438
Γιοχάνες Χαν, επίτροπος Διεύρυνσης: «Οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα απαντηθούν με 'κατάλληλα μέτρα'» | REUTERS/Piroschka van de Wouw

Τουρκικές γεωτρήσεις: Η Κομισιόν καλείται να λάβει «κατάλληλα μέτρα»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 21:19
Γιοχάνες Χαν, επίτροπος Διεύρυνσης: «Οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα απαντηθούν με 'κατάλληλα μέτρα'»
|REUTERS/Piroschka van de Wouw

Τουρκικές γεωτρήσεις: Η Κομισιόν καλείται να λάβει «κατάλληλα μέτρα»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 21:19

Στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε το θέμα «κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας» το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνήλθε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, ώστε να επιδειχθεί «αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή συνέπεια που έχουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε όλο το εύρος των σχέσεών της με την ΕΕ και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες».

Σημειώνεται ακόμη ότι η ΕΕ παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε «απόλυτη αλληλεγγύη» με την Κύπρο. Ετσι καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν επιλογές για «κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση».

Ενταξιακά Αλβανίας – Σκοπίων

Σε σχέση με την Αλβανία, κρίνεται ότι πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία. Και για τη Βόρεια Μακεδονία υποστηρίζεται ότι πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη η «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών».

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αναφέρεται και σε παλιότερες αποφάσεις του για τη σχέση Τουρκίας – ΕΕ.

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».
Στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο «εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο» και «υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος».

Συνεχίζοντας «εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες».

  • Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.
  • Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.
  • Η ΕΕ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα. Τέλος οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι η Ενωση παραμένει «πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...