572
Ιππόκαμπος, ο καλύτερος φίλος του δύτη | REUTERS/Idyli Tsakiri

Και για τους ιππόκαμπους ισχύει ότι «σαν τη Χαλκιδική, δεν έχει!»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 12:35
Ιππόκαμπος, ο καλύτερος φίλος του δύτη
|REUTERS/Idyli Tsakiri

Και για τους ιππόκαμπους ισχύει ότι «σαν τη Χαλκιδική, δεν έχει!»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 12:35

Οι ιππόκαμποι είναι από τα πιο ιδιαίτερα πλάσματα που υπάρχουν. Μόνο και μόνο αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για το μοναδικό είδος στον κόσμο που το ιερό χρέος της κύησης αναλαμβάνει το αρσενικό και όχι το θηλυκό, λέει πολλά! Και αυτά τα ιδιαίτερα πλάσματα έχουν ένα… ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική· την ιστορία την ανέδειξε με ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Στο ρεπορτάζ κεντρικό πρόσωπο είναι ο δύτης Βασίλης Μεντόγιαννης, ο οποίος έχει ξεκινήσει μία δυναμική εκστρατεία προκειμένου να προστατευτεί ένας συγκεκριμένος κόλπος στη Χαλκιδική, εκεί όπου οι ιππόκαμποι έχουν φτιάξει την εντυπωσιακή αποικία τους και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κινδύνους όπως η μόλυνση και η υπεραλίευση.

Ο δύτης έχει φροντίσει ήδη από το 2015 να αποκαταστήσει τον βιότοπό τους χρησιμοποιώντας συνθετικά φυτά και σχοινιά, καθώς το φυσικό τους περιβάλλον είχε υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας πλημμύρας που είχε προκληθεί σε γειτονικό χωριό, διαταρράσσοντας την ησυχία των ανυποψίαστων ιππόκαμπων. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα για τον προστάτη αυτών των τόσο ιδιαίτερων πλασμάτων για να αναζητήσει μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη φροντίδα.

Ο δύτης προσπαθεί να πιάσει φιλίες με έναν ντροπαλό ιππόκαμπο (Vasilis Mentogiannis/Handout via REUTERS)

«Μιλάμε ουσιαστικά για μία πολύ μικρή περιοχή, πιστεύω ότι το να κρατήσουμε μακριά τα καΐκια, είναι εφικτό» λέει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μεντόγιαννης. Ο ίδιος ανακάλυψε εντελώς τυχαία το συγκεκριμένο «στέκι» των ιππόκαμπων στη Χαλκιδική το 2007 και οι ειδικοί του υποθαλάσσιου κόσμου δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με αυτή του την ανακάλυψη. Κολυμπούσε σε βάθος 8-9 μέτρων, όταν ξαφνικά είδε έναν ιππόκαμπο, κι από πίσω να έρχεται κι άλλος, κι άλλος.

Πορτραίτο ιππόκαμπου που συχνάζει στο Στρατώνι Χαλκιδικής (Vasilis Mentogiannis/Handout via REUTERS)

«Είδα μεγάλο πλήθος και σκέφτηκα “τι στο καλό συμβαίνει εδώ”. Ενιωσα ότι κάτι πολύ ιδιαίτερο συνέβαινε μπροστά στα μάτια μου» θυμάται.

Καθώς θεωρείται εξαιρετικά ασυνήθιστο να βλέπεις πολυάριθμες ομάδες ιππόκαμπων, αποφάσισε να οργανώσει μια καταδυτική ομάδα, ώστε να καταγράφει τακτικά το φαινόμενο. Τα «αλογάκια της θάλασσας» υπάρχουν ούτως ή άλλως στις ελληνικές θάλασσες, αλλά όπως τονίζουν οι επιστήμονες, σπάνια βρίσκεις έναν σταθερό πληθυσμό, ειδικά όταν όλο και πιο συχνά βλέπεις άγονους βυθούς, χωρίς αρκετά φυτά που βοηθούν τους ιππόκαμπους να πιαστούν από πάνω τους αλλά και να κρυφτούν από τα θαλάσσια αρπαχτικά.

Ιππόκαμπος που αναπαύεται στο κρεβάτι του βυθού (REUTERS/Idyli Tsakiri)

Υπάρχει πάντως, επαρκές φαγητό γι’ αυτούς, καθώς τρέφονται με πλαγκτόν και κινούμενους μικροοργανισμούς.

«Αυτός ο πληθυσμός ιππόκαμπων, θυμίζει τους τελευταίους των Μοϊκανών» σχολιάζει εύστοχα ο Κώστας Ντούνας, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

Οι στιγμές χαλάρωσης είναι απαραίτητες ακόμα κι όταν είσαι αλογάκι της θάλασσας (REUTERS/Idyli Tsakiri)

Το 2010, μία πλημμύρα στο Στρατώνι Χαλκιδικής παρέσυρε διάφορα υπολείμματα στη θάλασσα, διαταράσσοντας και καταστρέφοντας εν μέρει τον βιότοπο των ιππόκαμπων. Αποφασισμένος να αποκαταστήσει το «σπίτι» τους, και σε συνεννόηση με τους ειδικούς, ο δύτης Βασίλης Μεντόγιαννης επιστράτευσε τεχνητά μέσα, κατασκευάζοντάς τους ουσιαστικά έναν λαβύρινθο φτιαγμένο από σχοινιά.

«Με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε περισσότερο ο πληθυσμός τους, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά τον ακριβή αριθμό τους» αναφέρει ο δύτης. Οι ιππόκαμποι ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στα σχοινιά και τα αξιοποίησαν με εξυπνάδα, καθώς είχαν πλέον τη δυνατότητα να κρατιούνται από αυτά τυλίγοντας την ουρίτσα τους, αλλά και να τα χρησιμοποιούν ως καμουφλάζ.

Κι όπως σχολιάζει με χιούμορ ο δύτης, «οι ιππόκαμποι είναι πολύ ντροπαλοί και συνέχεια γυρίζουν την πλάτη στην κάμερα!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...