878
Εκατοντάδες βρετανικά φορτηγά γεμάτα εμπορεύματα είναι ακινητοποιημένα στον αυτοκινητόδρομο M20, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες τους απαγόρευσαν την είσοδο στην ΕΕ | REUTERS / Toby Melville

Εν μέσω Brexit και Covid-19, η Βρετανία στα χειρότερά της

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2020, 20:08
Εκατοντάδες βρετανικά φορτηγά γεμάτα εμπορεύματα είναι ακινητοποιημένα στον αυτοκινητόδρομο M20, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες τους απαγόρευσαν την είσοδο στην ΕΕ
|REUTERS / Toby Melville

Εν μέσω Brexit και Covid-19, η Βρετανία στα χειρότερά της

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2020, 20:08

Αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη ξύπνησε το πρωί της Δευτέρας η Βρετανία. Ο φονικός και απρόβλεπτος κορονοïός, ή μάλλον ένα νέο στέλεχός του, ύψωσε ένα νέο αόρατο τείχος στον πορθμό της Μάγχης που χωρίζει τη Γηραιά Αλβιώνα από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Το γνωστό ευφυολόγημα «Fog in the Channel, Continent cut off» μέσω του οποίου οι Βρετανοί δηλώνουν εδώ και πολλές δεκαετίες την επιθυμία τους να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από την ήπειρο στην οποία (θέλοντας και μη) ανήκουν, στην προκειμένη περίπτωση αντιστρέφεται, γιατί είναι οι Ευρωπαίοι αυτοί που θέλουν να παραμείνουν, για όσο κριθεί απαραίτητο, σε απόσταση από τη Βρετανία και τους πολίτες της.

Πολλές, η μία μετά την άλλη, χώρες της Ευρώπης (και όχι μόνον) έσπευσαν να αναστείλουν τις πτήσεις και να επιβάλλουν περιορισμούς ακόμα και στις μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τη Βρετανία, ελάχιστες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Οπότε το Λονδίνο, «η πιο παγκόσμια και παγκοσμιοποιημένη πόλη του πλανήτη, το μέρος όπου διασταυρώνονται δεκάδες εθνότητες, όπου μπλέκονται οι γλώσσες και μπερδεύονται τα χρώματα και μπορείς να φας κορεατικό φαγητό το μεσημέρι και μεξικανικό το βράδυ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λουίτζι Ιπόλιτο, ανταποκριτής της Corriere della Sera στη βρετανική πρωτεύουσα, πλέον είναι αποκομμένο, έρημο και απομονωμένο, ίσως όσο ποτέ ξανά στην πρόσφατη ιστορία του.

Γιατί πέρα από τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, όλες τις πτήσεις από και προς το Λονδίνο και την υπόλοιπη Βρετανία αναγκάστηκαν να αναστείλουν, τελικά, πολλές χώρες ανά την υφήλιο, από τον Καναδά έως τη Ρωσία και από τη Τυνησία έως την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία.

Οπότε οι συνθήκες είναι εξαιρετικά πρωτόγνωρες και δύσκολες για όλους τους Βρετανούς, και ειδικά για τον μονίμως αχτένιστο πρωθυπουργό τους, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο τον κορονοïό, την πανδημία και το νέο στέλεχός του, αλλά και τον εφιάλτη, όπως εξελίσσεται, του Brexit.

Παρ’ ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επιδίωξε η ΕΕ να απαντήσει από κοινού στη νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό, και η κάθε χώρα αντέδρασε μεμονωμένα ενόψει της νέας απειλής που εντοπίστηκε στη Βρετανία. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, προέβη στην αναστολή των ταξιδιών από και προς τη Βρετανία «τουλάχιστον» για 24ώρες ενώ η όμορη Ολλανδία έως την 1η Ιανουαρίου «το αργότερο». Αλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, επέλεξαν να αυστηροποιήσουν τους όρους εισόδου (καραντίνα, αρνητικό μοριακό τεστ) για ταξιδιώτες από τη Βρετανία.

