513
|

O δον Κορλεόνε στη Συρία

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 10 Σεπτεμβρίου 2013, 00:08

O δον Κορλεόνε στη Συρία

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 10 Σεπτεμβρίου 2013, 00:08

Τι θα συμβεί αν παραδώσει ο Άσαντ τα χημικά του όπλα; Κατά κοινή ομολογία ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη θα συνεχίσει τη ζωή του ανακουφισμένο. Οι Σύριοι όμως; Αν πιστέψουμε τον Σελίμ Ιντρίς, ηγέτη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι αντάρτες θέλουν να επιτεθεί η Δύση κατά του συριακού καθεστώτος. Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, φαίνεται πεπεισμένος ότι μια διπλωματική λύση είναι εφικτή.

Ο Γκράχαμ Άλισον, διευθυντής του Κέντρου Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων Belfer του Harvard Kennedy School, παρουσιάζει με άρθρο του στο The Atlantic μια ρηξικέλευθη προσέγγιση για τη Συρία. Σε μια προσπάθεια να βρει αρκετά πιο… ευφάνταστες λύσεις πέρα από το «βομβαρδίζεις ή συναινείς», θέτει ένα αναπάντεχο και ολίγον ανορθόδοξο ερώτημα. Αναρωτιέται «Τι θα έκανε ο Νονός;». Μια ερώτηση που απευθύνει εδώ και πολλά χρόνια στους φοιτητές του, που μελετούν τρόπους τιμωρίας και αποτροπής εγκληματικών συμπεριφορών.

Ο φημισμένος 73χρονος καθηγητής καλεί τη Δύση να επιστρατεύσει τους καλύτερους αναλυτές που έχει, για να βρεθεί ένας τρόπος να τιμωρηθεί ο Άσαντ, αλλά και για να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών είτε από το καθεστώς είτε από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Αντί όμως να τους κατευθύνει σε «πεπατημένα» μονοπάτια τύπου Κλαούζεβιτς και Σουν Τζου, ο Άλισον αναρωτιέται τι θα γινόταν αν η Δύση υιοθετούσε αντίστοιχες τακτικές -σοκ και δέους- μ’ αυτές του φανταστικού ντον Κορλεόνε;

Πέρα από τις προφανείς προτάσεις – δηλαδή τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου Κίνας, Ρωσίας και ΗΠΑ, τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση και ενοχοποιούν το καθεστώς Άσαντ για τη χημική επίθεση – o πρώην σύμβουλος του Ρίγκαν αλλά και βοηθός υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Κλίντον έχει και μερικές πιο ενδιαφέρουσες και προκλητικές προτάσεις. Αυτές, όπως υποστηρίζει, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως παράλληλοι μοχλοί πίεσης με τις διπλωματικές συνομιλίες που οι Ρώσοι ευελπιστούν να ξεκινήσουν, ή συγχρόνως με τις περιορισμένες εναέριες επιθέσεις που έχει υποσχεθεί ο Ομπάμα.

Μεταξύ άλλων προτείνει:

–  Ακολούθησε τα λεφτά. Όλοι έχουν ένα plan B. Το ίδιο ισχύει και για τον Άσαντ, την οικογένειά του και τους βασικούς στρατιωτικούς διοικητές του. Αν η Δύση παγώσει ή απλά κατασχέσει έστω και το 50% των χρημάτων που έχει στους προσωπικούς του λογαριασμούς θα ενοχληθεί, τουλάχιστον.

– Χρησιμοποίησε τα πιο συγκαλυμμένα τεχνολογικά μέσα που διαθέτεις για να προκαλέσεις πόνο και δυστυχία, χωρίς όμως να ξεχνάς τις βασικές ανθρώπινες αξίες ακόμη και όταν έχεις να κάνεις μ΄ έναν δικτάτορα. Μέσω κυβερνοεπιθέσεων μπορεί η Δύση να διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού και νερού στην προεδρική κατοικία, σε κυβερνητικά κτίρια και σε αεροδρόμια.

– Ο Νονός, στην προσπάθειά του να μεταπείσει έναν χολιγουντιανό παραγωγό που είχε απορρίψει τον ανιψιό του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας ταινίας, είχε αφήσει πάνω στο κρεβάτι του το αποκεφαλισμένο κεφάλι του αγαπημένου του άλογου ιπποδρομιών. Ποιο θα ήταν, λοιπόν, το αντίστοιχο πολυαγαπημένο του άλογο για τον Άσαντ;

Ίσως αυτή η διαφορετική προσέγγιση στον χώρο της διπλωματίας να δημιουργεί «ηθικές αναταράξεις» σε πολλούς. Ο Άλισον όμως έχει βραβευτεί για τη συμβολή του «στην αναδιαμόρφωση των σχέσεων ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν, που οδήγησε στη μείωση του πρώην σοβιετικού πυρηνικού οπλοστασίου». Λόγω της δουλειάς του καταστράφηκαν πάνω από 4.000 πυρηνικές κεφαλές, ενώ 12.000 πυρηνικά όπλα βρέθηκαν σε αχρηστία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News