713
Οι Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν πίνουν βότκα και τρώνε χαβιάρι σε ένα προπανδημικό και προπολεμικό καρέ του 2018 από το Βλαδιβοστόκ | Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency/Pool via REUTERS/File Photo

Σι και Πούτιν θα συναντηθούν «γεωπολιτικά» στη Σαμαρκάνδη

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 20:47
Οι Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν πίνουν βότκα και τρώνε χαβιάρι σε ένα προπανδημικό και προπολεμικό καρέ του 2018 από το Βλαδιβοστόκ
|Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency/Pool via REUTERS/File Photo

Σι και Πούτιν θα συναντηθούν «γεωπολιτικά» στη Σαμαρκάνδη

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 20:47

Με ενδιαφέρον αναμένεται η διεξαγωγή, στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν από τις 15 τρέχοντος, της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), ενός ευρασιατικού κλαμπ διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων, με ξεκάθαρη γεωπολιτική στόχευση. Η Ρωσία και η Κίνα κινούν τα νήματα στον ΟΣΣ, ενώ και η Ινδία αποτελεί μέλος του μαζί με το Πακιστάν – δηλαδή, συνολικώς είναι τέσσερις οι πυρηνικές δυνάμεις του μίτινγκ. Συνεπώς όλος ο κόσμος ετοιμάζεται για μία συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ.

Τα πράγματα δεν είναι, όμως, και τόσο αυτονόητα. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ήδη ότι ο ρώσος πρόεδρος θα συναντήσει τον κινέζο ομόλογό του, αν και δεν επεκτάθηκαν σε λεπτομέρειες. Οι Κινέζοι, πάντως, κρατούν κάποια πισινή, ως φαίνεται κάθε άλλο παρά άσχετη με τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στα βορειοανατολικά μέτωπα της Ουκρανίας.

Μάλιστα την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να ανακοινώσει αν ο Σι θα συναντηθεί με τον Πούτιν – για να μην καρφωθούν, οι Κινέζοι δεν επιβεβαίωσαν καν τη συνάντηση του Σι με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, και αυτή η κίνηση δείχνει αβρότητα προς τους Ρώσους. Ωστόσο η Κίνα επιβεβαίωσε το ταξίδι του Σι. Και αυτή η είδηση είναι σπουδαία, αφού επιβεβαιώθηκε το πρώτο ταξίδι του ηγέτη της Κίνας στο εξωτερικό έπειτα από το φιάσκο της Γουχάν και την κορονοϊκή πανδημία.

Ο Σι θα μεταβεί στο Καζακστάν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα πάει στο Ουζμπεκιστάν. Μπορεί να μην επισημοποιείται προς το παρόν η συνάντηση των Σι και Πούτιν, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει, έγραψε και στην Corriere della Sera  ο ανταποκριτής της στο Πεκίνο. Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα, ο Λι Ζανσού, ο Νο 3 στο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Κίνας, πήγε στη Ρωσία και αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Πούτιν και με βουλευτές της Δούμας. Αυτές οι διπλωματικές επαφές χαρακτηρίστηκαν «η ισχυρότερη μέχρι στιγμής υποστήριξη που έχει εκφράσει το Πεκίνο στο Ουκρανικό» έγραψε ο ανταποκριτής.

Επείγονται για πολυπολική τάξη

Με βάση ρωσικές πηγές, ο Ζανσού είπε στη Ρωσία ότι «η Κίνα κατανοεί και υποστηρίζει την ανάγκη λήψης μέτρων από πλευράς Ρωσίας με στόχο την προστασία των εθνικών της συμφερόντων» και ότι «η Κίνα συμπαρίσταται και βοηθάει». Ο ιταλός ανταποκριτής στάθηκε στην κινεζική ερμηνεία της ρωσικής εμπειρίας του Ζανσού: «Αν τα είπε ή δεν τα είπε αυτά ο Ζανσού, δεν αποσαφηνίστηκε από το Πεκίνο. Αν εκφράστηκε με τους συγκεκριμένους όρους ή όχι, δεν ελέχθη. Είναι εσκεμμένα ασαφής η στάση του Πεκίνου, το οποίο τους τελευταίους μήνες έπαιξε το χαρτί της ουδετερότητας. Δεν καταδίκασε τον πόλεμο, ούτε μίλησε για επίθεση».

Το συμπέρασμα του ανταποκριτή αβίαστο: «Υστερα από τη ρωσική υποχώρηση στα πεδία των μαχών λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης, ποιος θέλει να ανεβεί στο άρμα του ηττημένου; Εστω, του προσωρινά ηττημένου…» Περισσότερα θα μάθουμε για την κινεζική στάση στο Ουκρανικό όταν συναντηθούν οι Πούτιν και Σι και μιλήσουν στους δημοσιογράφους. Το υπάρχον πλαίσο των σινορωσικών σχέσεων οι Κινέζοι το βλέπουν θετικό, «στον σωστό δρόμο» όπως λένε. Και ο δρόμος αυτός οδηγεί στην οικοδόμηση «μίας δικαιότερης και ορθολογικότερης διεθνούς τάξης».

Οι πρώην σοβιετικές χώρες που συμμετέχουν στον ΟΣΣ, το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, απετέλεσαν το πεδίο εκδήλωσης της κινεζικής εξωστρέφειας αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991. Οι Κινέζοι τότε άρχισαν να επενδύουν, και συνέχισαν να το πράττουν συστηματικά επί μία εικοσαετία. Το 2013 ο Σι Τζινπίνγκ από το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν μίλησε πρώτη φορά για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού σαν ευκαιρία για όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο ανταποκριτής της Corriere θεώρησε ότι «δεν είναι τυχαία η επανεμφάνιση του Σι στο διεθνές προσκήνιο μέσω αυτών των χωρών». Απλώς σήμερα η Κίνα επιδιώκει και γεωπολιτικά οφέλη από την περιοχή, όχι μόνο τις μπίζνες. «Θέλει να ηγηθεί της ασιατικής σφαίρας επιρροής στο πλαίσιο μιας καινούργιας, πολυπολικής διεθνούς τάξης». Και η Ρωσία θα μείνει εκτός νυμφώνος; Οχι βέβαια.

«Ο Πούτιν μπορεί να ακολουθήσει τον Σι, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική ισχύ του για να κρατάει απασχολημένους τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους στο ουκρανικό μέτωπο». Στη Σαμαρκάνδη θα παρευρεθεί και ο ιρανός πρόεδρος Ιμπράημ Ραΐσι. Αυτός θα υπογράψει την πράξη ένταξης του Ιράν στον… φιλόξενο ΟΣΣ. Είναι μία κίνηση που ερμηνεύεται σαν απόδειξη της ειλικρινούς πολυπολικότητας του κλαμπ, αλλά όχι απ’ όλους: «Στην Ουάσιγκτον παρατηρούν ότι ο Σι και ο Πούτιν χρειάζονται ένα μήνυμα ότι το αντιαμερικανικό μέτωπο είναι ισχυρό, τόσο για διεθνείς όσο και για εσωτερικούς λόγους» κατέληξε ο ανταποκριτής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...