254
Λέγεται ότι ο Μακρόν γνώριζε από το 2022 τις μεθόδους της Nestle, αλλά ενέδωσε στο λόμπι της | REUTERS/Benoit Tessier και Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

Και το νερό της Nestlé πνίγει τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2025, 18:31
Λέγεται ότι ο Μακρόν γνώριζε από το 2022 τις μεθόδους της Nestle, αλλά ενέδωσε στο λόμπι της
|REUTERS/Benoit Tessier και Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

Και το νερό της Nestlé πνίγει τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2025, 18:31

Η εταιρεία Nestlé, ιδιοκτήτρια και του νερού Perrier, παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε απαγορευμένες διαδικασίες καθαρισμού των υδάτων στις φυσικές πηγές της, ώστε να μη μολυνθούν οι καταναλωτές από κολοβακτηρίδια. Το θέμα προκάλεσε σοκ, στη γαλλική κατανάλωση κυρίως. Ωστόσο έλαβε και πολιτική διάσταση.

Το γαλλικό κράτος, ακόμη και το προεδρικό μέγαρο, καταγγέλλονται ότι γνώριζαν αλλά σιώπησαν. Η συγκάλυψη του σκανδάλου λέγεται πως είχε στόχο να μην υποστεί βλάβη η εταιρεία και, συνεπώς, να μην απολύσει εκατοντάδες εργαζομένους. Τουτέστιν έπιασε τόπο ο σχετικός εκβιασμός της Nestlé.

Το κομπρεμί κράτους – Nestlé καταγγέλθηκε από κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή. Ειδικά για τον Μακρόν ελέχθη ότι γνώριζε από το 2022 τις μεθόδους της εταιρείας, αλλά ενέδωσε στο λόμπι της. Κατετέθη και έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι μια περιφερειακή υπηρεσία Υγείας αναγκάστηκε να «καταπιεί σαν νεράκι» τις δικές της καταγγελίες περί μόλυνσης των πηγών Perrier, ύστερα από σύσκεψη με τη συμμετοχή του πολιτικού προϊσταμένου του υπουργείου Υγείας και του νομάρχη της περιοχής των πηγών.

Η Nestlé παραδέχθηκε ότι στα πηγάδια της αντιμετώπισε πρόβλημα μόλυνσης από κολοβακτηρίδια και χημικούς ρύπους και αμύνθηκε με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να καθαρίσει το νερό για να το κυκλοφορήσει στην αγορά χωρίς επικίνδυνα για την υγεία στοιχεία. Συμπέρασμα: προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο στις νερομάνες και στα εργοστάσια, η γαλλική κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια στις μεθόδους της εταιρείας.

Η εξεταστική επιτροπή αναφέρεται σε «σκόπιμη κρατική συγκάλυψη» και επισημαίνει επί λέξει: «Εκτός από την έλλειψη διαφάνειας των νερών της Nestlé, πρέπει να επισημανθεί και αυτή του κράτους. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια και διαύγεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...