1359
Ντυμένη με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, φορώντας ένα κίτρινο σακάκι και μία μπλε μπλούζα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφωνεί την ομιλία της για την Κατάσταση της Ενωσης | REUTERS

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ο Πούτιν θα αποτύχει – οι αξίες μας θα επικρατήσουν»

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 12:30
Ντυμένη με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, φορώντας ένα κίτρινο σακάκι και μία μπλε μπλούζα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφωνεί την ομιλία της για την Κατάσταση της Ενωσης
|REUTERS

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ο Πούτιν θα αποτύχει – οι αξίες μας θα επικρατήσουν»

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 12:30

Την ανάγκη να απαλλαγεί πλήρως η Ευρωπαϊκή Ενωση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την Κατάσταση της Ενωσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Ο Πούτιν θα αποτύχει, η Ευρώπη και οι αξίες μας θα επικρατήσουν», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει, ξεκαθαρίζοντας εν μέσω πολιτικής αστάθειας σε χώρες όπως η Ιταλία, αλλά και των αποκαλύψεων ότι ο ρώσος πρόεδρος χρηματοδοτεί πολιτικά κόμματα σε τουλάχιστον 20 χώρες, ότι «δεν θα επιτρέψουμε στους “δούρειους ίππους” οποιασδήποτε απολυταρχίας να επιτεθούν στις δημοκρατίες μας εκ των έσω».

«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ξένοι απολυταρχικοί ηγέτες στοχεύουν τις χώρες μας. Ξένοι φορείς χρηματοδοτούν ινστιτούτα που υπονομεύουν τις αξίες μας», τόνισε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, και τασσόμενη υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατιών στη Γηραιά Ηπειρο.

«Αυτό –τόνισε– ξεκινά με εκείνες τις χώρες που βρίσκονται ήδη στον δρόμο προς την Ενωσή μας. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Γιατί ο δρόμος προς τις ισχυρές δημοκρατίες και ο δρόμος προς την Ενωσή μας είναι ένας και ο ίδιος. Θέλω λοιπόν οι άνθρωποι των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας να γνωρίζουν: Είστε μέρος της οικογένειάς μας, το μέλλον σας είναι στην Ενωσή μας και η Ενωσή μας δεν είναι πλήρης χωρίς εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και παράλληλα προανήγγειλε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα «πακέτο υπεράσπισης της Δημοκρατίας».

«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν – Ζήτω η Ουκρανία!»

Ντυμένη με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, φορώντας ένα κίτρινο σακάκι και μία μπλε μπλούζα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στο «βάναυσο πόλεμο» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Δεν είναι απλώς ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας, επεσήμανε, αλλά ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του κοινού μας μέλλοντος και μια αντιπαράθεση μεταξύ απολυταρχίας και Δημοκρατίας.

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, η ΕΕ στάθηκε στο πλευρό της χώρας αυτής με όπλα, με κονδύλια, δείχνοντας φιλοξενία στους πρόσφυγες, αλλά και με τις αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν επιβληθεί ποτέ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, ένα μεγάλο μερίδιο της ρωσικής οικονομίας έχει αποκοπεί από τις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ η ρωσική βιομηχανία βρίσκεται πλέον σε διάλυση.

«Οι κυρώσεις μας θα παραμείνουν, θα δείξουμε αποφασιστικότητα και όχι διάθεση συνδιαλλαγής», διεμήνυσε.

«Σήμερα η τόλμη έχει ένα όνομα. Το όνομα αυτό είναι Ουκρανία. Η τόλμη έχει ένα πρόσωπο: των ανδρών και των γυναικών που αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή», ανέφερε, με αφορμή και την εντυπωσιακή –ως προς τα αποτελέσματά της– ουκρανική αντεπίθεση σε Χάρκοβο και Ντονέτσκ.

Στο σημείο αυτό συνεχάρη την πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκι, η οποία ήταν παρούσα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το θάρρος της ίδιας και του συζύγου της που εμψυχώνουν έναν ολόκληρο λαό. «Δώσατε φωνή στον λαό σας στο παγκόσμιο προσκήνιο και δώσατε ελπίδα σε όλους μας. Ζήτω η Ουκρανία!», αναφώνησε.

Οσον αφορά την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί. Η ΕΕ –είπε– θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των σχολείων στην Ουκρανία, ενώ Επιτροπή θα εργαστεί για να αποκτήσει η Ουκρανία άμεσα πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι την Πέμπτη θα μεταβεί η ίδια στο Κίεβο για να συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Μεγάλο το τίμημα της εξάρτησης από τη Ρωσία – Ερχεται πακέτο βοήθειας για τις ΜμΕ

Στα ενεργειακά, η πρόεδρος της Επιτροπής αναγνώρισε ότι «η εξάρτηση που υπήρχε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχει πολύ μεγάλο τίμημα».

