ενεργειακό σοκ, δείχνει επίσης σε ποιο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ενωση κατάφερε να αντιδράσει σε οικονομικούς κλυδωνισμούς, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

«H αναδιοργάνωση των κυκλωμάτων ανεφοδιασμού ήταν θεαματική και καταφέραμε να ξεπεράσουμε την επίδραση των τιμών, χωρίς να μας εγκαταλείψει η κοινή γνώμη», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πέραν αυτών, η αποσταθεροποιητική επίδραση του πολέμου ώθησε επίσης την ΕΕ στο να επιταχύνει την διαδικασία διεύρυνσης και στην υιοθέτηση της ιδέας του Εμανουέλ Μακρόν περί Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

«Η ευρωπαϊκή κυριαρχία που πρεσβεύει ο Μακρόν επιτέλους αποκρυσταλλώνεται: όλοι γνωρίζουν πλέον, ότι έχουμε ευθύνες και συμφέροντα για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη», ανέφερε γάλλος αξιωματούχος.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμή της και δεν είναι πλέον φυτοφάγο σε αυτόν τον κόσμο των σαρκοφάγων», είπε χαρακτηριστικά η Λουαζό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...