245
Ελλειμματικά τα φυτώρια της Νέας Ζηλανδίας σε καλλιέργειες αβοκάντο | Youtube

Κλέβουν οπώρας (αβοκάντο) στη Νέα Ζηλανδία!

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 20:39
Ελλειμματικά τα φυτώρια της Νέας Ζηλανδίας σε καλλιέργειες αβοκάντο
|Youtube

Κλέβουν οπώρας (αβοκάντο) στη Νέα Ζηλανδία!

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 20:39

Τα φυτώρια στη Νέα Ζηλανδία έχουν έλλειψη σε δέντρα αβοκάντο!

Βέβαια, προσπαθούν να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση, αλλά αντιμετωπίζουν και αθέμιτο ανταγωνισμό από συμμορίες κλεπτών που ρίχνουν στην αγορά με χαμηλές τιμές τα κλεμμένα φρούτα.

Αυτά μεταδίδει το δίκτυο BBC.

Τα φυτώρια έχουν λίστες αναμονής για όσους θέλουν να καλλιεργήσουν το δικό τους αβοκάντο, και σε υψηλές τιμές κιόλας, περίπου 3 τοπικά δολάρια ανά φρούτο (υπήρξε περίοδος εφέτος που η τιμή ανέβηκε έως και στα 7 δολάρια ανά αβοκάντο, έγραψε η New Zealand Herald).

Τα αβοκάντο τρώγονται και σε σάντουιτς (REUTERS/Mariana Bazo)

Τα φυτώρια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση που έχει αυξηθεί, από 30.000 δέντρα πριν από πέντε χρόνια, σε 200.000 δέντρα τώρα.

Τα δέντρα αβοκάντο είναι περιζήτητα και υπάρχει σίγουρα κάποια έλλειψη, δηλώνουν οι διευθυντές των φυτωρίων, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται δύο χρόνια για να καλλιεργηθεί το δέντρο από το μηδέν μέχρι του σημείου της πώλησής του. Και χρειάζονται άλλα πέντε χρόνια μέχρι την καρποφορία του.

Μαύρη αγορά 

Η υψηλή ζήτηση φαίνεται ότι τροφοδότησε ένα κύμα κλοπών σε όλη τη Νέα Ζηλανδία, με τα τοπικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι η ζημία των παραγωγών είναι τεράστια. Οι παραγωγοί υποψιάζονται ότι οι κλοπές είναι εξαιρετικά οργανωμένες, δεδομένου ότι οι κλέφτες καταφέρνουν και προωθούν τα αβοκάντο στο λιανεμπόριο.

Τα φυτώρια παίρνουν τα μέτρα τους: τα αβοκάντο νόμιμης συγκομιδής θα έχουν έναν μικρό μίσχο, με μήκος 3 έως 5 χιλιοστά, ώστε να διακρίνονται από τα «πειρατικά». Οτιδήποτε άλλο κυκλοφορήσει στην αγορά θα είναι κλεμμένο, λένε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...