354
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε | REUTERS/Remo Casilli

Ιταλία: Σε τροχιά διάσπασης τα Πέντε Αστέρια

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2021, 16:24
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε
|REUTERS/Remo Casilli

Ιταλία: Σε τροχιά διάσπασης τα Πέντε Αστέρια

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2021, 16:24

Μπροστά στον κίνδυνο ενός μεγάλου σχίσματος βρίσκεται το Κίνημα Πέντε Αστέρια στην Ιταλία έπειτα από τις δηλώσεις του ιδρυτή του, του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υπονόμευσε το έργο που πρόκειται να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε για την ανανέωση του κόμματος.

Σε ανάρτηση του στο προσωπικό του μπλογκ, το μέσο με το οποίο εδώ και μια δεκαετία μεταφέρει τις απόψεις του προς τους φίλους του κόμματος, ο Γκρίλο κατακεραύνωσε τον Κόντε. «Δεν έχει ούτε το πολιτικό όραμα ούτε τις διαχειριστικές ικανότητες, δεν έχει πείρα από οργανισμούς ούτε την ικανότητα να καινοτομήσει», έγραψε.

Ο Κόντε, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε συμφωνήσει να εκσυγχρονίσει την εικόνα του κινήματος. Η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του επρόκειτο να οργανωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, αυτός και ο Γκρίλο διαφωνούσαν για τα σχέδια περιορισμού της ισχύος του Γκρίλο μέσα στο κόμμα.

Επιπλέον, ο Γκρίλο καταλογίζει στον Κόντε ότι ήθελε να φτιάξει ένα κόμμα με ιεραρχία, γεγονός που αντίκειται στη φιλοσοφία των Πέντε Αστεριών. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κίνημα που γεννήθηκε για να διαδώσει την άμεση και συμμετοχική Δημοκρατία να μετατραπεί σε κόμμα του ενός, το οποίο διοικείται από καταστατικό του 17ο αιώνα», έγραψε προτείνοντας να ψηφίσουν οι οπαδοί για μια πενταμελή επιτροπή που θα διευθύνει το κόμμα.

Από την πλευρά του ο Κόντε έδωσε τη Δευτέρα στον Γκρίλο τελεσίγραφο. Πρέπει να αποφασίσει, όπως είπε, τι θα είναι «είτε ένας γενναιόδωρος πατέρας που θα αφήσει το παιδί του να μεγαλώσει, είτε ένας επικυρίαρχος πατέρας που δεν θα αφήσει το παιδί του να χειραφετηθεί». Εντωμεταξύ είχε κάνει γνωστό ότι «η διαρχία είναι αναποτελεσματική» και ότι αναλαμβάνει την ηγεσία μαζί με ένα «σκιώδη ηγέτη».

Ο κίνδυνος του σχίσματος παραμένει, γράφει το Politico, καθώς ένας αριθμός οπαδών του κόμματος μπορεί να ακολουθήσουν τον Κόντε αν αποφασίσει να δημιουργήσει ένα καινούργιο κόμμα. Αυτό μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί και συνεργάτες του.

Δημοσκόπηση στην εφημερίδα il Giorno έδειξε ότι ένα ενδεχόμενο κόμμα από τον Κόντε μπορεί να το ψήφιζαν το 16 με 18% των ψηφοφόρων, την ώρα που το Κίνημα Πέντε Αστέρια θα είναι στο 12% σημειώνοντας μία πτώση της τάξης των 4 με 5 μονάδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...