883
Ο Πρωθυπουργός στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου για την κατάσταση στη Λέσβο | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Μυτιλήνη – στις 18.00 οι ανακοινώσεις για τη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 08:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/09/2020 10.50
Ο Πρωθυπουργός στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου για την κατάσταση στη Λέσβο
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Μυτιλήνη – στις 18.00 οι ανακοινώσεις για τη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 08:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/09/2020 10.50

Στη Λέσβο μεταβαίνει εσπευσμένα κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο απο τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Εσωτερικών, Νότη Μηταράκη και Τάκης Θεοδωρικάκο, και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογήσει εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στη Μόρια μετά την καταστροφή του ΚΥΤ απο τη φωτιά τα ξημερώματα της Τετάρτης (εδώ).

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά το πέρας της έκτακτης διυπουργικής σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία μάλιστα του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, στις 18.00 οι επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου από τη Λέσβο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνέντευξη Τύπου θα γίνει ενημέρωση για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκη στο νησί της Λέσβου, καθώς επίσης για την τύχη των 12.000 και πλέον μεταναστών που έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ και για τα αίτια της πυρκαγιάς στη Μόρια.

Προηγουμένως, στη μία μετά το μεσημέρι, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κομουτσάκος, θα ενημερώσει σχετικά τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν για την καταστροφή στις υποδομές του ΚΥΤ στη Μόρια ότι δεν κάηκαν οι οικίσκοι διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Eικόνα βομβαρδισμού στο (πρώην) ΚΥΤ της Μόριας

Μικρότερες ζημιές υπέστη ο χώρος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας καθώς και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε πρόσφατα με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Οπως είπε ο κυβερνήτικος εκπρόσωπος, ο τρόπος και τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιά στο ΚΥΤ στη Μόρια διερευνώνται (σ.σ. αν και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό, με εστίες σε τρία διαφορετικά σημεία, νότια, βόρεια και δυτικά του ΚΥΤ).

Η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να δράσει όπως θα μπορούσε, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, επιβεβαιώνοντας ότι οι πυροσβέστες, εκτός από τις φλόγες, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα που πετούσαν ομάδες μεταναστών.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το νησί κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Οπως έχει γίνει γνωστό, ως την Τρίτη είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον 35 κρούσματα (σ.σ. αν και ο πραγματικός αριθμός φέρεται να είναι πολλαπλάσιος).

Και όλα αυτά ενώ πολλοί από τους μετανάστες διέφυγανστα γύρω κτήματα, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο στους δρόμους γύρω από το ΚΥΤ, προς την Παναγιούδα (δείτε κάτω τις εικόνες που μετέδωσε το Associated Press).

Αλλοι πάλι επιχείρησαν να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης, χωρίς πάντως να το καταφέρουν (τουλάχιστον μαζικά), καθώς στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

ΣΥΡΙΖΑ: Οχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές

Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια, με 13.000 ανθρώπους να βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

Η σημερινή τραγωδία στη δομή της Μόριας αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη-Μηταράκη.

Η ΝΔ προεκλογικά έταζε ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας. Το μόνο που κατάφερε είναι να παραλάβει μια δομή με 5.600 ανθρώπους και να ξεπεράσει τις 20.000 πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποσυμφόρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να πιέζει για μία συνολική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών.

Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια. Στη διάρκεια της πανδημίας άφησε τις δομές στην τύχη τους, δεν φρόντισε για την αποσυμφόρησή τους, αδιαφόρησε για τη στελέχωσή τους. Δημιούργησε μια δομή χωρίς καμία δυνατότητα πρόνοιας αλλά και ελέγχου.

Μετά τη βραδινή τραγωδία, σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη. Η ΝΔ καταδικάζει την τοπική κοινωνία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην αθλιότητα.

Για μια ακόμα φορά το μόνο που καταφέρνει είναι να βρίσκεται η χώρα μας στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πάντα για τους λάθος λόγους.

Απαιτούμε τώρα έκτακτα μέτρα στήριξης του νησιού, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Να πούμε ένα δυνατό όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές. Να διεκδικήσει η χώρα μας άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συντονισμού.

Παραιτήσεις ζητεί το ΚΙΝΑΛ

Την παραίτηση των υπευθύνων για όσα έγιναν στη Μόρια, ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των δομών. Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση.  Διατήρησε τις συνθήκες “ζούγκλας”, έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου υπουργείου», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που συνεχίζει.

«Εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η  δικαιοσύνη. Ομως, οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη  είναι τεράστιες. Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες,  όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν».  

«Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής μαζί με σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης.  Να καταπολεμηθούν οι εστίες ανομίας, να σταματήσουν να υποφέρουν τοπικές κοινωνίες και αιτούντες άσυλο. Απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την πρόληψη μεταφοράς του προβλήματος στην ενδοχώρα. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.  Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...