Σκίτσο του Πίτερ Σρανκ στους Times του Λονδίνου: η κλεψύδρα του ελεγχόμενου Brexit τελειώνει χωρίς ακόμη να υπάρχει συμφωνία Τζόνσον και Φον Ντερ Λάιεν. Την ίδια ώρα η βρετανική απομόνωση λόγω της Covid-19 εντείνεται (Peter Schrank / The Times)

Εννοείται πως αμέσως μετά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για να βρεθεί το ταχύτερο δυνατόν μία κοινώς αποδεκτή λύση, τουλάχιστον όσον αφορά τη μεταφορά εμπορευμάτων και τη μετακίνηση ταξιδιωτών, Βρετανών αλλά και Ευρωπαίων, που επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αναμφίβολα οι νέες απαγορεύσεις και οι νέοι περιορισμοί στα ταξίδια και στις μεταφορές πλήττουν εξίσου και τους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους. Κάποιοι, ωστόσο, στη Βρετανία, υπέρμαχοι του Brexit στην πλειονότητά τους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται, φυσικά, και ο Νάιτζελ Φάρατζ, υποστήριξαν πως στόχος των απαγορεύσεων και των περιορισμών είναι ο εκφοβισμός (ο πανικός που επικρατεί στο Ντόβερ είναι αρκετός) της βρετανικής κυβέρνησης, ούτως ώστε να αναγκαστεί να αποδεχθεί τους ευρωπαϊκούς όρους για την υπογραφή μιας νέας εμπορικής συμφωνίας πριν από την 31η Δεκεμβρίου, προτού, δηλαδή, η Βρετανία και η ΕΕ εισέλθουν στη μετά Brexit εποχή.

Το πρωί της Δευτέρας γάλλοι αξιωματούχοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς των αποκαλούμενων Brexiteers, κάνοντας λόγο για «οικτρή φαντασία» και υπενθυμίζοντας πως στη Βρετανία ζουν 300.000 πολίτες της Γαλλίας, πολλοί από τους οποίους είχαν προγραμματίσει να μεταβούν στην πατρίδα τους για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί γεγονός πως παρότι επίσημα συνεχίζονται, στην πράξη οι συνομιλίες για την επίτευξη, έστω την τελευταία στιγμή, μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες έχουν βαλτώσει. Ενδεικτικές της έντονης ανησυχίας που επικρατεί, ακόμα και στους κόλπους των κυβερνώντων Συντηρητικών, είναι οι εκκλήσεις βουλευτών τους προς την κυβέρνηση Τζόνσον για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του έτους, κατά τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς.

«Αφήστε τις συνομιλίες για το Brexit να συνεχιστούν. Κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι οι συνθήκες για να καθορίσουμε ορθολογικά τους όρους για τη μελλοντική μας ευημερία και ασφάλεια. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία έως το νέο έτος, ας κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για τη Βρετανία, ας σταματήσουμε το ρολόι» έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός Αμυνας της χώρας Τόμπιας Ελγουντ.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον απέρριψε το ενδεχόμενο παράτασης των συνομιλιών και αυτό σημαίνει πως σε λιγότερο από δέκα ημέρες υπάρχουν πολλές πιθανότητες η Βρετανία να εγκαταλείψει τελικά την ΕΕ δίχως καμία συμφωνία και να βρεθεί και επίσημα μόνη και έρημη.

Σίγουρα αποτελεί ειρωνεία το ότι το Brexit αποτελεί, τουλάχιστον στα θεμέλιά του, ένα πολιτικό εγχείρημα με στόχο όχι την απομόνωση, όπως πιστεύεται ακόμα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, της Βρετανίας, αλλά την απελευθέρωσή της από τις επιταγές και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών με στόχο να διακριθεί στη διεθνή σκηνή και να επωφεληθεί ανάλογα.

Πάντως προς το παρόν και με τη χώρα να βρίσκεται στο έλεος του κορονοïού και των ευρωπαϊκών (και διεθνών) απαγορεύσεων και περιορισμών, πάρα πολλοί στη Βρετανία αισθάνονται ωσάν να βρίσκονται σε ένα αποκομμένο νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό και μάλλον πρόκειται για μια αίσθηση δυσάρεστη, δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών που επικρατούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...