349
Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα | REUTERS/Amir Cohen

Κάιρο: Ακαρπες κι αυτές οι συνομιλίες για εκεχειρία – Στο Κατάρ εκτάκτως ο διευθυντής της CIA

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 19:08
Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα
|REUTERS/Amir Cohen

Κάιρο: Ακαρπες κι αυτές οι συνομιλίες για εκεχειρία – Στο Κατάρ εκτάκτως ο διευθυντής της CIA

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 19:08

Η αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών της Χαμάς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την Ντόχα το απόγευμα της Κυριακής, αφού «ολοκληρώθηκε» η συνεδρίαση με τους αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο με θέμα το σχέδιο ανακωχής, δήλωσε στο AFP στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης. 

«Η συνεδρίαση με τον αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών έλαβε τέλος, η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα αναχωρήσει για την Ντόχα για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις» με την ηγεσία του κινήματος, δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αίγυπτο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News.

Ταυτόχρονα, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Ντόχα, όπου θα είχε επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

«Ο Μπερνς βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Ντόχα για επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ με στόχο την άσκηση μείζονος πίεσης προς το Ισραήλ και την Χαμάς ώστε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι ελπίδες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς κατά τις συνομιλίες στο Κάιρο μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς έγιναν εμφανείς οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως για την εφαρμογή διακρούς κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι αύξησαν την πίεση στη Χαμάς την Κυριακή, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα αρνηθεί οποιονδήποτε μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών και απείλησαν με νέα επίθεση «στο πολύ κοντινό μέλλον», εάν η ισλαμιστική οργάνωση δεν αποδεχτεί τους όρους που προτάθηκαν πρόσφατα για κατάπαυση του πυρός.

Αναστολή αποστολής αμερικανικών όπλων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου, όπως δήλωσαν στην ενημερωτική ιστοσελίδα Axios δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Είναι η πρώτη φορά από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που η Ουάσινγκτον αναστέλλει την αποστολή οπλικών συστημάτων που προορίζονται για τον ισραηλινό στρατό.

Ο αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει σφοδρές επικρίσεις από Αμερικανούς που αντιτίθενται στην υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση Νετανιάχου και ζήτησε τον Φεβρουάριο από το Ισραήλ να δώσει εγγυήσεις ότι τα αμερικανικής κατασκευής όπλα χρησιμοποιούνται στη Γάζα σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...