537
Ο Μάριο Ντράγκι μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα | REUTERS/Yara Nardi/Pool

Ιταλία: Πρωθυπουργός με ισχυρή διακομματική στήριξη αναλαμβάνει ο Μάριο Ντράγκι

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 21:26
Ο Μάριο Ντράγκι μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα
|REUTERS/Yara Nardi/Pool

Ιταλία: Πρωθυπουργός με ισχυρή διακομματική στήριξη αναλαμβάνει ο Μάριο Ντράγκι

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 21:26

Αυτό που μέχρι πριν από λίγες ημέρες φαινόταν περίεργο, αν όχι και ακατόρθωτο, απέχει πλέον ελάχιστα για την Ιταλία: μια κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι, που εξασφαλίζει τη στήριξη από τα μεγάλα κόμματα του Κέντρου και της Δεξιάς.

Ο πρώην ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης έγινε δεκτός το απόγευμα της Παρασκευής από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, για να του ανακοινώσει ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και ότι έχει καταλήξει στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρόεδρος, μόλις την περασμένη εβδομάδα, είχε δώσει διερευνητική εντολή στον 73χρονο Ντράγκι, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά και την οικονομική κρίση που αυτή έφερε.

Το ένα μετά το άλλο τα κόμματα, ακόμη και αν οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι καλές, δέχτηκαν να στηρίξουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο, όπως προανήγγειλε το Reuters, αποτελείται από πολιτικούς και τεχνοκράτες.

Αύριο Σάββατο θα γίνει η ορκωμοσία και έπειτα η Βουλή και η Γερουσία θα κληθούν την Τρίτη και την Τετάρτη να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, η οποία θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Οι υπουργοί προέρχονται κυρίως από τον χώρο της πολιτικής, ενώ αρκετοί είναι οι τεχνοκράτες.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η πρώην νομάρχης Λουτσιάνα Λαμορτζέζε και στο Εξωτερικών ο Λουίτζι Ντι Μάιο. Στο υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής θα είναι και πάλι ο κεντροαριστερός υπουργός Λορέντσο Γκουερίνι.

Ο μάνατζερ μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, Βιτόριο Κολάο, αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης, ενώ από το Forza Italia του Μπερλουσκόνι, μετά από αρκετά χρόνια επιστρέφουν στην κυβέρνηση η Μάρα Καρφάνια, ως υπουργός υπεύθυνη για τον Νότο, και ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Το εκ των πραγμάτων σημαντικό υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο τεχνοκράτης και πρώην υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Ντανιέλε Φράνκο.

Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, στέλεχος της Λέγκας, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ ο μάνατζερ αμυντικών βιομηχανιών, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, είναι ο νέος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

Αλλοι δυο τεχνοκράτες επελέγησαν για τα υπουργεία Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ ο κεντροαριστερός Ντάριο Φραντσεσκίνι παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, από την Ιταλική Αριστερά, στο υπουργείο Υγείας.

Η ζυγαριά υπέρ της κυβέρνησης Ντράγκι έκλινε οριστικά την Πέμπτη όταν ανακοινώθηκε ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρια θα στηρίξει το νέο σχήμα. Σχεδόν το 60% των μελών του κόμματος ψήφισαν μέσω Διαδικτύου υπέρ, μια μάλλον αναμενόμενη απόφαση.

Η ετερόκλητη συμμαχία ξεκινά λοιπόν από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και φθάνει μέχρι την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, περνώντας από τη δεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα Πέντε Αστέρια. Στην αντιπολίτευση θα παραμείνουν οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.

Το Reuters σημειώνει ότι αυτή η διακομματική σύγκλιση οφείλεται στην οικονομία και την πανδημία, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι ο Ντράγκι χαίρει σεβασμού από τα κόμματα. Η Ρώμη θα λάβει πάνω από 200 δισ. ευρώ από την ΕΕ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, οπότε όλες οι παρατάξεις θα ήθελαν –και το επιδιώκουν εξάλλου– να έχουν λόγο στη διαχείριση του ποσού.

Στις συναντήσεις που είχε τις ημέρες που πέρασαν, οι οποίες πήγαν πολύ καλά, ο Ντράγκι επισήμανε στους αρχηγούς των κομμάτων ότι είναι κατά της δημοσιονομικής λιτότητας. Υποσχέθηκε ακόμη να δημιουργήσει ένα υπουργείο για την οικολογική μετάβαση, ένα νεύμα προς το Κίνημα Πέντε Αστέρια, το οποίο έχει «πράσινη» ατζέντα.

Προτεραιότητα θα είναι φυσικά η διαχείριση της πανδημίας και οι εμβολιασμοί. Η χώρα καταγράφει 93.000 θανάτους, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...