293
Αμερικανή πεζοναύτης κάνει έλεγχο σε γυναίκα πριν εισέλθει στον χώρο εκκένωσης του αεροδρομίου | U.S. Marine Corps/Staff Sgt. Victor Mancilla/Handout via REUTERS

Καμπούλ: Νέα προειδοποίηση για άμεση επίθεση κατά του αεροδρομίου

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2021, 10:23
Αμερικανή πεζοναύτης κάνει έλεγχο σε γυναίκα πριν εισέλθει στον χώρο εκκένωσης του αεροδρομίου
|U.S. Marine Corps/Staff Sgt. Victor Mancilla/Handout via REUTERS

Καμπούλ: Νέα προειδοποίηση για άμεση επίθεση κατά του αεροδρομίου

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2021, 10:23

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν αργά το Σάββατο για μια νέα «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καλώντας τους υπηκόους τους να απομακρυνθούν από την περιοχή.

«Εξαιτίας μιας συγκεκριμένης και αξιόπιστης απειλής, όλοι οι αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (…) πρέπει να φύγουν από εκεί το ταχύτερο δυνατό», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Η απειλή αφορά συγκεκριμένα «την Νότια πύλη, την πύλη “νέο υπουργείο Εσωτερικών” και την πύλη κοντά στο βενζινάδικο Πανσίρ βορειοδυτικά του αεροδρομίου», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει ότι είναι «πολύ πιθανόν» να σημειωθεί μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός των επόμενων ωρών καθώς η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Οι συνεχείς απειλές για βομβιστικές επιθέσεις έχουν διαταράξει τις τελευταίες ημέρες τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου, αναγκάζοντάς τους Αμερικανούς να συνεργαστούν στενότερα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τώρα ελέγχουν τη χώρα, σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας ακόμη αιματηρής επίθεσης.

Το Σάββατο, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (ώρες Ελλάδας), περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με πτήσεις του αμερικανικού στρατού και της συμμαχίας.

Την Κυριακή, λίγο περισσότεροι από 1.000 πολίτες παρέμεναν για να μεταφερθούν αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στην τελική φάση εκκένωσης.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν, που έχουν αναλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν και οι αμερικανικές δυνάμεις που αποχωρούν, προσβλέπουν σε μία ταχεία παράδοση του αεροδρομίου στην Καμπούλ, όπως δήλωσε την Κυριακή στο Reuters αξιωματούχος των ισλαμιστών.

«Αναμένουμε για το τελευταίο νεύμα των Αμερικανών για εξασφαλίσουμε τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ» δήλωσε ανώνυμα ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος είπε ότι οι ένοπλοι Ταλιμπάν, διαθέτουν μία ομάδα ειδικών σε τεχνικά θέματα, αλλά και μηχανικών με υψηλά προσόντα, που είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News