334
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τον κορονοϊό | REUTERS /Amir Cohen

Την έγκριση του εμβολίου της Pfizer συστήνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2020, 16:25
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τον κορονοϊό
|REUTERS /Amir Cohen

Την έγκριση του εμβολίου της Pfizer συστήνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2020, 16:25

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συστήνει την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer για την Covid-19. H απόφαση λήφθηκε από την επιτροπή για  Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) της ΕΜΑ, η οποία συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας.

Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση του εμβολίου για κυκλοφορία του στην αγορά της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί ακόμη και σε μερικές ώρες.

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα. Η ίδια συμπλήρωσε ότι «περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ», είπε.

«Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι η ΕΜΑ συνέστησε την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

«Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό», είπε η Επίτροπος.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως», πρόσθεσε η επίτροπος.

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση της ΕΜΑ, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλα τα κράτη-μέλη, εκδίδει θετική σύσταση μόνον όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους από το εμβόλιο. Σε αυτήν την περίπτωση κάνει πρόταση προς την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της μένει να αποφασίσει, ενώ ήδη έχει κάνει διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει διάφορα εμβόλια και σε καλές τιμές, πριν ακόμη αυτά εγκριθούν.

Εχουν υπογραφεί ήδη συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca για 400 εκατομμύρια δόσεις, Sanofi-GSK για 300 εκατομμύρια δόσεις, Johnson and Johnson για δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα, BioNTech/Pfizer για 300 εκατομμύρια δόσεις, CureVac για 405 εκατομμύρια δόσεις και Moderna για 160 εκατομμύρια δόσεις.

Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...