495
Financial Times και Telegraph θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να επικρατήσει στον ενεργειακό πόλεμο με τον Πούτιν | REUTERS

Κι όμως, οι τιμές του αερίου μπορεί να πέσουν στο μισό   

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 15:55
Financial Times και Telegraph θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να επικρατήσει στον ενεργειακό πόλεμο με τον Πούτιν
|REUTERS

Κι όμως, οι τιμές του αερίου μπορεί να πέσουν στο μισό   

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 15:55

Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να αντέξουν τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με την κορυφαία αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία επισήμανε ότι τα προβλήματα στον εφοδιασμό μπορεί να έχουν «αντιμετωπιστεί με επιτυχία» με βάση την ανάλυση των δεδομένων που έκανε η ίδια.   

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτίμησαν ότι οι τιμές στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να υποχωρήσουν σε περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023, δηλαδή ακόμη και στο μισό, εφόσον αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα -σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η τιμή για παράδοση τον μήνα Οκτώβριο κινείται στην περιοχή των 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Οπως ανέφερε ο Guardianoι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευσαν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα, μετά τη συρρίκνωση των ροών από τη ρωσική Gazprom -μεταξύ άλλων- μέσω του σημαντικού αγωγού Nord Stream 1. Μοιραία, η φρενήρης εξόρμηση για την εξασφάλιση προμηθειών από τους Ευρωπαίους ώθησε προς τα πάνω τη χονδρική τιμή του αερίου.

Η στρατηγική της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει με επιτυχία το κλείσιμο της στρόφιγγας, το βασικό «όπλο» του Πούτιν στον ενεργειακό πόλεμο μαζί της, έχει ασφαλώς και γεωπολιτική διάσταση. Οπως έγραψε στο κύριο άρθρο της η βρετανική Telegraph«είναι ορατή πλέον μία ήττα της Ρωσίας εάν οι δυτικοί διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και δεν υποκύψουν στον ενεργειακό εκβιασμό του Κρεμλίνου».

Παράλληλα, οι Financial Times, στο δικό τους κύριο άρθρο, σημείωσαν ότι «καθώς η ΕΕ εκπονεί την κοινή της απάντηση υπάρχει περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία». Σημαντικό ρόλο στην εξίσωση παίζουν η εξεύρεση νέων προμηθευτών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η διαφοροποίηση των πηγών καυσίμων (με ενεργοποίηση και της καύσης άνθρακα) και η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ζήτησης. Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι το ποσοστό πληρότητας των αποθηκών αερίου της ΕΕ κινείται ήδη στο 84%, έχοντας ξεπεράσει τον στόχο του 80% που είχε τεθεί για τα τέλη Οκτωβρίου.

«Ομως το φάσμα της ύφεσης είναι ακόμα εδώ» 

«Ωστόσο», όπως επισήμαναν οι FT, «δεν πρέπει να καλλιεργείται μία ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Διότι το φάσμα της ύφεσης τον φετινό χειμώνα πλανάται ακόμη πιο απειλητικό πάνω από την ευρωζώνη μετά το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μπλακάουτ και την επιβολή δελτίου στα καύσιμα. Οι χώρες που παραδοσιακά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο (η Γερμανία, η Ιταλία, καθώς και αυτές της Κεντρικής Ευρώπης) ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βαθύτερη οικονομική ύφεση». 

Ενώ σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ακόμη και τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν τελικά υποχωρήσει ως εκεί η τιμή στην αυγή του 2023, θα παραμένει περίπου έξι φορές υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, δημιουργώντας μεγάλες προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και καθιστώντας επιτακτική τη γενναία επιδότηση των νοικοκυριών και για χάρη της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό της Ενωσης. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...