678
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Και όμως υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του εκλογικού νόμου – με έξτρα μπόνους 10 εδρών

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2022, 09:13
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Και όμως υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του εκλογικού νόμου – με έξτρα μπόνους 10 εδρών

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2022, 09:13

Επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Βέβαια, συνήθως αυτές οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις συνοδεύονται από μια μικρή δημιουργική ασάφεια καθώς τονίζεται ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο —όμως αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι αφορά τις πρώτες κάλπες που διεξάγονται ούτως ή άλλως με την ψηφισθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ απλή αναλογική και όχι τις δεύτερες. Αλλά ακόμα και αν αποδεχτούμε ως πάγια θέση ότι και το εκλογικό σύστημα για τις μεθεπόμενες εκλογές «δεν αλλάζει» —«έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές», είπε πρόσφατα στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης—υπάρχουν τελικά κάποιοι στην κυβέρνηση που σκέφτονται ότι μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Αυτό αποκαλύπτουν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» στο ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου, στο οποίο γίνεται λόγος για σχέδια να υπάρξει ένα έξτρα μπόνους 10 εδρών στο πρώτο κόμμα, εφόσον αυτό έχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.

Ως γνωστόν, ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ στις αρχές του 2020, πριν την πανδημία και την παγκόσμια αναστάτωση, προβλέπει κλιμακωτό μπόνους  σε έδρες για το πρώτο κόμμα, γεγονός που απαιτεί ένα ποσοστό άνω του 38% για το πρώτο κόμμα ώστε να έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ανάλογα και με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει προβληματισμός για ένα σοβαρό ενδεχόμενο —όπως καταδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις— να κερδίσει η ΝΔ με διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (περισσότερο δηλαδή από τις εκλογές του 2019) αλλά να μην μπορέσει ο νικητής της κάλπης να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.  Μπροστά σε αυτό το «παράδοξο» όπως το χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, ένα σχέδιο αλλαγών έχει ήδη καταρτισθεί και προβλέπει κλιμακωτό μπόνους επιπλέον δέκα εδρών για το πρώτο κόμμα σε συνδυασμό με την «ψαλίδα» από το δεύτερο κόμμα.

Όπως αναφέρεται στα «Νέα», πληθαίνουν οι σχετικές εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο να προωθήσει διορθωμένο σχέδιο στο φόντο, όπως υποστηρίζεται, ενός περιβάλλοντος αβεβαιότητας και ανατροπών σε πολλά επίπεδα (από την οικονομία έως την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, την κοινωνική συνοχή κ.λπ.) με σοβαρά διακυβεύματα υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η βασική πρόταση αφορά την ισχυροποίηση της πρώτης δύναμης μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός έξτρα πριμ εδρών, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ποσοστιαία απόσταση μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος. Και αυτό ώστε ο πρώτος της κάλπης να μη χρειάζεται ποσοστά της τάξης του 40%, αλλά να υπάρχει αυτόματη πριμοδότησή του σε συνάρτηση και με τη διαφορά του από τον δεύτερο, ακόμα και σε χαμηλότερα ποσοστά. Οι υποστηρικτές αυτού του σχεδίου ζητούν «προσαρμογή στα νέα δεδομένα», όσο και αν και οι περισσότεροι περιμένουν ότι μια δημόσια συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση απειλεί να σηκώσει επιπλέον πολιτικές εντάσεις.

Το δεύτερο σενάριο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», πέρα από τη βασική πίεση για ενίσχυση στο μπόνους από τη στιγμή που θα προκύπτει μεγάλη διαφορά (8-10 μονάδων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, υπάρχουν εδώ και καιρό υποστηρικτές μιας δεύτερης πρότασης, που θεωρούν ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας πρέπει ούτως ή άλλως να χαμηλώσει καθώς ο κόσμος, το γεωπολιτικό περιβάλλον και οι απαιτήσεις για σταθερότητα, έχουν αλλάξει δραματικά από τον Ιανουάριο του 2020 όταν ψηφιζόταν από την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία ο εκλογικός νόμος για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Λένε συγκεκριμένα ότι ανεξαρτήτως του αν θα προσμετράται η «ψαλίδα» των δύο πρώτων, μπορεί να χαμηλώσει ο πήχης της αυτοδυναμίας μέσα από μια άλλη τροποποίηση. Με βάση τον ψηφισμένο νόμο της ΝΔ για το κλιμακωτό μπόνους, η πρώτη δύναμη που πετυχαίνει ποσοστό άνω του 25% παίρνει μπόνους 20 έδρες και για κάθε 0,5 ποσοστιαία μονάδα κερδίζει άλλη μία έδρα (μέχρι τις 50 έδρες σε ποσοστό 40% και άνω). Κατά τις βασικές εισηγήσεις για τη νέα νομοθετική αλλαγή, πρέπει να μειωθεί η πρόβλεψη του 0,5% για την επιπλέον έδρα, στο 0,4% ή λιγότερο, ώστε το όριο για την επίτευξη αυτοδυναμίας να μην υπερβαίνει την περιοχή του 36,5%. Με τον ισχύοντα νόμο αναμένεται να απαιτηθεί περίπου 38%, ανάλογα βέβαια και με το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων τα οποία δεν θα πιάσουν το μίνιμουμ 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...