«Η Ρωσία συνεχίζει να προσπαθεί να χειραγωγήσει την αγορά ενέργειας», παρατήρησε και γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να βρει διαφορετικούς τρόπους να αντλήσει ενέργεια, όχι από αναξιόπιστους προμηθευτές όπως η Ρωσία, αλλά από αξιόπιστους φίλους, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Αλγερία κ.ά.

Οσο για τη διαδικασία ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, σημείωσε ότι το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε πέρυσι το 40% στην ΕΕ, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 9%.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο καθημερινό άγχος –όπως είπε– των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς της ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί 10 φορές σε σχέση με αυτές που ίσχυαν πριν από την πανδημία.

Στα μέτρα στήριξης η κυρία Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο, όπως είπε, «θα περιλαμβάνει μια πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη – το ονομάζουμε BEFIT».

«Πρέπει να άρουμε τα εμπόδια που εξακολουθούν να κρατούν πίσω τις μικρές εταιρείες μας», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε την ανάγκη για δημοσιονομικούς κανόνες που να επιτρέπουν στρατηγικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και κανόνες που ταιριάζουν στις προκλήσεις αυτής της δεκαετίας.

«Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε νέες ιδέες για την οικονομική μας διακυβέρνηση», ανακοίνωσε, καθώς τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην πορεία μείωσης του χρέους τους.

Παράλληλα, όμως, σημείωσε, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί. «Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι», εξήγησε.

«Χρειαζόμαστε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και πρόσβαση στις πρώτες ύλες που χρειάζεται η βιομηχανία μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –είπε– προτείνει άμεσα μέτρα προς τα κράτη-μέλη για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας». Προτάσεις για τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, για την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, καθώς και ένα τέλος αλληλεγγύης για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Είναι λάθος, υπογράμμισε, κάποιοι να έχουν υπερκέρδη και να επωφελούνται από τον πόλεμο. «Τα κέρδη αυτά πρέπει να διανεμηθούν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Ομάδα κρούσης για το φυσικό αέριο – Βαθιά μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Για την προσπάθεια τιθάσευσης των τιμών του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι «από τη μία χρειάζεται ασφάλεια στον εφοδιασμό και από την άλλη πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ παραμένει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο».

Οπως εξάλλου έκανε γνωστό, με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Στέρε συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια Ομάδα Κρούσης (Τask Force) που θα στοχεύσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Το λεγόμενο TTF δεν έχει προσαρμοστεί στις μεταβολές της αγοράς αερίου», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεσμευόμενη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει δείκτες αξιολόγησης πιο αξιόπιστους για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μπορέσουμε να αντικατοπτρίσουμε τις αλλαγές στην αγορά.

«Αυτή τη στιγμή», αναγνώρισε, «η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών» και για μία ακόμη φορά δεσμεύθηκε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να υπάρξει μια «βαθιά» μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτήν του φυσικού αερίου.

Κλιματική αλλαγή; Διπλασιασμός των δυνατοτήτων πυρόσβεσης

Κατά την ομιλία της εξάλλου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε διπλασιασμό της πυροσβεστικής ικανότητάς της ΕΕ τον επόμενο χρόνο, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην Ελλάδα.

«Πρέπει επίσης να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειριστούμε το μεταβαλλόμενο κλίμα […] η καταστροφική δύναμη των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει οποιαδήποτε χώρα να αγωνιστεί μόνη της.

»Αυτό το καλοκαίρι στείλαμε αεροπλάνα από την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Ιταλία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αλλά καθώς οι καταστροφές γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες, η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερη δυναμικότητα», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Οπως είπε, η ΕΕ θα αγοράσει άλλα 10 ελαφρά αμφίβια αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα για να προσθέσει στον στόλο της. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη».

«Θέλω μια Ευρώπη που διαχειρίζεται τη μετανάστευση με αξιοπρέπεια και σεβασμό»

Στην αναφορά της, τέλος, στο Μεταναστευτικό, μίλησε για αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με βάση τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, επαναλαμβάνοντας ότι  όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις κοινές προκλήσεις.

«Θέλω μια Ευρώπη που διαχειρίζεται τη μετανάστευση με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Θέλω μια Ευρώπη όπου όλα τα κράτη-μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις προκλήσεις που όλοι μοιραζόμαστε», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της, κάνοντας λόγο για «μια Ευρώπη που να επιδεικνύει αλληλεγγύη σε όλα τα κράτη-μέλη».

Οσον αφορά το –κατά άλλα λιμνάζον– Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, επέμεινε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει ο οδικός χάρτης, αλλά χρειάζεται και η πολιτική βούληση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...