531
Μετανάστες εγκαταλείπουν τη δομή που καίγεται | REUTERS/Elias Marcou

Πώς κάηκε ο καταυλισμός στη Μόρια – Στον δρόμο χιλιάδες μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 07:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/09/2020, 12:01
Μετανάστες εγκαταλείπουν τη δομή που καίγεται
|REUTERS/Elias Marcou

Πώς κάηκε ο καταυλισμός στη Μόρια – Στον δρόμο χιλιάδες μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 07:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/09/2020, 12:01

Φωτιά ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στη Μόρια, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθεί σχεδόν το 90% του καταυλισμού όπου διέμεναν τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι μέσα σε άθλιες συνθήκες.

Μεγάλος αριθμός από τους διαμένοντες σε αυτόν κατέφυγαν στα γύρω βουνά, ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν προς τη Μυτιλήνη.

Δεν υπήρξαν αρχικά αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες.

Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου, αλλά και –εδώ είναι το ενδιαφέρον– του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Με απόφαση του υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (εδώ).

Αφορμή για την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης επιβεβαίωσε στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» ότι η μεγάλη φωτιά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ξεκίνησε όταν αρχικά υπήρξε πετροπόλεμος αφού ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν 35 θετικοί στον κορονοϊό «και μετά ως δια μαγείας ξεκίνησε η φωτιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές οι οποίες σύντομα -και λόγω του δυνατού ανέμου- πήραν διαστάσεις.

Οπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση από ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους.

Μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη περνώντας μέσα από το χωριό της Μόριας. Διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες είχαν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

Σε δηλώσεις του στο Mega ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης τόνισε ότι ήταν «μια πολύ δύσκολη νύχτα για όλους και όλοι στο νησί είναι ανήσυχοι. Εν μέσω πανδημίας μια τέτοια εξέλιξη είναι τραγική, καθώς αυτή τη στιγμή 12.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένα επί της εθνικής οδού και άλλα έχουν φύγει μέσα στα βουνά».

Τα ξημερώματα της Τετάρτης η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Η πρώτη αποτίμηση της καταστροφής την Τετάρτη έδειξε ότι το σύνολο του εκτός ΚΥΤ καταυλισμού έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ τμήματος.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί της Τετάρτης αναχώρησαν για τη Λέσβο τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος για να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...