470
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεδιάσκεψης ενημέρωσε την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Ναι στον διάλογο, όμως χωρίς εκβιασμούς και προκλήσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 20:19
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεδιάσκεψης ενημέρωσε την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Ναι στον διάλογο, όμως χωρίς εκβιασμούς και προκλήσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 20:19

Αλλη μία ευκαιρία είχε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει στο ευρωπαϊκό πολιτικό προσωπικό τις θέσεις της Ελλάδας για τα διαδραματιζόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας. Μάλιστα τη σχετική παρουσίαση των ελληνικών θέσεων έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός έλαβε μέρος στην τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (το ΕΛΚ είναι η παράταξη των κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων) με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στην Ευρωβουλή και παρουσίασε τεκμηριωμένα τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες.

Μάλιστα η εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη ότι η  Ευρώπη δεν θα σταθεί αδύναμη, ούτε διχασμένη, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα συνέπεσε με εκείνη του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησής του ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, όμως διάλογος δεν νοείται υπό καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι όσοι συμμετείχαν στην τηλεσύσκεψη εξέφρασαν στήριξη στις ελληνικές θέσεις.

Από πλευράς της η παράταξη του ΕΛΚ ανήρτησε μήνυμα στο Twitter με το οποίο τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή. Σημείωσε, δε, ότι η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να θέσει σαφείς όρους με τους οποίους θα ενεργοποιηθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αν οι προκλήσεις συνεχιστούν.

Ο κ. Βέμπερ εξέφρασε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αμέριστη στήριξή του στις ενέργειες της Ελλάδας που αποσκοπούν στη φύλαξη των ευρωπαϊκών-ελληνικών συνόρων και στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο.

«Με δεδομένη την ξεκάθαρη στήριξη του κ. Βέμπερ στην Ελλάδα στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, χρήσιμο θα ήταν αυτοί που μέχρι πρότινος τον αποκαλούσαν ανθέλληνα να διευκρινίσουν ποια είναι η στάση της δικής τους Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE), απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία» παρατήρησαν κυβερνητικές πηγές.

Στην τηλεδιάσκεψη παρών ήταν επίσης ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...