701
Πλημμυρισμένες εκτάσεις στις όχθες του Δνείπερου, στη Χερσώνα, μετά την κατάρρευση του φράγματος | Kherson Regional State Administration/Handout via REUTERS

Τι κερδίζει η Ρωσία με την καταστροφή του φράγματος

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 17:45
Πλημμυρισμένες εκτάσεις στις όχθες του Δνείπερου, στη Χερσώνα, μετά την κατάρρευση του φράγματος
|Kherson Regional State Administration/Handout via REUTERS

Τι κερδίζει η Ρωσία με την καταστροφή του φράγματος

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 17:45

Η καταστροφή του φράγματος και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Νόβα Καχόβκα και οι συνακόλουθες πλημμύρες στη νότια Ουκρανία είναι πιθανό να περιορίσουν τις επιλογές του Κιέβου για την αναμενόμενη αντεπίθεση των δυνάμεών του.

Σύμφωνα με τους Financial Times, από στρατιωτικής άποψης, η Ρωσία είναι αυτή που ωφελείται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται από την πρώτη στιγμή για το ποιος κατέστρεψε το φράγμα, το οποίο εκτεινόταν στον ποταμό Ντνίπρο και βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική επαρχία Χερσώνα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι ήταν μια «σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς από την ουκρανική πλευρά με στόχο να στερήσει νερό από την Κριμαία» και είχε σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από την «παραπαίουσα ουκρανική αντεπίθεση».

Ωστόσο, η Ukrhydroenergo, η κρατική εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι μια έκρηξη μέσα στο μηχανοστάσιο κατέστρεψε το φράγμα, ενώ ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι φταίνε «ρώσοι τρομοκράτες».

Στρατιωτικοί αναλυτές και ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η χρονική στιγμή της καταστροφής του φράγματος είναι ύποπτη, καθώς ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία, ματαιώνοντας τα σχέδια του Κιέβου να επιτεθεί στο νότο και αυξάνοντας την πιθανότητα μιας επίθεσης προς τα ανατολικά στην οποία θα μπορούσε να επικεντρωθεί η Μόσχα.

Οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να κάνουν κάποια σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης φέτος, αφότου ανακοίνωσαν την επίθεσή τους τον Ιανουάριο. «Ο σκοπός είναι προφανής: να δημιουργηθούν ανυπέρβλητα εμπόδια στον δρόμο των προελαυνουσών ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Μιχαϊλο Ποντολιάκ, κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι.

Αστυνομικός απομακρύνει κατοίκους της Χερσώνας με φουσκωτή λέμβο – REUTERS/Ivan Antypenko

Η Ουκρανία αναμένεται να εξαπολύσει μια επίθεση στο νότο για να προσπαθήσει να σπάσει και να κόψει τη «χερσαία γέφυρα» που συνδέει το ρωσικό έδαφος με τις κατεχόμενες περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, καθώς και την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Η σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για τη ρωσική στρατιωτική επιμελητεία και τις ρωσικές προμήθειες. Εάν το Κίεβο έφτανε στη στρατηγική πόλη της Μελιτούπολης ή μέχρι την Αζοφική Θάλασσα, θα επέφερε τεράστιο πλήγμα στη ρωσική κατοχή του νότου και στο ηθικό των δυνάμεων της της Ρωσίας.

Η ανατίναξη του φράγματος έδειξε πόσο φοβούνται οι Ρώσοι την επερχόμενη ουκρανική αντεπίθεση, είπε ο Πέβελ Λούζιν, επισκέπτης μελετητής στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας του Πανεπιστημίου Tufts. «Πέρασαν όλο τον Μάιο προσπαθώντας να σταματήσουν την επίθεση με περισσότερες επιθέσεις με πυραύλους. Αυτό δεν απέδωσε, έτσι αποφάσισαν να ανατινάξουν έναν ηλεκτρικό σταθμό», σημείωσε ο Λούζιν.

Ωστόσο, οι θέσεις της Ρωσίας πιθανότατα θα επηρεαστούν χειρότερα από τις θέσεις της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, συμπλήρωσε. «Το νερό θα κυλήσει σε λίγες μέρες και είναι οι ρωσικές θέσεις στην αριστερή όχθη που πλημμυρίζουν», εξήγησε.

Απροσπέλαστη η είσοδος σε στάδιο της Νόβα Καχόβκα που έχει πλημμυρίσει – REUTERS/Alexander Ermochenko

«Η Ρωσία επωφελείται από το ότι η πρώτη γραμμή είναι μικρότερη επειδή είναι ευκολότερο να συγκεντρωθούν δυνάμεις για να αποφευχθεί μια σημαντική ανακατάληψη», τόνισε  από την πλευρά του ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ. «Επομένως, εάν μια ουκρανική επιχείρηση στη Χερσώνα είναι λιγότερο πιθανή τώρα, μπορεί να είναι σε θέση να μετακινήσουν περισσότερες δυνάμεις ανατολικά», διευκρίνισε.

Ενας ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι οι αξιωματούχοι αξιολογούν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και θα προσαρμόσουν ανάλογα τα επιθετικά τους σχέδια.

Ο Αντρίι Ζαγκορόντνιουκ, στρατιωτικός σύμβουλος και πρώην υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, είπε ότι είναι πιθανό οι στρατηγοί του Κιέβου να «έχουν εναλλακτικά σχέδια».

Οι πλημμύρες μπορεί να είναι μια οπισθοδρόμηση, παραδέχτηκε, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας. «Αν θέλαμε να περάσουμε το ποτάμι σε εκείνο το σημείο, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε. «Βασικά, μας στερεί  κάθε δυνατότητα να διασχίσουμε το ποτάμι και να μετακινήσουμε εξοπλισμό σε αυτήν την περιοχή. Γι’ αυτό πιθανότατα το έκανε η Ρωσία, ειδικά τώρα», εξήγησε.

Από την πλευρά του, ένας δυτικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, σημείωσε ότι «θα επηρεαστούν μεγάλα τμήματα υποδομών που είναι δύσκολο να αναγεννηθούν εν μέσω πολέμου. Εάν διαφημίζετε ευρέως ότι πρόκειται να ξεκινήσετε μια αντεπίθεση, δεν θα πρέπει επίσης να εκπλαγείτε αν οι αντίπαλοι λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας στους FT.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...