286
Μια ιστορική φωτογραφία: Ο μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι και ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη συνάντησή τους | Grand Ayatollah Ali al-Sistani office/Handout via REUTERS

Ιστορική συνάντηση στο Ιράκ: Ο πάπας Φραγκίσκος στην κατοικία του ηγέτη των σιιτών

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2021, 12:57
Μια ιστορική φωτογραφία: Ο μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι και ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη συνάντησή τους
|Grand Ayatollah Ali al-Sistani office/Handout via REUTERS

Ιστορική συνάντηση στο Ιράκ: Ο πάπας Φραγκίσκος στην κατοικία του ηγέτη των σιιτών

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2021, 12:57

Δύο θρησκευτικοί ηγέτες, με εκατοντάδες εκατομμύρια πιστούς, συναντήθηκαν το Σάββατο σε ένα ταπεινό, νοικιασμένο σπίτι μέσα στα σοκάκια της πόλης Νατζάφ του Ιράκ.

Ηταν ο πάπας Φραγκίσκος, που επισκέπτεται τη χώρα για πρώτη φορά, και ο μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, ο κορυφαίος σίιτης μουσουλμάνος στο Ιράκ, ένας άνθρωπος που σπάνια εμφανίζεται δημόσια.

Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και κράτησε σχεδόν μία ώρα. Η μοναδική φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα τούς δείχνει να κάθονται ο ένας απέναντι σχεδόν στον άλλο, ένας στα μαύρα και ο άλλος στα λευκά, σε ένα απέριττο δωμάτιο.

Σε μια σπάνια ανακοίνωσή του, ο Αλ Σιστάνι ευχαρίστησε προσωπικά τον πάπα Φραγκίσκο που ήρθε στη Νατζάφ. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι «προσέχει πολύ ώστε οι χριστιανοί πολίτες να ζουν όπως όλοι οι Ιρακινοί με ειρήνη και ασφάλεια, απολαμβάνοντας όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων τους».

Ο 90χρονος Σιστάνι, ένας ασκητικός ιερωμένος που σπανίως εμφανίζεται δημόσια, έχει τεράστια επιρροή στην πολιτική. Τα διατάγματά του έστειλαν τους Ιρακινούς στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 2005, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και ανέτρεψαν μια ιρακινή κυβέρνηση που δεχόταν πίεση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων το 2019.

Σπάνια πραγματοποιεί συναντήσεις ενώ έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τον σημερινό και με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς του Ιράκ. Συμφώνησε μάλιστα να συναντηθεί με τον Πάπα με τον όρο ότι δεν θα είναι παρόντες ιρακινοί αξιωματούχοι.

Ο πάπας Φραγκίσκος έτεινε το χέρι στο σιιτικό ισλάμ, καθώς πριν από δύο χρόνια είχε υπογράψει έγγραφο για την «ανθρώπινη αδελφοσύνη» με έναν κορυφαίο θεσμό του σουνιτικού ισλάμ, τον μεγάλο ιμάμη του Αλ-Άζχαρ σεΐχη Άχμεντ αλ-Τάγεμπ. Παράλληλα, κρατά στο προσκήνιο την υπόθεση των χριστιανών του Ιράκ (είναι το 1% του πληθυσμού) που υπογραμμίζουν ότι γίνονται τακτικά θύματα διακρίσεων, αν όχι και διωγμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...