481
|

Το «ποίημα» της Μέρκελ

Αντώνης Φουρλής Αντώνης Φουρλής 26 Αυγούστου 2013, 00:22

Το «ποίημα» της Μέρκελ

Αντώνης Φουρλής Αντώνης Φουρλής 26 Αυγούστου 2013, 00:22

Σε τέσσερις Κυριακές «κληρώνει» στη Γερμανία. Στις εκλογές, που θα γίνουν στις 22 Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες γνωρίζουν ήδη ότι θα είναι πρώτη δύναμη. Όμως, υπάρχουν πάρα πολλά που θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Για να διατηρήσει την ισχύ της, η Μέρκελ θέλει τουλάχιστον να διασφαλίσει, ότι θα συνεχίσει να κυβερνά επικεφαλής ενός κυβερνητικού σχήματος με τα χαρακτηριστικά που έχει και το παρόν σχήμα στη Γερμανία: μεγάλη πλειοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών και «ολίγη» από Φιλελεύθερους.

Στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας βιώνουμε, για πρώτη φορά, τις «παρενέργειες» της ενοποίησης σε επίπεδο ευρωζώνης. Το εγχείρημα μπορεί να έχει βαλτώσει, ωστόσο η περίπτωση της Ελλάδας λειτουργεί ως μία «πρόβα τζενεράλε» για την προοπτική εμβάθυνσης της ενοποίησης σε επίπεδο οικονομίας. Δεν έχουν ξαναγίνει εκλογές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τόσο πολλές αναφορές στην οικονομία μίας άλλης χώρας.

Κοιτάζοντας το ημερολόγιο και μετρώντας μία-μία τις ημέρες μέχρι τις κάλπες, η Μέρκελ αλληθωρίζει, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στην Αθήνα, καθώς υπόσχεται στους ψηφοφόρους της, ότι δεν πρόκειται να «κουρέψει» το ελληνικό χρέος, ούτε θα τους ζητήσει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την «άτακτη» Ελλάδα. Είναι μία διαβεβαίωση που ίσως κάνει τη διαφορά, καθώς οι Φιλελεύθεροι την έχουν μεγάλη ανάγκη για να συγκρατήσουν τη «σκληρή» εκλογική πελατεία τους, ενώ αρέσει και στον μέσο Γερμανό, που φυσικά ψηφίζει (όπως και ο Έλληνας) με πρώτο κριτήριο την τσέπη του.

Χθες, η Μέρκελ επανέλαβε για «νιοστή» φορά το «ποίημά» της, δηλώνοντας ότι μια μείωση του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «φαινόμενο ντόμινο αβεβαιότητας» στην ευρωζώνη και να πλήξει τις επενδύσεις στην περιοχή. Το απόλυτο ύφος της μου θυμίζει το «έξω από το ΝΑΤΟ» και το «έξω οι βάσεις» του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Ειπώθηκαν τόσο πολλές φορές, ώστε στο τέλος έμειναν στη μνήμη μας ως συνθήματα, για να καταντήσουν πολιτικά ανέκδοτα…

Ο Σόιμπλε είπε μισή κουβέντα παραπάνω. Ψέλλισε κάτι σαν «πολύ μικρότερο πακέτο βοήθειας», μετά το 2014. Και χθες ένας βουλευτής των Φιλελευθέρων, ο άγνωστος στους πολλούς Φρανκ Σέφλερ, έκανε την εκτίμηση ότι τελικά θα υπάρξει και νέο «κούρεμα» – και νέο πακέτο βοήθειας. Και υποστηρίζει ότι θα λείψουν από την Ελλάδα καμιά 40ριά δισ., με μέτριους υπολογισμούς – ακόμη και αν υλοποιήσει το πρόγραμμα ως έχει. Δεν ξέρω αν ο Σέφλερ είναι μάντης και, πάντως, δεν θέλω να παραστήσω εγώ τον Κάλχα. Ωστόσο, η ζωή έχει αποδείξει, ότι οι πολιτικοί αλλάζουν συχνά γνώμη και ακόμη συχνότερα λένε όμορφα παραμύθια πριν από τις εκλογές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, είδαμε δύο φορές να γίνεται «κούρεμα». Και τις δύο φορές, οι Ευρωπαίοι το απέκλειαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Και τις δύο φορές, το «κούρεμα» έγινε, όταν τα πράγματα έφτασαν στο «μη περαιτέρω».

Δεν ξέρω αν θα ξαναδούμε αυτό το έργο. Μπορώ να ξεχωρίσω, όμως, έναν προεκλογικό «χρησμό», από μία σοβαρή και τεκμηριωμένη πολιτική απόφαση. Για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, η φωνή της Μέρκελ θα ακούγεται σα να φτάνει από το υπερπέραν και μέσα σε πυκνά σύννεφα καπνού, όποτε μιλά για την Ελλάδα. Αργότερα, βλέπουμε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News