474
Αστυνομικοί φρουρούν την «Αγία Τριάδα» του Ρουμπλιόφ, η οποία εκτίθεται στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, στη Μόσχα | REUTERS/Stringer

Ο Πούτιν δώρισε στον Κύριλλο κειμήλιο του 15ου αιώνα, για τη στήριξή του στον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:16
Αστυνομικοί φρουρούν την «Αγία Τριάδα» του Ρουμπλιόφ, η οποία εκτίθεται στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, στη Μόσχα
|REUTERS/Stringer

Ο Πούτιν δώρισε στον Κύριλλο κειμήλιο του 15ου αιώνα, για τη στήριξή του στον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:16

Μια από τις πιο διάσημες αγιογραφίες της Ρωσίας παρέδωσε στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ως «ευχαριστώ», κατά τα φαινόμενα, για την υποστήριξή της στην εισβολή του στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η απόφαση να αφαιρεθεί η 600 ετών εικόνα από τη θέση της στο μουσείο συνοδεύτηκε από αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Telegraph, οι ειδικοί χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή απερίσκεπτη, επικαλούμενοι την εύθραυστη κατάσταση του έργου.

Την Κυριακή ο Πατριάρχης Κύριλλος, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, χοροστάτησε σε λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, έχοντας δίπλα του την εν λόγω εικόνα, την «Αγία Τριάδα», έργο του κορυφαίου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την ιστορική απόφαση να επιστρέψει αυτή τη θαυματουργή εικόνα» είπε. «Η εικόνα θα βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού για έναν χρόνο, έτσι ώστε τόσο οι Μοσχοβίτες όσο και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας να μπορούν να προσκυνήσουν αυτό το ιερό κειμήλιο».

Οι επαΐοντες περιγράφουν την «Αγία Τριάδα» ως αριστούργημα του «κορυφαίου μεσαιωνικού αγιογράφου της Ρωσίας». Η εικόνα, γνωστή και ως «Η φιλοξενία του Αβραάμ», παρουσιάζει τρεις αγγέλους που αντιπροσωπεύουν την Αγία Τριάδα και την ενσάρκωση της ενότητας, της ειρήνης, της αρμονίας, της αγάπης και της ταπεινοφροσύνης.

Βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν χιλιάδες Ρώσους να σχηματίζουν ουρές για να δουν την εικόνα, η οποία βρισκόταν εντός μιας γυάλινης προθήκης, φυλασσόμενη από δύο αστυνομικούς.

«Η εικόνα θα βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού για έναν χρόνο», σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο (Oleg Varov/Moscow Patriarchate Press Service/Handout via REUTERS)

Οπως αναφέρει, όμως, η βρετανική εφημερίδα, οι ειδικοί τόνισαν ότι είναι εξαιρετικά ανεύθυνη η απόφαση του Κρεμλίνου να μετακινήσει το αριστούργημα και να επιτρέψει την έκθεσή του εκτός των αποστειρωμένων ορίων ενός σύγχρονου μουσείου.

«Η μετακίνηση της εικόνας, της οποία η κατάσταση ήδη δεν είναι καλή, θα επιταχύνει τη διαδικασία της φθοράς της, η οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει» ανέφερε η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών σε επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας.

Ο πίνακας στεγαζόταν αρχικά στη Λαύρα (σ.σ.: μεγάλο, σημαντικό μοναστήρι) της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου (ή Λαύρα Τρόιτσε-Σέργκιεβα), στην παλιά ρωσική πόλη Σεργκιέβ Ποσάντ, βορειοανατολικά της Μόσχας. Τη δεκαετία του 1920 το σοβιετικό καθεστώς τον παρέδωσε στο Μουσείο Τρετιάκοφ.

Το καλοκαίρι του 2022 η αγιογραφία εκτέθηκε και πάλι στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου, για σύντομο χρονικό διάστημα, με την Εκκλησία να λέει ότι σκοπεύει να στεγάσει το θρησκευτικό κειμήλιο στον συγκεκριμένο ναό επί μονίμου βάσεως.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ένας φερόμενος πρώην κατάσκοπος της KGB, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία και άνθρωπος-«κλειδί» στην προπαγανδιστική μηχανή της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Πούτιν πιστεύει ότι η Εκκλησία επηρεάζει εκατομμύρια Ρώσους, ειδικά σε αγροτικές περιοχές όπου ο πληθυσμός είναι περισσότερο θρησκευόμενος, και ο ίδιος φροντίζει οι δημόσιες εμφανίσεις του στις εκκλησιαστικές γιορτές να είναι τακτικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...